E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemProtokol krizine ilişkin Bakan Çavuşoğlu'ndan açıklama---

Protokol krizine ilişkin Bakan Çavuşoğlu'ndan açıklama

Protokol krizine ilişkin Bakan Çavuşoğlu'ndan açıklama
06 Mayıs 2021 - 14:41 borsagundem.com

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, protokol krizi ile ilgili gelen soruya sert ifadelerle yanıt verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Slovenya ve Bosna Hersek ziyaretlerinin ardından Almanya'nın başkenti Berlin'i ziyaret etti. Çavuşoğlu, burada Alman mevkidaşı Heiko Maas ile görüştü. Daha sonra ikili basın toplantısı düzenledi. Toplantı ile ilgili Maas ve Çavuşoğlu özet geçtikten sonra soru kabul etti. Çavuşoğlu, AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ile AB Konsey Başkanı Charles Michel'in arasındaki gerilimden kaynaklı olan çıkan protokol krizi ile igili soruya sert ifadelerle yanıt verdi. Çavuşoğlu, kendi aralarındaki sorunu Türkiye'ye yansıtmamaları gerektiğini belirtti, "Yazık yani, koskoca AB bir protokol için böyle kavga etmemeli." dedi. Çavuşoğlu, vize serbestisi ve Gümrük Birliği ile ilgili de önemli ifadeler sarf etti.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle;

"Dün Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Almanya şansölyesi Angela Merkel ile konferans yöntemiyle görüştüler. Diyaloglarımız devam ediyor.

Bugün Heiko Mass ile verimli bir görüşme gerçekleştirdik. İkili ilişkilerimizin bir çok boyutunu, bölgesel konuları, Doğu Akdeniz, Libya ve Suriye'deki gelişmeleri gibi birçok önemli gelişmeleri ele aldık. İki gün önce ben de Libya'daydım. Ülkenin ihtiyacı olan desteklerin sona ermesi ülkenin yararına değil. Bu yaklaşım doğru olmaz. Libya'da yeni kurulan hükümete destek vermemiz lazım, paralı askerler çekilmeli.

Salgına rağmen ikili ticaretimiz artıyor. Bu sene 40 milyar doların üzerine çıkacağımızı şimdiden görebiliyoruz. Tedbirlerle tedarik zincirlerimizi biz Türkiye olarak koruyabildik. Almanya ile ticaretimizi artırmak istiyoruz. Bu yıl göç anlaşmamızın 60. yıl dönümü. Bugün Türk toplumunu ilgilendiren konuları ele aldık. Almanya'da yaşayan Türk toplumu ve tüm Müslümanların Ramazan ayını kutluyorum.

2020 yaz döneminde Almanya ile karşılıklı mutabakatımız iki taraf için de müspet sonuçlar getirdi. Ocak ayında Maas ile de bu konuyu değerlendirdik. Biz yine geçen sene olduğu gibi işbirliğini sürdürmeye çalışıyoruz. Turizm sezonuna güvenli bir şekilde girmek için bazı ilave tedbirler aldık. 17 Mayıs'a kadar bir kapanma süreci var. bunun da faydalarını görmeye başladık. Rakamlar düşmeye başladı. Aşılama sürecine de hız verdik. Aşılama sürecinde halkımızın yüzde 26'sından fazlası aşılandı.

Aşılamada turizm bölgelerine ağırlık verdik. Turizm çalışanlarını, otelde, restorantta, şoförler, tur operatörlerine kadar turistlerin görebileceği herkesi aşılayacağız. Turistlerimiz tatillerini verimli geçirsin diye tüm tedbirleri aldık.

İkili ticaretimiz hızlı şekilde artıyor. Bu sene 40 milyar doların üzerine çıkabileceğini görebiliyoruz.

AB İLE YENİ DÖNEMDE NELER OLACAK?

Somut adım atmanın zamanı gelmiştir. Gümrük birliği artık güncellenmeli. Vize serbestisi bir an önce hayata geçmeli.

Doğu Akdeniz ve Kıbrıs'ı da ele aldık.

AB İLE YAŞANAN PROTOKOL KRİZİ

Almanya'nın da katkısı ile Avrupa ile ilişkilerimizde daha pozitif bir atmosfer oluştu. AB ziyaretindeki protokol meselesi yüzünden maalesef toplantılarda gündeme gelen konular yer almadı. Burada açıkça bir kez daha söylemek isterim, biz Türkiye olarak protokol kurallarının ne olduğunu biliyoruz. 2023'te Dışişleri Bakanlığı'nın 500. yılını kutlayacağız. Bugüne kadar Türkiye için hiç böyle bir şikayet olmadı. Türk misafir perverliği de bilinir. Buradaki tablo bizim yüzümüzden olmadı. Maalesef, komisyon ve konsey arasındaki rekabet ve kavga yüzünden oldu.

Burada azınlık toplantısına komisyonun protokol ekibi katılmadı konsey ekibi katıldı. Konsey ekibi nasıl olmasını söylediler biz de ona göre düzen aldık. Ben de gördüğümde şaşırdım fakat teyit ettiler. Orada iki kurum arasındaki rekabet ve kavgayı görmekten biz üzüntü duyduk. Kadının siyasette, iş hayatında toplumda bizde önemi büyüktür. Kendi aralarındaki kavga ve çekişmeyi Türkiye'ye yansıtmasınlar. Umarım AB için de bu tekerrür etmez."

Michel ve Leyen arasındaki protokol olayı AP'ye taşındı

 

Der Spiegel: Protokol olayının kaynağı Michel ve Leyen anlaşmazlığı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • reserpin06 Mayıs 2021 20:00

    Sayın bakanı haberlerde dinledim. Turistin her gördüğünü aşılayacağız dedi. Gurur duydum. Aferin böyle devam edin. Ilk secimde gideceksiniz Inşallah. Turist değerli sonuçta. Para demek. Gariban umrunuzda mi ? Bu açıklamanın savunulacak bir tarafı yok.

  • Olmadı06 Mayıs 2021 15:38

    Orada olsam bir leydiye kendi sandalyemi verirdim evrensel protokol budur.

  • Alaman06 Mayıs 2021 15:26

    Alaman şapkası al gelirken tüylü olsun. Pasta bizden

  • Halkbank06 Mayıs 2021 15:19

    Halkbankasındaki satış baskısı ne zaman bitecek? Yatırımcının mağduriyetini düşünüyormusunuz? Devlet bankası ülkeyi temsil eder. Bu hisse borsanın gözbebegiydi 8 yıl önce ne oldu. Yıllardır karar alınmasını ve hissenin yeniden dirilmesini bekliyoruz.

  • Yorum06 Mayıs 2021 19:00

    Kiraz o gün o dava öyle biterse vakbn işctr ykbnk akbnl bunları da alabilirsin halk bank davası tüm bankacılık sektörünü bakılıyor benden sana tavsiye karar kötü çıksada al

  • 🍒06 Mayıs 2021 16:39

    Diyorum takip et,halkbankası davasından bankaya ceza çıkmayacak haziran ayı içinde en geç karar çıkar ve buradan almayanlar tavandan almak için günlerce sırada bekleyecekler alacaklarda tek fark 8-10 tavan yaptıktan sonra ele alacaklar😂😂😂😂😂

  • Gurbetçi06 Mayıs 2021 15:16

    Soytarı bakanı

  • Cello06 Mayıs 2021 15:15

    Alman devletiyle iliskilerı en üst seviyeye taşımalıyız.