E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaProtestoların borsalara etkisi şimdilik sınırlı---

Protestoların borsalara etkisi şimdilik sınırlı

Protestoların borsalara etkisi şimdilik sınırlı
01 Haziran 2020 - 10:07 borsagundem.com

ABD borsaları George Floyd protestolarının etkisinden en az hasarla kurtulmaya çalışıyor. Protestoların dışındaki en büyük korku salgının yeni bir dalga oluşturması ihtimali

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD vadeli endeksleri ülke çapında devam protestoların gölgesinde hafif bir yükseliş gösteriyor. Dünyanın dört bir yanındaki ekonomilerde korona virüs salgının etkileri hissedilmeye devam ederken ABD’de ise polis ve protestocular arasındaki gerginlik gündeme damgasını vuruyor.

Vadeli endekslerde saat 9:47 itibariyle yatay seyir sürüyor. Dow Jones vadelileri %0,25 oranında 63 puan yükseldi. Endeks 25.441,63 puanda seyrediyor. S&P 500 vadeli endeksi %0,15 oranında 4,50 puan artış göstererek 3.046,50 puandan işlem görüyor. Nasdaq vadeli endeksi ise %0,08 oranlık sınırlı yükselişle 7,75 puan yükseldi. Endeks 9.568 puanda seyrine devam ediyor.

Protestoların şimdilik uzun vadeli etkisi yok

ABD’nin Minneapolis eyaletinde Siyahi Amerikalı George Floyd’un polis memuru Derek Chauvin tarafından sokak ortasında öldürülmesinin ardından protestolar Los Angeles’tan New York’a kadar sıçradı. Göstericiler ve polis arasında arbede yaşandı. Beyaz Saray çevresinden silah sesleri duyuldu.

Ekonomistler protestoların uzun dönemli ekonomik etkisinin olmayacağını belirtse de korona virüs nedeniyle zaten çıkmazda olan çevredeki birçok dükkân ve işyerinde protestoların şiddete ve yağmacılığa dönüşmesiyle ekonomik hasar geri dönülmez boyutlara ulaştı.

Araştırma firması Moody’s Analytics’in Baş Ekonomisti Mark Zandi protestolar için “Ekonomiye direkt etkisi en azından şimdilik çok büyük olmadı” ifadelerinde bulundu. Ancak Ekonomist, tüketici davranışına ve iş dünyasına verilen yakın vadeli zararın daha önemli olabileceğini de belirtti.

Mark Zandi, “Protestolar sığınaklarından yeni yeni çıkmaya başlayan insanlara fazla gelebilir ve geri dönebilirler” ifadelerini kullandı. Zandi, “Protestolar ülkedeki ekonomik sorunların ve ırksal gerginliğin ne kadar derine indiğinin de bir göstergesi” dedi.

İkinci dalga korkusu artıyor

Uzmanlar ayrıca toplu gösterilerin Kovid-19 vakalarında artışa neden olabileceğinden endişe ediyor. Zira protestolar kamu sağlığı görevlilerinin virüsün kontrol altına alınmaya başladığına dair umutlarının yeşerdiği bir zamanda geldi.

Kaliforniya Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı Peter Chin-Hong Wall Street Journal’a yaptığı röportajda protestoların etkilerine ilişkin oluşan gerginliğin yanında salgındaki yükselişe ve ekonomik istikrarsızlığın yayılmasına neden olabileceğini belirtti. Chin-Hong, “Bu üç etmen bulaşıcı hastalıkların yayılması için harika bir ortam yaratıyor” ifadelerini kullandı.

Buna karşın piyasa eyaletlerin ölümcül salgının engellenmesi için uygulanan sosyal mesafe tedbirlerini birer birer kaldırmasına odaklanıyor olabilir. ABD’de 50 eyalet salgın süresince uygulanan zorunlu kapatma uygulamalarını kaldırmaya devam ediyor.

Her şeye rağmen Çin Ticaret Anlaşması devam ediyor

Çin cephesine gelindiğindeyse ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin karşıtı politikaları beklenilenden daha az hasarlı olarak değerlendiriliyor. Hong Kong’un siyasi bağımsızlığının tanınmaması ve Dünya Sağlık Örgütü’nün fonlarının kesilmesi gibi eylemler piyasalarda endişe yaratsa da Çin’le yapılan ticaret anlaşmasının birinci kısmına uyulmaya devam edilmesi ve Çin’e herhangi direkt bir ekonomik yaptırımın uygulanmaması borsaları rahatlatıyor.

Çin'den gelen iyimser ekonomik veriler de piyasanın modunu yükseltebilir. Nisan ayında 49,7 civarında seyreden Çin endüstri endeksi Caixin Mayıs ayında 50,7’ye ulaştı. Endekste değerin 50’nin üzerinde olması gelişen koşulları, 50’nin aşağısında olması ise ekonomik daralma sinyalini işaret ediyor.

Gelişmeler korona virüsün ortaya çıktığı yer olan Çin’in Vuhan eyaletinde iyileşme belirtilerinin oluştuğunu gösteriyor.

Avrupa borsaları yükselişle açıldı

 

Citigroup uyardı! Borsalar gerçekliği yansıtmıyor

 

Goldman, borsalar için kötümser görünümü geri çekti

 

BIST yeni haftaya güçlü başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)