E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemProf. Görür: Endişe ettiğimiz yerler var---

Prof. Görür: Endişe ettiğimiz yerler var

Prof. Görür: Endişe ettiğimiz yerler var
09 Şubat 2023 - 11:29 borsagundem.com

Yer Bilimci Prof. Dr. Görür, "İstanbul'da durum hiç iyi değil. Nasıl 3 gün önce 'Maraş'tan endişe ediyoruz' diye yazdıysam aynı şekilde İstanbul'dan endişe ediyorum. Bilimsel bütün araştırmalar, İstanbul'da zamanın gelmekte olduğunu gösteriyor." dedi.

Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremleri değerlendirdi. AFAD'ın verilerine göre 6 Şubat’ta saat 04.17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7, saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. 10 ilde büyük hasar meydana gelirken kurtarma çalışmaları sürüyor. Prof. Dr. Naci Görür, son 100 yılın en büyük depremini değerlendirerek İstanbul için de uyarılar yaptı.

 “İKİNCİ DEPREM ‘TETİKLENME’ İLE OLDU, ÇOK ENDER GÖRÜLEN BİR DURUM"

Prof. Dr. Naci Görür, depremle ilgili olarak 3 gün önce uyarı yaptığını vurgulayarak, “Elazığ depremi olduğu zaman sizlere beyanat verdim. Elazığ depremi Doğu Anadolu fayı üzerinde oldu, o fay uyandı. Daha önce deprem üretmiyordu. Ben, ’21. asırda bieri deprem üreterek enerjisini boşaltacak’ dedim. Doğu Anadolu fayı Elazığ yöresini kırdıktan sonra, Maraş, Çelikhan, Erkenek ve Hatay bölgesi tehdit haline geldi, ‘Bundan sonra ben büyük depremlerin bu yörelerde olacağını düşünüyorum’ dedim. Şimdi bir bölge uzun zaman deprem üretmediği zaman o fay hattını çok büyük ölçüde stres biriktiğini düşünüyoruz. Halkın anlayacağı şekilde söyleyelim, enerji biriktirdiğini düşünüyoruz. Elazığ depremi de olunca,  Elazığ depreminde açığa çıkan enerjinin bir kısmı da Doğu Anadolu fayının Maraş tarafına transfer edildi. Zaten Maraş’ta önemli bir enerji birikmişse, bir de siz ekstra bir enerjiyi oraya transfer etmişseniz, Maraş’tan korkmaya başlarız. İşte o korkudan, beklentiden dolayı ‘Maraş’a dikkat edin’ dedim. ‘Deprem hazırlıklarına başlayın, kentsel dönüşümü burada ihmal etmeyin’ diye yazdım, çizdim, söyledim. Maalesef 6 Şubat geldi, 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki deprem oldu. Bu ikinci deprem, ‘tetiklenme’ ile oldu. Oradaki fay sistemleri birbirlerini tetikledi. İlk deprem Ölüdeniz fayında, ikinci deprem Doğu Anadolu fayı üzerinde oldu. Böyle 9 saat arayla iki deprem olması çok ender görülen bir durum. Baktığımız zaman, binaların çoğu sefer tası gibi çökmüş" dedi.

Prof. Naci Görür: Endişe ettiğimiz yerler Bingöl ile Karlıova arasında

“STRES TRANSFERİ OLABİLİR, HATAY VE ADANA KESİMİNDE DİKKATLİ OLMAMIZ LAZIM"

Prof. Dr. Naci Görür, Hatay ve Adana için uyarılarda bulunarak, “Çevredeki faylarda belirli bir stres transferi olabilir. Bu depremlerden sonra Hatay ve Adana yöresinin daha hassas hale geldiğini düşünüyorum. Adana havzasında Doğu Anadolu fay kuşağının devamı gibi düşünülen, orada da irili ufaklı faylar var, Hatay’ın ölü fay kesimlerinde bir stres transferinin olabileceğini, oralara bir yük geldiğini düşünüyorum. Oralarda özenli ve dikkatli olmak lazım ama onun dışında büyük ölçüde Doğu Anadolu fayı enerjisini boşalttı ve azalttı. Tıpkı Kuzey Anadolu fayı gibi. Bundan sonra büyük ölçüde o faylarda bir rahatlama olacaktır. Uzun dönem büyük depremler meydana gelmeyecektir ama dediğim yerlerde de dikkatli olmamız gerekiyor. Bizim endişe ettiğimiz yerler Bingöl ile Karlıova arasında, Doğu Anadolu fayının en Kuzey Doğu ucunda bir kesim var. Orada en son deprem 1766 gibi oldu, oradan endişe ediyoruz. Bu Maraş fayından dolayı, Hatay ve Adana havzası kesiminde dikkatli olmamız lazım" şeklinde konuştu.

“İLK KEZ SÖYLÜYORUM, İKİ FAY ENERJİSİNİN BÜYÜK KISMINI BOŞALTTI"

Türkiye’de en fazla deprem üreten iki fay hattının enerjisinin büyük bir kısmının boşalttığını belirterek, Prof. Dr. Naci Görür “Türkiye’de en fazla deprem üreten iki fay var. Biri Kuzey Anadolu fayı, diğeri Doğu Anadolu fayı. Her iki fay enerjisinin büyük bir kısmını boşalttı. Bu demektir önümüzdeki birkaç yüz sene içerisinde Türkiye’de çok büyük bir deprem olmayacak, en azından bu iki fay kuşağı boyunca. Bu bizim için ülkeyi depreme hazırlama açısından bir şans. İrili ufaklı başka yerlerde deprem olabilir, burada da küçük depremler olur ama Türkiye’nin en ağırlıklı fay zonları enerjiyi boşalttı. Bu bir imkan, bunu ilk kez söylüyorum bunu bütün Türkiye duysun" dedi.

Prof. Naci Görür: Endişe ettiğimiz yerler Bingöl ile Karlıova arasında

“İSTANBUL’DA ZAMAN GELMEKTE, 7.5 BEKLİYORUZ, HASAR MARAŞ’TAN DAHA FAZLA OLUR"

İstanbul’da hasarın daha fazla olacağını belirten Prof. Dr. Naci Görür “İstanbul’da durum hiç iyi değil. Nasıl 3 gün önce ‘Maraş’tan endişe ediyoruz’ diye yazdıysam aynı şekilde İstanbul’dan endişe ediyorum. Bilimsel bütün araştırmalar, İstanbul’da zamanın gelmekte olduğunu gösteriyor. Aşağı yukarı 30 sene içerisinde depremin beklendiği söyleniyordu, 23 senesi geçtiğine göre büyük ölçüde yakınlaşmış demek istiyorum. Ancak Maraş depremi beklediğimiz Marmara depreminden daha büyük. İstanbul’da en fazla 7.5 bekliyoruz. İstanbul’da daha küçük deprem beklememize rağmen, İstanbul’da hasar Maraş’tan daha fazla olur. Diğer yandan Maraş’ta da hasarın epey fazla olacağını üzülerek tahmin ediyorum, inşallah yanılırım ama açıklanınca göreceğiz" ifadelerini kullandı.

“AFET BAKANLIĞI KURULMALI, 5 YILLIK PLANLAR YAPILMALI"

Afet Bakanlığı’nın kurulması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Naci Görür sözlerine şöyle devam etti:

“Önce bir Afet Bakanlığı kurulacak. Bu bakanlık kurulduktan sonra, iyi bir bütçesi olacak, gerekli altyapı ve koordinasyonu yapılacak. 5 yıllık planlar ile deprem kuşaklarından başlanacak ve deprem kuşaklarındaki her kent deprem dirençli kentlere dönüştürülecek. Önce bir mikrobölgeleme çalışması yapılacak. Risk analizi yapılacak ondan sonra zarar azaltma çalışmaları yapılacak"

Prof. Dr. Naci Görür uyardı: DAF stres biriktiriyor

 

Naci Görür: Olası İstanbul depreminin şiddeti 9'a kadar çıkacak!

 

Naci Görür: Bu deprem uyarıcı

 

Prof. Dr. Naci Görür’den korkutan Marmara uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • IDAM09 Şubat 2023 20:14

    Tum Turkiye,ye gecmis olsun.insaat kalite standartlarini deprem guvenli seviyeye cikar,BU MEMLEKET DEPREM MEMLEKETI,adam gibi kanun yap,adam gibi duzenli disiplinli denetleme yap ,rapor sonuclari labaratuvadan cikar,karsidan bakipta rapor verme.tum kurallari uygulamayana belge verme ,tek katli binalar haric cok katli binalar icin adam gibi zemin etutu yap ve heryere izin verme,recete gayet net ve acik ve anlasilir ,isine gelene.

  • VaTaNDaŞ09 Şubat 2023 15:08

    Depreme karşı inşaat kalitesi ve bina güveliği en önemli konu.. Mantıklı ve bilimselliğe dayanan imar planları yapılıp güvenilir denetim şirketleri aracılığıyla adam gibi inşaat denetimi yapılsa, böyle acılar yaşanmazdı..  Ama şuan ki iktidarın tek derdi kanal İstanbul gibi ucube pahalı ve son derece lüzumsuz projelerle yeni rant sahaları oluşturmak..

  • AHMET ÖZBİR09 Şubat 2023 14:37

    "EN RAHAT YER İSTANBUL!" Sn. Şener Üşümezsoy hocamız geçen gün Beyaz TV'de çok mükemmel ilmi açıklamalar yaptı ve yüreğimize su serpti: "İSTANBUL EN RAHAT BÖLGE." İstanbul can İstanbul, hertürlü afetten sen daima UZAK DUR!

  • Berk09 Şubat 2023 13:48

    Bu tarz söylemlere neden büyüklerimiz kulak asmıyor? Ne düşünerek kılını bile kıpırdatmıyorlar acaba, yazık olan vatandaşa oluyor ve ülkeyede bir sürü zarar. Hayatını kaybeden kardeşlerimizi söylemiyorum bile:(

  • Bik09 Şubat 2023 13:12

    Siyasi iktidarın gündeminde İstanbul depremi yok, çatlasanız da patlasanız da Kanal İstanbul'u yapacağım ve finansmanı hazır diyen iktidar var.

  • Vf09 Şubat 2023 17:40

    Sen profokatorsun

  • Gençler09 Şubat 2023 11:57

    Değerli hocam sizi dikkatle izliyor ve takip ediyoruz. İyiki varsınız bizi aydınlatıyor iktidarın yapmadığını yapıyorsunuz. Saygılarımızla

  • yunus09 Şubat 2023 11:48

    Hava durumu biliniyorda deprem zamanı neden bilinemiyor,,,fay hatları belli.yerin altına sensör yerleştirilse sinyal alınmaz mı,,depremin ın belirtileri olmuyor mu? Gaz sızıntısı,hareketlenme v.s. falan.Millet ona göre tedbirini alır.

  • Bf09 Şubat 2023 17:42

    Önceden bilinse niye saklasinlar biraz mantık