E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPozitif hava geri mi geldi?---

Pozitif hava geri mi geldi?

Pozitif hava geri mi geldi?
25 Haziran 2021 - 08:31 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun banka yöneticileri ile görüşmesi ve Fed Başkanı Powell'ın sunumu inceleniyor

Dün pozitif fiyatlamalar ile güne bağlayan piyasalar akşam saatlerinde ABD Başkanı Biden’ın yaklaşık 559 milyar dolarlık bir altyapı planı üzerinde Cumhuriyetçiler ve Demokratların anlaştığı açıklaması sonrası ABD endekslerinde yükselişler hız kazandı. Bu sayede S&P500 ne NASDAQ endeksleri rekor seviyeye ulaştı. Tabi bu durumun küresel hisse senedi endekslerine de pozitif etkide bulunması beklenebilir.

ABD tarafında açıklanan dataları takip ettiğimizde birinci çeyrek büyüme verisi nihai olarak %6.4 gerçekleşti ve sürpriz yapmadı. İkinci çeyreğe yönelik büyüme beklentileri çift haneye ulaşılabileceği yönünde. Hafta içerisinde açıklanan Haziran imalat PMI verisinin rekor seviyeye ulaşması ve hizmet sektöründe toparlanmanın hız kazanıyor olması, ikinci çeyrekte çift haneli büyüme oranının sürpriz olmayacağını gösteriyor.

Son olarak ABD’de açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları datası yeniden 400 bin eşiğini aşarak 411 bin olarak gerçekleşti. Normalde bu verinin piyasaya etkisinin çok daha güçlü olması beklenebilir. Fakat son dönemde FED başkanı ve üyelerinin açıklamaları ve ABD altyapı paketine yönelik gelişmelerin etkisi çok daha kuvvetli durumda

Gün içerisinde haftanın en önemli verisi olan Mayıs ayı kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi (PCE) açıklanıyor. Özellikle FED’in favori enflasyon göstergesi olması nedeniyle çekirdek PCE verisi çok daha önemli bir noktada. Piyasa beklentisi verinin Nisan ayına kıyasla Mayıs ayında %3.1’den %3.4 seviyesine yükseleceği yönünde.

Çekirdek PCE tarafında artışın devam etmesi yüksek olasılık. Yalnız asıl önemli nokta verinin beklentilerden ne derece sapma göstereceği olacaktır. Örneğin %4 seviyesine yaklaşan bir çekirdek PCE verisi görülmesi durumunda her ne kadar FED tarafından yüksek enflasyonun geçici olduğu belirtilse de enflasyona yönelik endişeler yeniden artabilir. Bu sayede ABD dolarında değerlenme, tahvil getirilerindeki yükseliş eşliğinde küresel ölçekte hisse senedi piyasalarında satışlar oluşabilir.

New York Borsası, ekonomik verilerin ekonomik toparlanmaya ilişkin iyimserliği desteklemesi ve siyasilerin altyapı paketi konusunda anlaşmasının etkisiyle günü yükselişle tamamladı.Asya Pasifik Bölgesi'nde ise endeksler Cuma günkü işlemlerde ABD borsalarını takip ederek yükseliş kaydetti.Japonya'da Nikkei 225 ve Topix Endeksleri artış kaydederken, Güney Kore Kospi de yükselişlere eşlik etti.Çin ana karasında endeksler yataya yakın pozitif seyretti. Hong Kong endeksi de yükseldi.

Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, bu yıl için yüzde 3,4 ve gelecek yıl için yüzde 2,4 olarak ortaya koyduğu enflasyon tahminleri için risklerin yukarı yönlü olduğunu söyledi

St Louis Fed Başkanı James Bullard, ABD'de enflasyonun önümüzdeki aylarda daha güçlü olabileceği uyarısında bulundu.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, enflasyonda şu anda görülen yükselişin geçici bir şey olduğuna inandığını söyledi. 

New York Fed Başkanı John Williams, istihdam piyasasının Fed'in görmek istediği seviyenin çok uzağında olmaya devam ettiğine işaret ederek faiz oranlarında yakın zaman bir artırım için neden görmediğini tekrarladı. 

ABD'de önde gelen 23 bankanın tamamı Fed'in 2021 yılı stres testini geçtiler. Bu bankalar artık, temettü ödemeleri, hisse geri alımları konusunda pandemi dönemi sınırlamaları ile karşı karşıya olmayacaklar. 

Avrupa Birliği üyesi devlet ve hükümet başkanları, Türkiye, Rusya, Belarus, Corona virüsüyle mücadele gibi başlıkları görüşmek üzere iki günlük bir zirve için Brüksel'de toplandı. Toplantının ilk bölümünde salgınla tıbbi mücadele ve Corona virüsü yardım fonu konusu ele alındı. İlk toplantının ardından akşam çalışma yemeğine geçildiğinde Türkiye konusu görüşüldü. 

Beyaz Saray'ın ekonomi danışmanı Heather Boushey, Amerikalıların tamamını yeniden işlerine geri döndürmek ve ücretlerde artış sağlamanın bugünün ekonomide ana odak noktası olması gerektiğini söyledi. 

Senato çoğunluk lideri Schumer: Altyapı yatırım tasarısını destekliyorum, detayları görmeyi bekliyorum. 

İngiltere seyahat listesini güncelledi, Türkiye kırmızı listede kalmaya devam etti. İngiltere hükümeti tarafından, kırmızı listeye alınan ülkelere seyahat yasağı getiriliyor ve o ülkeden gelen kişilerin 10 gün boyunca belirlenmiş otellerde karantinaya girmesi gerekiyor. 

ABD Temsilciler Meclisi Dış ilişkiler Komitesi, ABD'nin Çin ile ekonomik rekabet gücünü artırmayı ve Pekin'e insan hakları konusunda baskı yapmayı öngören geniş kapsamlı tasarıyı gelecek hafta ele alacak. 

Avrupa Birliği (AB) liderleri, Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımları da içeren ilave kısıtlama seçeneklerini değerlendirme kararı aldıklarını açıkladı. 

AC Asia ex, Japan % 0,89 alıcılı 

S&P 500 % 0,10 alıcılı 

Euro Stoxx 50 % 0,17 alıcılı

Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler izlenecek

Piyasalarda pozitif seyir hakim oldu

Altın yatırımcılarının gözü Fed'de

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)