E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPowell'ın söylemleri piyasalarda fiyatlanacak---

Powell'ın söylemleri piyasalarda fiyatlanacak

Powell'ın söylemleri piyasalarda fiyatlanacak
27 Ağustos 2021 - 08:22 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, Jackson Hole konferansında Powell'ın söylemlerinin piyasalar için önemi vurgulanıyor.

Küresel piyasalarda negatif havanın hakim olduğu bir günü geride bıraktık. Bu noktada özellikle St. Louis FED Başkanı Bullard ve Dallas FED Başkanı Robert Kaplan’ın piyasayı tedirgin eden açıklamaları dikkat çekti.

Öncelikle Bullard’ın konuşmasını hatırlatarak başlayalım; Varlık alımlarının azaltılmasının 2022 ilk çeyreğine kadar tamamlanmasının ve daha agresif olunması gerektiğini belirtmesi oldukça önemliydi. Şahin tarafta duran bir üye olması nedeni ile söylemleri aslında sürpriz değil. Fakat Jackson Hole öncesi bu açıklamalar piyasayı tedirgin edici nitelikte.

Çok daha önemli bir konuşma da Dallas FED Başkanı Robert Kaplan’dan geldi. Kaplan, Eylül ayı FOMC toplantısında varlık alımını azaltmayı başlatma planının açıklanmasını ve Ekim’de veya kısa bir süre sonra başlatılması görüşünü koruduğunu belirtti. FED’in varlık alımları ile ekonomiyi beslemeyi bırakması durumunda ABD ekonomisinin daha sağlıklı olabileceğini söyledi. Mevcut görünümü somut bir şekilde değiştirecek herhangi bir şey görmediğini söylemesi de Delta varyantının etkilerinin sınırlı kalacağı beklentisi olarak yorumlanabilir.

Bugün Jackson Hole sempozyumunda FED Başkanı Powell’ın konuşması küresel piyasalar adına oldukça kritik. Tabii bu konuşma öncesi Bullard ve Kaplan gibi üyelerin şahin tonda düşüncelerini sürdürdüğünün görülmesi Powell’ın söyleyeceklerinin çok daha önemli bir hale gelmesini sağladı. Dolayısıyla konuşma sonrası piyasalarda oynaklığın artması yüksek olasılık.

Gün içerisinde izlenecek bir diğer kritik gelişme ise ABD’de açıklanacak olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi (PCE) olacak. Özellikle de FED’in favori göstergesi olan çekirdek PCE verisini yakından izlemek gerekiyor.

Öne çıkanlar

Asya Pasifik Bölgesi'nde hisse senetleri yatırımcıların Jackson Hole sempozyumu ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın konuşmasına odaklanmaları ile Cuma günkü işlemlerde karışık seyretti.Gösterge endeks Avustralya'da yatay seyretti, Japonya'da ise Nikkei 225 ve Topix Endeksleri geriledi. Güney Kore'nin Kospi Endeksi ile Hong Kong'da ise endeksler kazanıma yöneldi.Çin'de Şanghay Bileşik ve Shenzen endeksleri de pozitif bölgede seyretti. Yatırımcıların odak noktasında olan sanal ortamda Cuma günü gerçekleşecek Jackson Hole sempozyumunda Fed Başkanı Jerome Powell'ın ABD ekonomisinen ilişkin açıklamarı ve Kovid-19 pandemisi ile mücadeleye yönelik alınan önlemlerin patikasına ilişkin mesajlar aranacak. 

İngiltere uluslararası seyahatler için yeşil, sarı ve kırmızı listelerini güncelledi. İngiltere Türkiye'yi kırmızı listede tutmaya devam etti 

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Cumhurbaşkanı kararına göre; bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması için ön görülen son başvuru ve ilk taksit ödeme süresi 31 Ağustos 2021 tarihinden 1 ay sonrasına ertelendi. Karar, 7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun kapsamında yer alan; bazı vergi ve vergi cezaları, gecikme faizi ve gecikme zamları, idari para cezaları, sigorta primi, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları, belediyelerin bazı alacaklarının yeniden yapılandırılmasını kapsıyor. 

ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile görüşmesinde Türkiye'nin de aralarında olduğu ülkeleri bireysel dijital hizmetler vergilerini kaldırmalarının OECD öncülüğünde çok uluslu bir anlaşmaya varılması için çok önemli olduğunu söyledi. 

Afganistan’ın başkenti Kabil’de düzenlenen bombalı saldırıları terör örgütü DEAŞ üstlendi. Saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 60’a, yaralıların sayısı ise 140’a yükseldi. Hayatını kaybedenler arasında 12 ABD askeri olduğu bildirilirken, yaralılar arasında ise 15 ABD askeri olduğu aktarıldı. 

Afganistan’ın Başkenti Kabil’deki bombalı saldırılarla ilgili açıklamada bulunan ABD Başkanı Joe Biden, terör örgütlerinin saldırıların bedelini ödeyeceğini söyledi. 

Biden'ın danışmanları Powell'ın yeniden Fed başkanı olarak atanmasını, yardımcılığına Brainard'ın getirilmesini değerlendiriyor. 

Avrupa Merkez Bankası (AMB) temmuz ayı para politikası toplantı tutanakları, AMB Yönetim Konseyi'nin faiz oranlarına ilişkin sözle yönlendirmenin revize edilmesinin ihtiyacına vurgu yaptığını ortaya koydu. 

Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau, arz tarafındaki sıkıntıların fiyatları ECB'nin beklediğinden daha yukarı itmekte olduğunu, ancak bunun büyük olasılıkla geçici bir etki olduğuna inandıklarını söyledi. 

Nomura, Çin Merkez Bankası'nın büyümede yavaşlama riskindeki artış karşısında yakın zamanda hedefli zorunlu karşılık oranı indirimine başvurmasını beklediklerini bildirdi. 

AC Asia ex, Japan % 0,32 alıcılı 

S&P 500 % 0,23 alıcılı 

Euro Stoxx 50 % -0,02 satıcılı

Günün önemli şirket haberleri 27/08/2021

Endekste yatay açılış bekleniyor

Eylül ayı yatırımcılar için çok kritik

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)