E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPowell'ın enflasyon uyarısı hisselerde satış baskısı yaptı---

Powell'ın enflasyon uyarısı hisselerde satış baskısı yaptı

Powell'ın enflasyon uyarısı hisselerde satış baskısı yaptı
17 Haziran 2021 - 08:04 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, Fed Başkanı Powell'ın ısrarla enflasyonun beklentiyi aşarak yükseleceğini söylemesinin borsada satış baskısı oluşturduğu ifade edildi

Merakla beklenen Haziran FOMC toplantı kararları açıklandı. Piyasaların beklentisi doğrultusunda FED faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Ayrıca her ay 120 milyar dolar değerinde varlık alımlarında da değişiklik yok. Zaten piyasa, faizler ve varlık alım miktarına yönelik değişiklik beklemediği için daha çok noktasal grafikler ve ekonomik projeksiyonlar üzerine yoğunlaşmıştı.

Bu gelişmeleri değerlendirelim:

Öncelikle enflasyona yönelik beklentilerin yukarı yönde revize edilmesi önemli bir adım. Bu doğrultuda Mart ayında yayınlanan projeksiyonlar ile karşılaştırdığımızda; çekirdek PCE beklentisi bu yıl için %2.2’den %3.0 seviyesine yükseltildi. 2022 yılı için %2’den %2.1 seviyesine revize edildi. Manşet PCE tarafında tüm bu yıllar için yukarı revizeler görüyoruz. Dolayısıyla FED, bir noktada enflasyonda tahminlerinden daha hızlı bir yükseliş yaşandığını kabul etmiş oldu.

Noktasal grafikleri incelediğimizde 18 FED üyesinin yarısından fazlasının iki faiz artırımı için 2023 yılını işaret etmekte olduğunu görüyoruz. Mart ayında yayınlanan noktasal grafikler ile uyumlu. Fakat FED Başkanı Powell ve diğer FED yetkililerinin konuşmalarında 2024 yılını telaffuz ettiklerini hatırladığımızda faiz artırım beklentilerinin bir miktar öne çekildiğine yönelik izlenim güçlenmiş oldu.
Ardından gözler FED Başkanı Powell’ın yapacağı açıklamalara çevrildi. Powell’ın enflasyona yönelik şahin ifadeler kullanması dikkat çekiciydi. Arz darboğazı etkilerinin enflasyon üzerinde öngörülenden daha büyük yukarı yönlü baskı yarattığını ve enflasyonun beklenilenden daha yukarı gidebileceği ve daha ısrarcı olabileceğinin altını çizdi. Eğer enflasyon bekleyişleri çok yukarı gider ise politikada ayarlama yapmaya hazır olduklarını söylemesi de kritik bir cümleydi. Bu gelişmelerinden ardından ABD dolarının küresel ölçekte değer kazandığını ve tahvil getirilerinin %1.50 seviyesinin üzerine yerleştiğini gözlemledik. Ayrıca ABD endekslerinde de satış baskısının hız kazandığını söyleyelim. Bu durumda doğal olarak küresel hisse senedi endekslerinde satışları hızlandırabilir. Bunun
için ABD 10 yıllık tahvilin getirisini yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.

Asya borsaları Fed'in ardından satıcılı seyretti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)