E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiPowell’ın endişesi enflasyon---

Powell’ın endişesi enflasyon

Powell’ın endişesi enflasyon
01 Şubat 2023 - 13:32 borsagundem.com

Piyasalar bugün FED’e kilitlendi. FED Başkanı Powell’sa son bir senedir enflasyona odaklanmış durumda. Uzmanlar Powell’ın mirasının enflasyonu düşürme konusundaki başarısıyla ölçüleceğine dikkat çekiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasaların merakla beklediği ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararı bugün açıklanacak. Çeyrek puanlık faiz artışına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak faiz artış ivmesi yavaşlasa da FED yöneticilerinin enflasyonla mücadele konusunda daha sert mesajlar paylaşacağı yönündeki sinyaller yatırımcıları endişelendiriyor.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre, ABD Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı Türkiye saatiyle 22:00’de sonlanacak. FED Başkanı Jerome Powell’ın basın toplantısınınsa TSİ 22:30’da başlaması bekleniyor. FED aralık ayındaki FOMC toplantısında 50 baz puanlık bir faiz artışı açıklamıştı ve mart ayından bu yana ilk defa faiz artış ivmesini düşürmüştü. Şubat ayı toplantısında da bu düşüşün devam etmesi ve 25 baz puanlık bir faiz artışı gerçekleşmesi bekleniyor.

Toplantının nispeten sakin geçmesi beklense de stratejistler FED Başkanı açıklamalarının piyasalardaki tepki yaratabileceği konusunda uyarıyor. FED’in bir resesyona sebep olmadan enflasyonu kontrol altına alarak serbest para politikasına geri dönebileceğine dair inanç son bir aydır borsalardaki yükselişleri tetiklemişti.

CNBC’nin haberine göre Bleakley Financial Group’un Baş Yatırım Sorumlusu Peter Boockvar, Powell’ın yapacağı açıklamalara ilişkin, “İnsanlara sakinleşmelerini ve faiz artışlarının sonuna yaklaştığımızda bu kadar heyecanlanmamalarını nasıl söyleyecek? Bunu, FED’in bir süre daha sıkı para politikasında kalacağını söyleyerek yapacak. Sadece görevini tamamlamış olması, bunun serbest para politikasına giden kestirme bir yol olduğu anlamına gelmez” ifadelerine yer verdi.

Boockvar, “Powell, S&P 500'e yardım etmeye çalışmaktan ziyade enflasyonun düşmesine ve düşük kalmasına odaklanıyor. Onun mirasını, kredi marjlarının nerede olduğu veya S&P'nin nereye gittiği ile belirlemeyecek. Enflasyonu düşürüp düşürmediğine ve düşük kalıp kalmadığına göre belirlenecek” açıklamasında bulundu.

FED’in gerçekleştireceği faiz artışı mart ayından bu yana sekizinci olacak. Amerikan merkez bankasının politika faiz oranları ise %4,5 ila %4,75 aralığına gelecek. Bu aralık FED’in nihai faiz artışı seviyesi olarak belirlediği %5 ila %5,25 aralığından sadece yarım yüzdelik puan uzakta.

BlackRock Küresel Sabit Gelirler Baş Yatırım Sorumlusu Rick Rieder FED beklentilerini paylaşırken, “Finansal koşulları geriye iteceğini düşünüyorum. Bana kalırsa piyasalar da bunu bekliyor. Bence insanlar kredi marjlarının ne kadar hareket ettiğinin, hisse senetlerinin ne kadar hareket ettiğinin, teknoloji hisselerinin ne kadar hareket ettiğinin farkında. Olağanüstü bir aydı” açıklamasında bulundu.

Bir ralli FED’in tüm çabalarını başarısızlığa uğratabilir

Kredilere kolay erişim ve çok hızlı yükselen bir borsa, FED’in ekonomiyi yavaşlatma ve enflasyonu yenme çabalarını yenebilir.

Hisse senetleri, FED’in iki günlük toplantısına başlamasıyla salı günü ralli yaptı. S&P 500 Endeksi ocak ayında yaklaşık %6,2'lik bir yükseliş gösterdi. Teknoloji sektörü ise ay boyunca %9,2 yükseldi. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri aralık ayındaki %3,9 seviyesinden %3,5’e düştü.

Tüm bu göstergelere işaret eden Rieder, Powell’ın açıklamalarında şahin bir ton tutturmasını bekliyor: “Eğer şahin bir tavrı benimserse piyasaların bunu satın alacaktır. Ancak böyle bir tavır olmazsa borsalardaki yükselişin yeni bir ayağı gelebilir.”

Vadeli işlemler piyasalar FED’in faiz artışlarının %5’in altında nihai seviyeye ulaşacağını fiyatlamayı sürdürüyor. Vadeli işlemler ayrıca 2023’ün sonuna kadar yatırımcıların FED’in sıkı para politikasını tersine çevirmesini ve en az 25 baz puan faiz indirmesini beklediğini gösteriyor.

Morgan Stanley Yatırım Yönetimi Küresel Sabit Gelir Makro Stratejiler Başkanı Jim Caron, Powell’ın açıklamalarıyla ilişkin öngörülerinde “Bana kalırsa piyasalarının fiyatlamalarına göre daha şahin bir tavırda olacak” dedi.

Caron, FED’in faiz artırımlarını yavaşlatmasının kendi içinde güvercin bir tavır olarak algılanacağını belirtiyor. FED aralık ayındaki 50 baz puanlık faiz artırımından önce üst üste dört kez 75 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirmişti.

Baş stratejist, “FED %5 ila %5,25 nihai oranının geçerliliğini savunmak istiyor. Aynı zamanda rekor konut fiyatlarının da düştüğünü görüyor. Ücret enflasyonu düşüyor. Otomotiv sektörü iyi gitmiyor. Perakende sektörü o kadar da iyi değil. İstihdam piyasası ortalama gidiyor. Ücret enflasyonu düşüyor ama hala konfor seviyelerinin üzerinde” açıklamasında bulundu.

Caron, Powell'ın çok fazla şahin görünmemek için dikkatli olması gerektiğini söyledi. Baş stratejist, “FED’den gelen iletişimde bir hata olması çok kolaydır veya piyasanın başlangıçta olayları yorumlama biçiminde de bir hata olabilir. Bu bana piyasalarda çok fazla volatilite olacağını söylüyor” ifadelerine yer verdi.

Faiz kararından çok Powell’ın açıklamaları daha kritik

 

Teknoloji rallisinin sonu nereye gidiyor?

 

Michael Burry yatırımcıları uyarıyor: Satın

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)