E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPowell'ın açıklamalarıyla piyasada oynaklık görülebilir---

Powell'ın açıklamalarıyla piyasada oynaklık görülebilir

Powell'ın açıklamalarıyla piyasada oynaklık görülebilir
28 Temmuz 2021 - 08:21 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, karar metninin açıklanması ve Powell’ın açıklamaları sonrası piyasalarda oynaklık oluşabileceği vurgulanıyor.

Piyasalar dün ABD verilerine odaklandı. Gelen verileri yorumlamak gerekirse; 

Dayanıklı mal siparişleri verisi Haziran ayında %2.1 olan beklentilerin altında %0.8 oranında artış kaydetti. Açıklanan veri her ne kadar beklentilerin altında kalsa da yüksek hammadde maliyetlerine rağmen imalat sektöründe güçlenmenin devam ettiği görüldü. 

Piyasanın takibinde bulunan bir diğer veri de Conference Board tüketici güveniydi. Veri Temmuz ayında 129.1 gerçekleşerek 123.9 olan beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Ekonomiye duyulan güvenin 6. ayda da yükselişe devam etmesi artan korona virüs vakalarına rağmen pozitif bir durum. Yalnız Delta varyantı kaynaklı endişelerin küresel ölçekte güçlenmeye devam etmesi ve tüketici fiyatlarında devam eden artış ekonomiye duyulan güveni önümüzdeki aylarda zedeleyebilir.

Bugün haftanın en önemli gelişmesi olan FED’in FOMC toplantı kararları açıklanacak. Faiz oranlarında herhangi bir değişiklik beklenmiyor. Yalnız karar metninde geçecek ifadeler ve FED Başkanı Powell’ın basın toplantısı oldukça önemli olacak.

Bilindiği üzere ABD’de enflasyon oranı yükselmeye devam ediyor. Bu bağlamda Powell yapmış olduğu son konuşmada bu konuda endişeli olduklarını dile getirmişti. Aynı şekilde St. Louis Fed Başkanı James Bullard da varlık alımlarını azaltma noktasında şartların olgunlaştığını dile getirmişti. Bu bağlamda aylık 120 milyar dolarlık varlık alım miktarının azaltılmasına yönelik üyeler arasında geçen tartışmalar kritik olacak. Karar metninin açıklanması ve Powell’ın açıklamaları sonrası piyasalarda oynaklık oluşabilir

Öne çıkanlar

Asya Pasifik Bölgesi'nde hisse senetleri Çarşamba günkü işlemlerde negatif seyrini sürdürdü. Pazartesi ve Salı günü Hang Seng Endeksi'nde kayıplar 'düzenleme' endişeleri ile iki günde yüzde 8'e ulaştı. Çin ana karasında da endeksler geriledi. Güney Kore Kospi Endeksi yatay, Japonya'da Topix ve Nikkei 225 Endeksleri de geriliyor.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in nükleer silah ve petrol gelirleri haricinde başka hiçbir şeyi olmayan bir ekonominin üzerinde oturduğunu ve "başının gerçekten dertte olduğunu bildiğini" söyledi.

İngiltere Perakende Konsorsiyumu(BRC) ile araştırma şirketi Nielsen tarafından yapılan hesaplamaya göre, İngiltere'de mağaza fiyat enflasyonu Temmuz'da Haziran ayından daha hızlı düştü.

AB Komisyonu, İngiltere'den gelen talep doğrultusunda Kuzey İrlanda protokolünün ihlal edilmesi nedeniyle İngiltere'ye karşı hukuki süreç başlatma kararını askıya aldı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, “Kıbrıs Türk halkını görmezden gelen, AB adına Maraş konusunda yapılan açıklamayı kınıyoruz” dedi.

Akbank ve Tofaş, 6 aylık finansal raporunu açıklayacak. Başkan Joe Biden, Corona virüsünün daha bulaşıcı Delta varyantının Amerika’da hızla artması ve Amerikalılar’ın önemli bir bölümünün hala aşıyı reddetmesi nedeniyle, tüm federal çalışanların Korona virüsüne karşı aşılanmasını zorunlu tutmayı değerlendirdiklerini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası üyesi ve İspanya Merkez Bankası Başkanı Pablo Hernandez de Cos, Euro Bölgesi'nde ekonomik belirsizliğin hala çok yüksek olduğunu söyledi. De Cos yaptığı açıklamada, ECB'nin pandemi acil alım programını (PEPP) COVID-19 salgınının ekonomiye etkileri var oldukça devam ettirmesi gerektiğini savundu. 

stanbul ve Sabiha Gökçen havalimanlarında 25 Temmuz'da 269 bin 856 yolcuya hizmet edilirken, 1706 uçuş gerçekleşti. İstanbul'daki havalimanlarında, 9 günlük Kurban Bayramı tatili sonrası 18 aylık salgın sürecinin en yüksek günlük uçuş ve yolcu sayısına ulaşıldı.

ABD'li teknoloji devlerinden Apple, Microsoft ve Google'ın ana kuruluşu Alphabet, bu yılın nisan-haziran döneminde net kar ve gelirinin arttığını duyurdu.

Gen İlaç ve Sağlık Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin halka arzında sabit fiyatla talep toplama yöntemiyle bugün ve 29-30 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

AC Asia ex, Japan % - 0,50 satıcılı

S&P 500 % - 0,13 satıcılı

Euro Stoxx 50 % 0,04 alıcılı

Küresel piyasalarda negatif seyir

Petrol fiyatlarında ‘stoklu’ yükseliş

Piyasaların gözü Fed'in faiz kararında

Altın, doların zayıflığından kazandı

Asya borsalarında kayıplar sürüyor

Bitcoin'in fiyatı yeniden 40 bin doları aştı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ZELİHA KARAKAŞLI28 Temmuz 2021 11:40

    beni ilgilendirmez bizim borsa dolar bazında kelepir ve beleş.iki ay sonra tüm döviz ve altınlarımı bozdurup borsadayım.