E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiPowell’ın açıklamalarında dikkat çeken 5 detay---

Powell’ın açıklamalarında dikkat çeken 5 detay

Powell’ın açıklamalarında dikkat çeken 5 detay
29 Nisan 2021 - 16:07 borsagundem.com

FED Başkanı’nın dünkü basın toplantısında en çok öne çıkan mesaj FED’in kolay para politikasına devam edeceğiydi. Bununla birlikte Powell açıklamalarında ABD ekonomisine ve ekonomik toparlanma sürecine ilişkin önemli detaylar da bulunuyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell'ın Çarşamba günkü basın toplantısındaki açıklamalarında en çok öne çıkan mesaj ABD ekonomisi patlamaya hazır olsa bile FED’in ayağını gaz pedalından çekmeme konusunda kararlı olduğunu göstermesiydi.

Pantheon Macroeconomics’in Baş Ekonomisti Ian Shephertson Powell’ın açıklamaları sonrasında paylaştığı Twitter mesajında, “İnsanların FED’in stratejisine bağlılığı konusunda şüphe etmesine anlam veremiyorum. Her şeylerini veriyorlar. Powell gözünü bile kırpmıyor” ifadelerine yer verdi.

FED Başkanı iki gün süren para politikası toplantısının ardından basın toplasında, “Ekonominin iyileşme süreci genel beklentilerden daha hızlı olsa da eşit derecede gerçekleşmedi ve tamamlanmış olmaktan çok uzak” ifadelerine yer vermişti.

Powell açıklamalarında Eski ABD Hazine Bakanı Larry Summers’ı hedef alarak FED’in kolay para politikasının riskli olduğuna dair eleştirilere cevap verdi. Summers, Demokratların kontrol ettiği ABD Kongresi’nden geçen trilyon dolarlık teşvik paketleriyle birlikte kolay para politikalarının ABD ekonomisini krize sürüklediğini seslendiren en önemli isimlerden birisi olarak dikkat çekiyor.

Summers’ın endişeleri sorulduğunda FED Başkanı basın toplantısının beş dakikasını ekonomi konusundaki endişeleri gidermek için kullandı.

Borsagundem.comun derlediği verilere göre FED Başkanı Powell’ın açıklamalarında önce çıkan beş mesaj ise şöyle:

Varlık alımları

Aylık 120 milyar dolar varlık alımının yavaşlatıp yavaşlatılmayacağı sorusunu cevaplayan FED Başkanı kesin bir dille, “Hayır, henüz değil” sözleriyle cevapladı. Powell FED’in bu konuyu konuşmasının bir miktar zaman alacağını vurguladı. Bazı ekonomistler varlık alımlarındaki yavaşlamanın en erken FED’in Haziran ayındaki para politikası toplantısı sonrasında olabileceğini düşünüyor. Bir diğer ihtimalse Ağustos ayındaki geleneksel Jackson Hole’daki konuşmasında bu konuyu gündeme getirmesi yönünde

Gayrimenkul piyasasında balon yok

Powell, konut fiyatlarındaki yığılma konusunda bir miktar huzursuz olduğunu belirterek bunun tamamen iyi bir durum olmadığını söyledi. Ancak FED Başkanı gayrimenkul piyasasınıa ilişkin bir müdahale düşündüklerine dair bir işaret vermedi. Powell konut piyasasındaki asıl sorunu arz eksikliği ve yüksek talep olarak açıklıyor. Powell, “Umarım zamanla konut inşa eden şirketler bu talebe karşılık verirler ve daha fazla arz olur. İnsanların aşırı kaldıraçlara sahip olduğu gayrimenkul balonu benzeri bir sorunumuz yok” görüşlerine yer verdi.

Konut piyasasının güçlü olmasına karşın FED’in neden 40 milyon dolarlık mortgage destekli menkul kıymetler satın aldığı sorusuna da cevap veren Powell, bu alımların doğrudan konut piyasasında destek vermek için tasarlanmadığını ve FED’in zamanı gelince bu alımları kısacağını söyledi.

Enflasyonun aşırı yükselmesine izin verilmeyecek

Powell ekonominin daha önce hiç görülmemiş sorunlarla karşı kaşıya kaldığını ancak FED’in düşüncesine göre fiyatlar üzerindeki baskının geçici olduğunu söyledi. Powell enflasyonun ısrarla ve gerçekçi olarak %2’nin üzerinde hareket etmesi durumunda FED’in politika araçlarını kullanarak enflasyonu düşüreceğini söyledi. Powell, “Hepimiz 1960’larda neler olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu çok farklı bir durum. Biz işimizden anlıyoruz” dedi.

Finansal piyasalarda balon tehlikesi

Birçok ekonomist FED'in varlık alımlarının ana etkisinin yükselen varlık fiyatları olacağını düşünüyor. Powell açıklamalarında bu korkuları artıracak ifadelere yer verdi. FED Başkanı, “Sermaye piyasalarında bir miktar balonlaşmanın olduğunu görüyorsunuz” diyerek FED politikalarının da bu süreçte rol oynadığını sözlerine ekledi.

Powell, “Genel çerçevede finansa istikrar görünümü karışık ancak dengede, kontrol edilebilir” dedi.

İş piyasasında talep ve arzın dengelenmesi zaman alacak

Powell, FED’in öncelikle pandemi öncesine göre 8,5 milyon daha az Amerikalının çalışmakta olduğunu zayıf bir işgücü piyasası nedeniyle hedeflerinden uzakta olduklarını belirterek önceki açıklamalarıyla tutarlı davrandı. FED Başkanı aynı zamanda işverenlerin de boş pozisyonlarını doldurmak konusunda zorlandıkları gerekçesiyle FED’e şikayette bulunduklarına dikkat çekti.

Powell, işgücü piyasasının tekrar dengelenmesi konusunda birçok faktörün etkili olduğunu ve dengelenmenin sağlanmasının birkaç ay sürebileceğini düşündüğünü söyledi. FED Başkanı, personel eksikliğinin tamamen pandemiden kaynaklanmadığını, iş arayanların bir kısmının beceri eksikliği veya iş ilanlarıyla aynı yerde yaşamaması nedeniyle çalışamadığını sözlerine ekledi. ABD’de bazı okullar henüz yeniden açılma sürecine girmedi ve personellerin bir kısmı Kovid-19’a yakalanmaktan korkuyor. Bu durum Kovid-19’un etkilerinin hissedilmeye devam edildiği anlamına da geliyor. FED Başkanı tüm bunların yanında ciddi sayılarda çalışanın emekli olmaya karar verdiğini ve fikirlerini değiştirip değiştirmeyeceğini bilmek için çok erken olduğunu kaydetti. Powell bu noktada işsizlik yardımlarının da rol aldığını söylüyor. Ülkede maaşlar henüz yükselmedi ve bu da işgücü piyasasının sıkışmasına neden oluyor.

İşsizlik maaşı başvuruları beklentilerin üzerinde geldi

 

Boğa piyasasının sonu mu geliyor?

 

Kripto para sektörü yatırımlarla büyüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)