E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiPowell: Hızlı parasal sıkışmanın etkileri henüz tam hissedilmedi---

Powell: Hızlı parasal sıkışmanın etkileri henüz tam hissedilmedi

Powell: Hızlı parasal sıkışmanın etkileri henüz tam hissedilmedi
01 Şubat 2023 - 22:33 borsagundem.com

Fed'in faizleri 25 baz puan artırma kararı aldığı toplantının ardından konuşan Powell "Hızlı parasal sıkılaşmanın etkileri henüz tam olarak hissedilmedi" açıklamasında bulundu

ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizini beklentilere paralel olarak 25 baz puan artışla yüzde 4,50-4,75 aralığa yükseltti. Karar oy birliği ile alındı.

Toplantının ardından Fed Başkanı Jerome Powell açıklamalarda bulundu.

"Hızlı sıkılaşmanın etkileri henüz tam olarak hissedilmedi"

Para politikası sıkılaşmasında çok mesafe katettiklerini belirten Powell, "Şimdiye kadarki hızlı sıkılaşmamızın tam etkileri henüz hissedilmedi." dedi.

Powell, yapacak çok işleri olduğunu vurgulayarak, fiyat istikrarını yeniden sağlamanın bir süre daha kısıtlayıcı para politikası duruşunu sürdürmeyi gerektireceğini kaydetti.

Fed Başkanı Powell, "Federal fon oranı için hedef aralığında devam eden artışların uygun olacağını öngörmeye devam ediyoruz." diye konuştu.

"Enflasyon hala çok yüksek"

ABD ekonomisinin geçen yıl önemli ölçüde yavaşladığını belirten Powell, büyümedeki yavaşlamaya rağmen iş gücü piyasasının son derece sıkı olmaya devam ettiğini anlattı.

Powell, ekonomik büyümenin daha yavaş bir hızda da olsa devam etmesini beklediğini kaydederek, "Ekonomi genel olarak beklentiler doğrultusunda bir performans sergilerse bu yıl faiz indirimi yapmak uygun olmayacaktır." dedi.

Enflasyonun uzun vadeli yüzde 2 hedefinin oldukça üzerinde seyrettiğine işaret eden Powell, "Son gelişmeler cesaret verici olmakla birlikte enflasyonun sürekli bir düşüş patikasında olduğundan emin olmak için daha fazla kanıta ihtiyacımız olacak." diye konuştu.

Powell, enflasyonun son zamanlarda hafiflemesine rağmen hala çok yüksek olduğunu vurguladı.

Attıkları para politikası adımlarının talep üzerindeki etkilerini, başta konut olmak üzere ekonominin faize en duyarlı sektörlerinde gördüklerini anlatan Powell, "Ancak parasal sıkılaşmanın özellikle enflasyon üzerindeki etkilerinin tam olarak hissedilmesi zaman alacaktır." diye konuştu.

"Dezenflasyonist süreç başladı"

Enflasyonun düşürülmesinin muhtemelen trendin altında bir büyüme dönemini ve iş gücü piyasası koşullarında bir miktar yumuşamayı gerektireceğini belirten Powell, "İş bitine kadar üstünde duracağız." dedi.

Powell, finansal koşulların uyguladıkları politika sıkılaşmasını yansıtmaya devam etmesinin önemli olduğunu kaydederek, odak noktalarının daha geniş finansal koşullardaki uzun vadeli değişiklikler olduğunu aktardı.

Dezenflasyonist sürecin erken aşamalarda olduğuna dikkati çeken Powell, "İlk defa dezenflasyonist sürecin başladığını söyleyebiliriz." ifadesini kullandı.

Powell, faizlerde nihai oran hakkında henüz bir karar vermediklerini, marta kadar gelen verilere bakacaklarını belirtti.

Nihai oranın geçen yıl aralık ayında tahmin edilenden daha yüksek olabileceğine işaret eden Powell, "Uygun bir şekilde kısıtlayıcı olduğunu düşündüğümüz seviyeye ulaşmak için birkaç faiz artışını daha tartışıyoruz." diye konuştu.

Fed piyasaların beklediği faiz kararını açıkladı

 

Altın fiyatlarında Fed etkisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Türk.02 Şubat 2023 02:44

    Dolar abdnin parası değil mi. İstediği gibi kullanıyor. Bu kadar basit. Çok bir marifet değil. Abartmayın kıçi kırık kâfirleri. Sen kendini yetistir kendi düzenini kur. Ülkene hakim ol. İlan et hakanligi secimsiz 10 sene yönet. Adaletli o zaman gel bak bakalım Türkiye nasıl büyümüş.

  • ALİ TEL02 Şubat 2023 00:11

    BUNLAR BİTMİŞLİK SENDROMLARI NE YAPSALAR OLMUYORRRRRRRRRR

  • Mucise Reis : )01 Şubat 2023 23:29

    Eee Tünelde ışık görüldü mü Powel ...? at izi it izine karıştı mı... ? Bugun kalktın, 6 ay geçtik ve uyandın ne oldu ? ... ABd merke zbankası bağımsızdır diyeibliyormusun :D ... Vayde bir bize bak, birda adamlara.. Bırakda bu ülkenin milleti ekonomık oalrak daha iyi olup yaşasın. Mücadeleci. işin aslı sisteme bakın ya... öyle bir düzen, öyle bir devlet sistmei varki, Her kurum görevini adam gibi yapıp, adam gibi sonuçlar vererek , ülkeyi dülüğe çıkartmaya yönelmiş durumda. Bu ABD sistemi her türlü içindeki hatalıyı bulur, sistemi temizler ve düzeltir. ABD de kişiler, kurumlar değil sistem kendisini bir şekilde temizliyor, düzeltip onarıyor... yanlış yapanı iptal edip değiştiriyor... İşte bu model lazım bizlere... sistem tembel dişliyi bulup, düzeltiyor.

  • Vf02 Şubat 2023 20:41

    ABD yi bu kadar met ediyorsun git orda yasa yanında senin gibileride gotur

  • ALİ KODUŞ02 Şubat 2023 00:11

    HER AY AYNI HİKAYE PEKİ NE DEĞİŞTİ FAİZ ARTIRIYOR OLMUYOR İNDİRİYOR ENFLASYON PATLIYOR.YAKINDA TÜM DÜNYA EKONOMİLERİ PATLATACAKLAR.

  • sözün özü01 Şubat 2023 23:05

    Powell  ne konuştuğunu ve hedefinin ne olduğunu biliyor.... El yordamıyla iş yapmıyor...... TCMB 'sına duyurulur.......................,iş bilenin kılıç kuşananın.....

  • Hakan uz01 Şubat 2023 23:03

    Hepinizin allah belasını verecek

  • ALİ RIZA GÜZELKALE01 Şubat 2023 22:56

    OSTURUKTAN TEYYARE SELAM SÖYLE O YARE.DAR ALAN DA KISA PASLAŞMALAR.