E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPowell: Gerektiği sürece tüm araçları kullanmaya hazırız---

Powell: Gerektiği sürece tüm araçları kullanmaya hazırız

Powell: Gerektiği sürece tüm araçları kullanmaya hazırız
10 Haziran 2020 - 21:37 borsagundem.com

Fed Başkanı Powell, bankanın faizleri sabit bıraktığı Haziran ayı toplantısının ardından konuşuyor

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, bankanın Haziran ayı politika toplantısının ardından açıklamalarda bulunuyor.

Powell, Fed'in gerektiği sürece tüm araçlarını kullanmaya hazır olduğunu söyledi ve Mayıs'ta istihdamın toparlandığının görüldüğünü belirtti. Ancak verilerde Mayıs'ta görülen toparlanmaya rağmen işsizlik oranının tarihi yüksek seviyelerde olduğunun altını çizdi.

Kredi akışı sağlanmasının ekonominin işleyişi için hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Fed Başkanı, "İnsanlar güvende hissedene kadar tam bir toparlanma mümkün değil." şeklinde değerlendirmede bulundu.

Powell, merkez bankasının ekonomiyi desteklemek için tüm araçlarını kullanma konusunda kararlı olduğunu yineleyerek "Gerektiği durumda tahvil alımlarını ayarlamaya hazırız." dedi.

"Getiri eğrisi kontrolü hala açık bir soru niteliğinde"

Fed Başkanı getiri eğrisi kontrolünün hala açık bir soru niteliğinde olduğunu belirtti. Piyasanın beklentisi politika yapıcıların Haziran toplantısında getiri eğrisi kontrolünü tartışmasını bekliyordu.

Ekonomik toparlanmanın yılın ikinci yarısında başlamasının beklendiğini belirten Powell, sonraki toplantılarda ekonominin yönüne ilişkin daha fazla ipucu olacağını ifade etti. "Getiri eğrisi kontrolünü önümüzdeki toplantılarda konuşacağız." dedi.

Ekonomide ciddi belirsizliklerin olduğunu söyleyen Powell, para politikasının iyi bir konumda olduğunu belirtti. Fed Başkanı, "Mayıs istihdam verileri ne kadar belirsiz bir durumda olduğumuzu gösterdi." dedi. Mayıs istihdam rakamlarının olumlu olduğunu ancak dönüş yolunun uzun olacağını söyledi.

"Faiz artırmayı düşünmüyoruz"

Powell, "Faiz artırmayı düşünmüyoruz." dedi ve Fed'in 2022 için politika faizi medyan tahmininin yüzde 2.1'den yüzde 0.1'e indiğini belirtti.

Büyük Buhran ve bugünkü durum arasında birçok fark olduğunu söyleyen Powell, gelecek aylarda istihdamda ciddi bir artış olabileceğini ifade etti. "Uzun vadeli işsizlik tahminlerimi değiştirmedim." diye ekledi. Powell Fed'in ABD için 2020 işsizlik tahminini yüzde 3.5'ten son çeyrek için yüzde 9.3'e yükselttiğini vurguladı. Fed işsizlik oranının 2021'de yüzde 6.5'e düşeceği tahmininde bulundu. Fed ayrıca GSYH'nin bu yıl yüzde 6.5 daralacağını ve gelecek yıl yüzde 5 büyüyeceğini tahmin etti.

Piyasa fonksiyonlarında iyileşme olduğunu belirten Fed Başkanı buna karşın pandemi öncesi seviyeye henüz dönülmediği ifade etti.

Mali politika tepkisinin geniş, güçlü ve hızlı olduğunu ifade eden Powell, Fed ve Kongre'nin daha fazlasını yapması gerekebileceğini söyledi.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) fonlama faiz hedefinde değişikliğe gitmeyerek oy birliğiyle yüzde 0 - yüzde 25 aralığında bıraktı.

Fed faiz kararını açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)