E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiPowell, faiz artırımında yavaşlama için aralık ayını işaret etti---

Powell, faiz artırımında yavaşlama için aralık ayını işaret etti

Powell, faiz artırımında yavaşlama için aralık ayını işaret etti
30 Kasım 2022 - 22:27 borsagundem.com

Fed Başkanı Jerome Powell, faiz artırımında yavaşlamanın aralık ayında başlayabileceğini söyledi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Washington'daki Brookings Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada, faiz artış hızı ve ülkedeki enflasyon ortamını masaya yatırdı. 

Fed Başkanı, konuşmasında, enflasyonla mücadelenin ne zaman biteceğine ilişkin soruların yanıtsız kaldığına dikkat çekti. “Enflasyonu düşürmeye yetecek kısıtlama düzeyine yaklaşırken, faiz artış hızımızı yumuşatmak mantıklı” diyen Powell, faiz artırımında yavaşlamanın aralık ayında başlayabileceği sinyalini verdi. 

'Temkinli' açıklamalar

İhtiyati duruşu bırakmayan Powell, "Basitçe daha kat etmemiz gereken çok yol olduğunu söyleyeceğim.Tarih, politikayı zamanından önce gevşetmeye karşı güçlü bir şekilde uyarıyor. İş bitene kadar yolumuza devam edeceğiz." dedi.

Powell'ın müdahalesi, yatırımcıların Fed'in yüksek fiyatlarla mücadelede cesaretini kaybettiğine dair iddiaları nedeniyle, S&P 500'ün geçen yılın yaz aylarından bu yana ilk kez arka arkaya aylık kazançlar elde etme yolunda ilerlediği bir piyasa rallisinin ardından geldi.

Yatırımcılar, bu ayın başlarında yayınlanan ve aylardır ilk kez beklentilerin altında kalan ekim ayı enflasyon raporuyla moral bulmuştu.

Ancak Çarşamba günü Powell, bir aylık verilere çok fazla anlam yüklenmemesi konusunda uyardı. Bunun yerine "enflasyonun gerçekten düştüğüne dair rahatlık sağlamak için önemli ölçüde daha fazla kanıt" gerekeceğini vurguladı.

Fed ve diğerlerinin enflasyon tahminleri "önümüzdeki yıl önemli bir düşüşe" işaret ederken, merkez bankasının geçmişte yanlış projeksiyonlarla defalarca yanlış yönlendirildiği uyarısında bulundu.

"Gerçek şu ki, enflasyonun önündeki yol oldukça belirsizliğini koruyor" diyen Powell, Fed'in henüz daha yavaş enflasyona dair "net bir ilerleme" görmediğini de sözlerine ekledi.

Powell'ın kasvetli tonuna rağmen, hisse senetleri çarşamba günü konuşma sırasında seansın en yüksek seviyelerine yükselirken, faiz oranı beklentileriyle hareket eden iki yıllık getiri kabaca yatay seyretti.

Bej Kitap: Şirketler ekonomik görünüm konusunda daha karamsar

 

Fed yavaş da olsa faizleri artıracak

 

Fed hamlesinin büyüklüğü konusunda önemli belirsizlik var

 

Fed tutanakları: Çoğu yetkili faiz artışı hızının yavaşlamasından yana

 

Fed faizleri için hedef yüzde 9 mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )01 Aralık 2022 11:06

    gece yaşanan mevzuların meyavalarını iyi topladık :D kazanmak güzel : )

  • Yılmaz Kumbasar01 Aralık 2022 08:20

    İlk önce korku pompala, sonra güvercin mesajlar ver. En kral spek bile boyle etki olusturmaz. Bunlar yüzünden malımızı kaptırdık.

  • Kaçan Grup01 Aralık 2022 07:26

    böylece roketimizin deposu yakıtla doldu, uçuşa devam

  • Ga01 Aralık 2022 00:55

    Kripto para hareketlenir

  • Ali01 Aralık 2022 00:23

    Haberi kullanarak millet sattı, 12 liradan 10 günde nereye geldi prkme. Hakkım zehir zıkkım olsun patron.

  • Asım01 Aralık 2022 00:20

    Küçük yatırımcıya çakma fırsatı palanın eline verilmiş. Açılışta kaldırıp voleyi vururlar.

  • Erdi01 Aralık 2022 00:06

    Adam abd borsasını coşturuyor. Bizim borsayı yönetenler sasanın müdürüne çık açıklama yap korku yaratta ky dökülsün diyor. Manipülasyon borsası olduk.

  • Yasin01 Aralık 2022 00:00

    İyi halt etti. Banka hissemi kapanışa doğru düşüyor diye sattım. Sabah üstten geri alırım artık.

  • Hoş geldin 530030 Kasım 2022 22:55

    Haydi bakalım 5300 e gidiyoruz aksam deli gibi hisse almalarından belliydi bazıları karanlıkta aldılar heriflerin herseyden haberi var işte biz bu güruha karşı para kazanmaya çalısıyoruz borsada o kadar zor işimiz.İnşAllah sabah coşkuda aldıklarını verip çakmazlar borsaya.

  • Mucise Reis : )30 Kasım 2022 22:47

    final : bej kitap felan filan.. neyse... FED, harika bir konbim yaptık. fiyat artış hızları, tedarik zincirde iyişme ve zayıflayan talep... çok uyumlu dengeli yumuşak kırılgan olmayan sonuç elde edebildik... iş gücü verileri iyi, istihdan güçlü işsizlik kırılgan değil. bazı firmalar sert önlemler ile, işçi çıkartma durgunluk beklerken, yaşanan ekonominin reeli karşısında duraksadılar ve tereddüt ederek adım attılar. Sert önlemlerini firmalar uygulamadı... enflasyon ılımlı ve kırılgan değili kontrol edebiliriz. mali verilerin sonuçları sert kırılgan olmayan durumdayız diyor. ama yol uzun, yolumuz uzun. ... bu açıklamalar güvercin algılandı ve borsada en çok + yansıyan notlar oldu. siz gene araştırın bana bakmayın. ben al-sat çeviridğimden takip ettim çay molamda yazdım 5 dk. resosyon = gelecek mali verilerin sinyali olur,i bakıyoruz dikkatle diyo...

  • Mucise Reis : )30 Kasım 2022 22:41

    3-Faiz hızı yavaşlayabilir. Hemde Aralık toplantısından önce bunu yapabiliriz. Alternatif ekonomi verileri bu durumu öngörüyopr dedi , bu haberde de artış gözlendı abd borsalarında grafik + konuşma zamanlaması bakınca. Aralıkda  13 ve 14 ünde toplantı oluyor... Ama yol daha uzun, bunları söylemem, her şeyin çözüldüğü ve problemlerin sıfırlandığı manası taşımıyor. Şuanki verilerin mesajları oalrak düşünülmesi gerkeli...  4  - resosyona girmeden, problemleri çözebilecek bir ışık var. yeni bir yol umudumuz var. Bu yol ile ekonomi yumuşak iniş yapabilir, kırılganlıkdan uzan bir yol , bu mesajıda abd borsalarda + yansıdı... yoksa bir sürü şeyler dedi ama en önemli mesajların grafikte çıkış yapmasını belirtiyorum ben...

  • Mucise Reis : )30 Kasım 2022 22:35

    konuşma metinlerinin grafik üzerindeki etkisine bakıyorum. En önemli cümeler ve abd borsalarının çıkış olarak etkisine bakıyorum. 1 -poewl konuşmadan önce abd düşüş yaşıyordu. 2 - Faiz artışları yeterli düzeyde gibi. Mali veriler kontrol altında istenen sonuçlarda, ENFLASYONU DÜŞÜRECEK GÜCE ULAŞTIK adımlarımızı attık faiz oranı yavaşlayabilir mesajı ilk yeşil abd borsalarını ateşledi. Yani enflasyon veriler ebkınca doğru yere geldi, başarılı adımlar sonrası faiz artıiş hızında agresif değil, zamanı olan FED ve stratejısı var mesjaı iyi algılandı...