E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPowell: Enflasyon uzun süre devam ederse, faizleri artırmamız gerekir---

Powell: Enflasyon uzun süre devam ederse, faizleri artırmamız gerekir

Powell: Enflasyon uzun süre devam ederse, faizleri artırmamız gerekir
11 Ocak 2022 - 18:34 borsagundem.com

Powell "Eğer enflasyon beklediğimizden daha uzun süre devam eder ise, faizleri artırmamız gerekir" diye konuştu

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ekonominin artık son derece destekleyici politikaya ihtiyacı olmadığını belirterek, enflasyonun beklenenden daha uzun süre yüksek seyretmesi halinde zaman içinde faiz oranlarını daha fazla artırmak zorunda kalabileceklerini ifade etti.

ABD Başkanı Joe Biden'ın ikinci bir dönem için Fed Başkanlığına aday gösterdiği Powell, ABD Senatosunun Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesi üyelerinin sorularını yanıtladı.

Talep ve arz arasında bir uyumsuzluk olduğunu yineleyen Powell, güçlü bir iş gücü piyasasına ulaşmak için uzun bir genişleme gerekeceğini, uzun bir genişleme için ise fiyat istikrarının gerekli olduğunu anlattı.

"Faiz oranlarını zaman içinde daha fazla artırmak zorunda kalırsak artırırız"

Powell, yüksek enflasyonun maksimum istihdam ve uzun süreli genişlemenin sağlanmasına yönelik ciddi bir tehdit olduğunu ifade ederek, enflasyonu düşürmek için bankanın araçlarını kullanacaklarını söyledi.

Bu yıl normal arz koşullarına dönüleceğini düşündüğünü belirten Powell, "Enflasyonun beklenenden daha uzun süre yüksek seviyelerde kaldığını görürsek, faiz oranlarını zaman içinde daha fazla artırmak zorunda kalırsak, artırırız." dedi.

Powell, iş gücü piyasasının hızla toparlandığına işaret ederek, enflasyonun ise Fed'in hedefinin çok üzerinde seyrettiğini aktardı.

Bu yıl normale daha yakın bir politikaya geçeceklerini bildiren Powell, "Ekonomi artık salgınla başa çıkmak için uyguladığımız son derece destekleyici politikalara ihtiyaç duymuyor veya istemiyor." diye konuştu.

Enflasyonist baskıların bu yılın ortasına kadar sürmesi bekleniyor

Powell, işlerin beklendiği gibi gelişmesi halinde politikayı normalleştireceklerini vurgulayarak, mart ayında varlık alımlarını sonlandıracaklarını, yıl boyunca faiz oranlarını artıracaklarını ve bu yıl içinde bir noktada bilançonun küçülmesine imkan verebileceklerini ifade etti.

Enflasyonist baskıların bu yılın ortasına kadar sürmesinin beklendiğine işaret eden Powell, enflasyonun uzun süre devam etmesi halinde politikasının buna yanıt vermesinin gerekeceğini dile getirdi.

Powell, Kovid-19 salgınında Omicron varyantı nedeniyle istihdam artışında ve büyümede bir duraksama olabileceğini de belirterek ancak bunun kısa süreli olmasını beklediğini kaydetti.

İş gücü talebinin arza oranı benim hatırlayabildiğim en yüksek seviyede. Maksimum istihdam için en büyük tehdit enflasyon oranları. Zaman içinde enflasyon gerileyecek, ancak burada soru bunun ne kadar hızlı olacağı.

BİST'ten volatil seyreden 2 hissede tedbir kararı

Dünya Bankası, Türkiye'nin büyüme beklentilerini revize etti

Goldman, Çin'in büyüme tahminini düşürdü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • emekci12 Ocak 2022 09:21

    yeni grup bir cahil türedi. abd batıyormuş, almanya türkiyeyi kıskanıyormuş, ingiltere türkiye gibi olmak istiyormuş diye sayıklıyor. sanırım pudra şekeri kafası bu. Dünyanın en iyi bilgisayar, akıllı telefon, elektrikli otomobil, üniversite, hastane, kumarhane, basketbol, ilaç, uçak, helikopter üreticisi ülke batarsa, diğerleri ne olur bir düşünsünler

  • Ahmet Özbir12 Ocak 2022 09:16

    bu adam cahil, reisi dinlese enflasyonu düşürmek için faizi düşürmesi gerektiğini bilir. gelsin marmara üniversitesinde 2 yıl iktisat okusun öğrensin

  • Borsacı Osman11 Ocak 2022 22:38

    Çok normal bir açıklama piyasanın içinden geçecek bir açıklama yapması beklenemezdi zira fed demek zaten paranın patronu olan 3-5 aile demek,onların istekleri dışında açıklama yapamaz görüldüğü gibi borsaları yıkacak bir açıklama olmadı,şişmanlar henüz yeterince hisse satamadılar ne zaman yeterince satarlar o zaman yıkılır alttan almak için,kim ne yapsın 1.5-2 oranında ki faizi,bizim borsada dünden beri çöküş bekleyenler hayal kırıklığına uğradılar ÇÖKMEYECEEEEEEEK teee Mayısa kadar çökmez,dimi la kırmızıcılar sabah gap lı açılış var sıraya girin mal vericem hepinize.👍🏻

  • Epey Masraflı bi Aile :)12 Ocak 2022 09:27

    Bir Merkez bankası "Aile'ye" nasıl ait oluyormuş? Bu Aile'ye Merkez bankasına sahip olmak yetmiyor bir de Borsa da hisse mi alıp satıyorlar? Vay canına Mantık terazisi bu kadar mı bozulur.

  • yorum11 Ocak 2022 22:16

    yine söylüyorum bu işin sonu dolar basmaktan geçiyor o kadar borcun var batmış sın faiz arttırsan ne olacak faiz yükünü nasıl kaldıracaksın halk perişan halde sen tek mi çift mi vakit harcıyorsun trilyon borç yükün var savaş çıkaracak devlette kalmadı mızmızlanmadan dolar bas piyasaya

  • süslü sülü12 Ocak 2022 09:18

    abd mi batmış? aynen kanka abd batmış gitmiş ya. dünyanın en iyi üniversiteleri ,bilim adamları, teknoloji şirketleri var ama batmış

  • Çok Hassas bir dönem 11 Ocak 2022 21:49

    Faizleri artirmak hiç öyle kolay bir iş değil Powel efendi. Çünkü dunya piyasasi diye bir şey var. Sen faiz atirdin diyelim. Dolar anavatana dönüş yapiyor diyelim. Diğer ulkelerin para birimleri değer yitirdi diyelim. Senin piyasanda üretim maliyetleri ayni kalsa bile değer yitiren ulkelerin malları ucuzlayacak ve ayni urunu sen dunya piyasasina daha pahali sunmuş olacaksın. Örneğin Çin yada Orta Asya ulkelerin urunleri dolara karşı ucuzladığı için ucuz ürün sunacaklar. Yani dış ticaret açığı vereceksin. Zaten Amerika kış koşulları ile boğuşuyor şuan. Dahası piyasalar tam istenilen düzeyde toparlanma yapamadı. En erken bahar aylarında adım atabilirsin diye düşünüyorum. O zaman piyasalar biraz toparlanmış olurlar. Toparlanamayan piyasalara kazma vurmak en şok darbeyi verebilir ki, bu sadece diğer ulkeleri değil ayni zamanda Amerikan ekonomisinde büyük zararlara neden olabilir. Çip krizini görüyoruz piyasaları nasıl etkiledi. Ayni zamanda bozuk giden başka etmenlerde var

  • Metallica 11 Ocak 2022 20:48

    TCMB ve hukumet seyretmeye devam ediyor, altin satip gumus ve diger kiymetli emtialari stoklamaya başlamamakta israr ediyor. 5G, elektrikli araba, yesil dostu enerji uretimi 'altin' cagini yasadiginda yuksek fiyatlara almak zorunda kalacaklar veya daha fazla para ile daha az gumus ve diger kiymetli metal alabilecekler, is isten gecmis olacak.

  • Mucise Reis ;)11 Ocak 2022 20:07

    Naz nediyor ey Powel ABD yi mi batıracaksın sıpa :D. Dış güç Rusya ile bir oldun, abd ekonomisine saldırıyorsun ey powel ...