E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiPowell daha fazla ralli istemiyor---

Powell daha fazla ralli istemiyor

Powell daha fazla ralli istemiyor
30 Ocak 2023 - 11:20 borsagundem.com

FED Başkanı Powell borsalardaki rallinin durması için şahin bir dil kullanabilir. Zira borsalardaki pozitif hava FED’in enflasyonla savaşı için risk teşkil ediyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) çarşamba günü kritik faiz kararını açıklayacak. Yatırımcılar ve küresel piyasalar FED Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarına kilitlendi.

FED ABD’deki artan enflasyona karşı politika faizlerini geçtiğimiz yılın mart ayından bu yana kademeli olarak yüzde sıfır seviyesinden %4,25 ila %4,5 aralığına yükseltti. Şimdiyse FED yöneticileri %2 enflasyon hedefine ulaşmak için faizlerin %5’in üzerine getirilmesini ve bir süre bu aralıkta tutulmasını talep ediyor.

Ancak vadeli işlemeler piyasalarına bakıldığında FED fonları üzerinden işlem yapan para piyasası yatırımcıları faiz artışlarında %5’in üzerine çıkılacağı konusunda tam olarak ikna olmuş değil. Üstelik piyasalar FED’in yıl sonuna kadar faizleri düşürmesini de bekliyor.

Borsa yatırımcıları da bu ikinci para politikasında değişim senaryosunu satın alıyor. Bu durum yılın başından bu yana borsalarda en hasar gören alanlar olan teknoloji ve büyüme odaklı hisse senetlerinin ocak ayında bir ralli yakalamasını tetikledi. ABD tahvilleri ralli yaptı ve tahvil getirileri geri çekildi. Küresel piyasalarda dolar zayıfladı.

Şahin bir Powell piyasa rallisinin freni mi olacak?

Bazı borsa yatırımcıları piyasaların çok fazla ralli havasına girdiğini ve Powell’ın açıklamalarıyla borsalardaki yükseliş trendini tersine çevirmeye çalışacağını öngörüyor.

MarketWatch’un haberine göre Interactive Brokers’ın Kıdemli Ekonomisti Jose Torres, Powell’ın çarşamba günkü FED toplantısı sonrası açıklamalarında ‘su götürmez bir biçimde şahin’ olmasını bekliyor.

Torres’e göre Powell'ın muhtemelen borsaları düşürmek için işgücü piyasasının önemli ölçüde dengesiz kaldığını vurgulayacak. Yeni iş ilanlarında önemli bir düşüş bekleyen FED bunun için para politikasını uzun bir süre kısıtlayıcı tutacağını açıklayacak.

Ekonomist, Powell’ın yeterince şahin görünmesi halinde "finansal koşullar hızla sıkılaşacağını" öngörüyor. Torres’e göre FED Başkanı açıklaması sonrası ABD Hazinesi tahvil getirileri yükselebilir, teknoloji hisseleri düşüşe geçebilir ve ABD Doları yükselebilir. Aksi takdirde teknoloji hisseleri ve hazine piyasası ralliye devam edebilir ve dolar da güç kaybeder.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre FED yöneticilerinin ‘şahin’ olması ekonomik büyüme hakkında daha az endişelenmesi ve odaklarının enflasyona kayması anlamını taşıyor. Bu bakış açısının tam tersi ise ‘güvercin’ olarak adlandırılıyor.

Piyasalar Powell’ın sabrını zorluyor

Serbestlesen finansal koşullar gerçekten de Powell’ın sabrını zorlar nitelikte. Zira daha serbest piyasa koşulları kredi marjlarının sıkılaşması, daha düşük borçlanma maliyetleri ve daha yüksek hisse fiyatları anlamına geliyor. Torres’e göre tüm bunlar spekülatif aktivitelerin ve piyasalardaki risk iştahının artmasına destek olur ve aynı zamanda da enflasyonu yükseltir. Ekonomist aynı zamanda zayıflayan doların ithalat maliyetleri üzerinden enflasyona katkıda bulunabileceğine dikkat çekti. Torres finansal koşulları ölçen endekslerin 14 hafta üst üste düştüğünü hatırlatıyor.

50 baz puan borsalar için felaket olur

 

Boğalar ve ayılar arenada

 

Merkez bankalarından gelecek mesajlar fiyatlamalarda belirleyici olacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • baran30 Ocak 2023 12:34

    Faizi yükseltince enflasyon düşecekmiş!   Bir yandan  her saat milyarlarca dolar bas!  Öbür yandan bastığın dolarları yüksek faiz verip toplamaya çalış!  Borsaları düşür kriptoların içinde dolarları gizlemeye çalış!  İşiniz gücünüz şarlatanlık!  Putin bu itlere iki bomba sallasa ne dolar kalır ne fetoş ne de pkk.

  • KERİM30 Ocak 2023 11:49

    Powel kim?Fed'in gerçek sahipleri ne derse onu yapar.Onların sözünden çıkamaz.

  • Alpaslan 31 Ocak 2023 19:53

    Para babaları ne derse o başkalamaz

  • MERHALET KUŞUÖTMEZ30 Ocak 2023 12:14

    SENDE AMMA SAFSIN GALİBA.PATRONU ÖYLE İSTİYOR Kİ ADAMDA SÖYLÜYOR.