E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiPowell beklenen mesajı verecek mi?---

Powell beklenen mesajı verecek mi?

Powell beklenen mesajı verecek mi?
02 Kasım 2022 - 11:43 borsagundem.com

Küresel piyasalar bugünkü faiz kararının ardından FED Başkanı Powell’ın açıklamalarını takip edecek. Ancak uzmanlar Powell’ın piyasaların beklediği güvercin sinyalleri gizlemek zorunda olabileceğini öngörüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) bugün Türkiye saati ile 21:00’da faiz kararını açıklayacak. Piyasalar FED’in 75 baz puanlık faiz artışına kesin gözüyle bakıyor. Faiz kararından yarım saat sonra FED Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı basın açıklaması ise belirleyici nitelikte olacak. Barron’s’un haberine göre Powell’ın şahin bir ton takınması durumunda piyasalar FED’den beklediği ralli sinyalini alamayabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, vadeli piyasalar çok güçlü bir şekilde ABD Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) faizleri %3,75-%4 bandına yükseltmesini bekliyor. Bu aynı zamanda FED’in 2022’deki altıncı faiz artışı ve dördüncü kez üst üste 75 baz puanlık artış anlamına gelecek. Ancak FED’in faiz artışı döngüsünün sonuna yaklaştığına inanmak için birden fazla neden bulunuyor. Uzmanlarsa Powell’ın basın toplantısında bu kadar net konuşmasının beklenmemesi gerektiğini belirtiyor.

Servet yönetimi şirketi Merion Capital Group’un Baş Borsa Stratejisti Richard Farr konuyla ilgili açıklamasında, “FED’in sahip olduğu en iyi el faizleri 75 baz puan yükseltmek veya susmak” ifadelerine yer verdi.

FED verileri geriden geliyor

ABD’de özellikle konut piyasası gibi faiz oranlarına duyarlı alanlarda ekonomik faaliyetlere ilişkin göstergeler son bir yılda yavaşladı. Faiz artışları nedeniyle küresel ekonomiler de daha zorlu bir ortamda. Ancak faiz artışları için ABD istihdam piyasası önemli bir dayanak olarak kalmayı sürdürüyor. Yüzde %3,5 olan ABD işsizlik oranı düşük kalmaya, açık işler ve çalışan ücretleri de artmaya devam ediyor. Ücretler arttıkça fiyatlar ve bu sebeple çekirdek enflasyon da rahatsız edici derecede yüksek kalmayı sürdürüyor. Eylül ayında ABD enflasyonu yıllık bazda %8,2 arttı.

Vadeli işlem piyasaları, 2023'ün ilk yarısında %5,00 ila %5,25 arasında bir zirve veya nihai faiz artışını ve ardından gelecek yılın sonuna kadar devam edecek faiz indirimlerini fiyatlandırıyor. Yatırımcılar ve traderlar son zamanlarda FED’in bir politika değişikliğine gitmesi beklentilerini artırdı. Piyasa çevreleri en azından bir süreliğine faizlerin sabit tutulmasını bekliyor.

Borsalar da söz konusu beklentilerle uyum içinde hareket eder hale geldi. Bir politika değişikliğinin yaklaştığına dair sinyallerin görüldüğü günlerde riskli varlıklar ralli yaparken aksi yönde mesajlar görüldüğünde de borsalarda satış dalgaları ortaya çıktı. FED’in para politikasında ikileme düşmesinin önemli bir sebebi para politikasının etkilerinin uzun vadeli ve değişken sonuçlar doğurması. Diğer bir deyişle faiz artışlarının reel ekonomiye etkileri ve enflasyonu düşürmesi zaman alabilir. Bu sebeple enflasyonun daha kabul edilebilir bir seviyeye çekilmesinden önce faiz artışlarının yavaşlatmak veya durdurmak mantıklı bir seçenek olabilir.

Piyasalar güvercin sinyaller bekliyor

FOMC üyelerinden faiz artışlarından kaynaklanabilecek gecikmeli etkileri gördüklerine dair bir açıklama gelebilir. Piyasalar komitenin “hedef aralıkta devam eden artışların uygun olacağının öngörüldüğünü” belirten önceki ifadelerinden farklı bir çizginin benimsenmesini bekliyor.

Varlık yönetimi firması Nikko Asset Management’ın Küresel Baş Stratejisti John Vail, FED’in para politikasına ilişkin “Enflasyonist psikolojinin yönlendirilmesini sağlamak için çok çalışıyorlar. Sadece bir negatif verilerin değil, aynı zamanda aylar boyunca devam eden veriye bağımlı fakat genellikle şahin olan FED’in tavrının da daha nötr bir hale dönmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Powell bekleneni veremeyebilir

FED politikasında böyle bir değişikliğe ilişkin herhangi bir işaret, piyasa tarafından güvercin olarak yorumlanacak ve hisse senetlerinde ve tahvillerde rallilere yol açacaktır. Olası bir tahvil rallisi, FED'in sıkılaştırma ve enflasyon mücadelesinin aleyhine çalışarak getirileri aşağı çekecek ve finansal koşulları kolaylaştıracaktır.

Barron’s’un haberinde, tüm bu işaretler göz önünde bulundurularak FED Başkanı’nın yakın zamanda bir politika değişikliği veya faiz artışlarında bir duraklamaya inansa dahi açıklamalarında daha şahin bir duruş benimsemesinin beklenmesi gerektiği belirtiliyor.

RBC Capital Markets ABD Baş Ekonomisti Tom Porcelli, “Sorun şu ki, FED’in bu şahin duruşundan vazgeçtiği ve uzaktan da olsa güvercin politikalara benzeyen kelimeler kullanacağı zaman finansal koşulların son birkaç hafta içinde gördüğümüzden çok daha fazla hafiflediği bir dönem olacaktır. Her ne kadar bu faiz artışı döngüsünün neredeyse bittiğini ve bitmesi gerektiğini düşünsek de finansal koşullar göz önüne alındığında, FED’in şu anda bu kadar çok şey önermesi için herhangi bir sebep görmüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Para politikasında aşırı sıkılaşmanın devam etmesi gerektiğini belirten tam tersi bir görüş de mevcut. Enflasyonun düşmesi gerekiyor ve bu noktaya ulaşmak bir resesyona mal olabilir. FED, faiz oranlarını ne kadar uzun süre yüksek tutarsa, yatırımcıların birçok varlık sınıfından bekleyebileceği getiri de o kadar düşük olacaktır.

FED yetkilileri aralık ayı FOMC toplantısından önce iki aylık istihdam ve tüketici fiyat endeksi verisi inceleyecek. Bu raporlar FED’in bir sonraki hamlesinin ayrıntılarını belirlemede önemli bir yol haritası niteliği taşıyabilir. Şimdilik FED yönetiminden gelecek en olası mesajın “Hâlâ yapacak çok işimiz var” minvalinde olması bekleniyor.

Altın Fed öncesi yükselişte

 

Borsalardaki ralliyi ‘beklentiler’ belirleyecek

 

Bugün günlerden Fed

 

Borsaların kaderini Powell belirleyecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)