E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPowell ateşle oynamadı---

Powell ateşle oynamadı

Powell ateşle oynamadı
05 Mart 2021 - 08:35 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende Powell'ın mesajlarının piyasalara etkisi inceleniyor

Tüm piyasaların dikkatle takip ettiği gelişme tabii ki FED başkanı Powell’ın yorumlarıydı. Son dönemde ABD tahvil faizlerinde oluşan sert yükseliş hareketleri sonrası Powell son konuşmasında bu durumu toparlanan ekonomiye bağlamış ve ekonomiye ilişkin risk teşkil etmediğini belirtmişti. Dün gerçekleştirdiği toplantıda ise enflasyonda yükseliş görüleceğini söylemesi tahvil getirilerinde yukarı yönde hareketleri tetikledi.

Tahvil getirilerine yönelik müdahalede bulunmadan önce daha geniş bir artış görülmesi gerektiğini söylemesinin ardından ABD 10 yıllık tahvilin faizi %1.54 seviyesi kadar yükseldi. Bunun yanında finansal piyasalarda düzensiz koşullardan rahatsız olacaklarını ifade etti.

Tahvil faizlerinde görülen artışın dikkatlerini çektiğini ve finansal koşullarda sıkılaşmanın kendilerini rahatsız edeceğini açık bir şekilde dile getirdi. Niceliksel gevşeme programında değişikliğin hedeflere doğru ve etkili bir ilerleme gerektirdiğini ve bunun da zaman alacağını söylemesi yakın zaman varlık alım miktarında azaltıma gidilmeyeceği söylemlerini destekledi.

OPEC+ toplantısında ise piyasa beklentisi Nisan ayı itibari ile günlük 1.3 milyon varil üretim artışına gidilebileceği yönündeydi.

Fakat Nisan ayına kadar üretim artışı kararı çıkmadı. Ayrıca Mayıs ve sonrası için üretim artışına yönelik bir karar için de Nisan ayında toplantı gerçekleştirilmesi kararı alındı. Üretim miktarını sabit bırakma kararı sonucu petrol fiyatlarında %4’ü aşan sert yükseliş hareketleri gözlendi.

ABD tarafında haftalık işsizlik maaşı başvuruları datası izlendi.

745 bin kişinin işsizlik maaşına başvurduğu görüldü. Piyasa beklentisi 750 bin kişi olarak belirlenmişti. Verinin beklenti altında kalması istihdam piyasasına yönelik pozitif sinyal üretti.

Yurtiçi piyasalarda ise TCMB haftalık menkul kıymet verileri takip edildi. Yabancıların 26 Şubat haftasında hisse senedi piyasasında 117.6 milyon dolarlık satış gerçekleştirdikleri görüldü. Böylelikle yabancıların hisse senedi piyasasından çıkışı üst üste 6. haftaya ulaştı. Bunun yanında devlet iç borçlanma senetlerinde (DİBS) ise 83.2 milyon dolarlık alım gerçekleşti.

Gün içerisinde takip edeceğimiz verilere baktığımızda ABD istihdam verileri en önemli gündem maddesi konumunda bulunuyor.

Öncelikle Şubat ayına ilişkin tarım dışı istihdam (TDI) verisine yönelik piyasa beklentisi 182 bin artış olacağı yönünde. Ocak ayında oluşturulan istihdam 49 bin olarak açıklanmıştı. Şubat verisinin yanında Ocak datasının revize miktarı da takibimizde olacak. Bunun yanında işsizlik oranının %6.3 seviyesinde sabit kalması bekleniyor.

Ortalama saatlik kazançlar tarafında ise beklenti aylık %0.2 oranında artış yönündeyken yıllık bazda bir miktar geri çekilme ile %5.3 oranında gelmesi bekleniyor.

Günün önemli şirket haberleri 05/03/2021

 

Endeksin güne düşüşle başlaması bekleniyor

 

Borsada açığa satış ve brüt takasta yeni düzenleme

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)