E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPowell: 2019'da iki artış öngörülüyor---

Powell: 2019'da iki artış öngörülüyor

Powell: 2019'da iki artış öngörülüyor
19 Aralık 2018 - 22:53 borsagundem.com

Fed Başkanı Powell, gelecek yıl için 2 artış öngörüldüğünü söyledi. Powell ayrıca, "Biz bağımsızız ve işimizi yapıyoruz. Politik söylemler görüşümüzü etkileyemez" dedi

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, siyasi değerlendirmelerin bankanın para politikasına ilişkin kararlarını hiçbir şekilde etkilemediğini belirterek, “Politika kararlarımızın tüm Amerikalı aileleri ve şirketleri etkileyeceğini biliyoruz ve kararlarımızı objektif şekilde sadece en iyi verilere ve analizlere dayanarak vermeye devam edeceğiz” dedi.

Powell, faiz artışıyla sona eren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Ülke ekonomisinin sağlam hızda büyümeye devam ettiğini belirten Powell, "2018 finansal krizden bu yana en iyi yıldı, ekonomi, potansiyelin üzerinde büyüdü, işsizlik düştü, enflasyon yüzde 2'ye yaklaştı. Ayrıca, beklentilerimiz pozitif. Bu çerçevede, kararımızın gayet sağlıklı durumdaki ülke ekonomisi için uygun olduğunu düşündük" diye konuştu.

Powell, öte yandan, eylül ayında yapılan bir önceki FOMC toplantısından bu yana bazı “ters akıntıların ortaya çıktığını” vurgulayarak, piyasalardaki volatilitenin (oynaklık) arttığını ve finansal şartların sıkılaştığını kaydetti. 

Bu gelişmelerin ekonomik projeksiyonlar ve faiz beklentileri açısından göz önüne alındığını ifade eden Powell, “Bu nedenle, büyüme ve enflasyon beklentileri biraz aşağı çekildi ve daha destekleyici bir faiz politikası için faiz oranı tahminlerimizi düşürdük” değerlendirmesini yaptı. 

Powell, “Biraz daha düşük faiz patikasının ekonomiyi destekleyeceğini ve Fed’i hedeflerine yakın tutacağını” belirtti.

"Biraz volatilite ekonomiyi muhtemelen etkilemez”

Bir gazetecinin ABD Başkanı Donald Trump’ın Fed’e dün yaptığı “piyasaları hisset” çağrısına yönelik sorusu üzerine, Powell, “Biz sadece bir piyasaya bakmıyoruz. Finansal koşulların geneline bakıyoruz ve ekonomi için geniş kapsamlı finansal koşullarda uzun bire süre boyunca yaşanacak esaslı değişiklikler önem taşıyor. Biraz volatilite ekonomiyi muhtemelen etkilemez.” ifadelerini kullandı.

Powell, buna karşın, piyasaları dikkatle izleyeceklerini vurgulayarak, Fed'in gelecek yıl her FOMC toplantısından sonra basın konferansı düzenleyecek olmasını "İletişim açısından büyük bir kazanım" şeklinde değerlendirdi.

"Kararlarımızı objektif şekilde vermeye devam edeceğiz"

Bir başka soru üzerine, siyasi değerlendirmelerin Fed’in para politikasına ilişkin tartışmalarını ya da kararlarını hiçbir şekilde etkilemediğine işaret eden Powell, “Politika kararlarımızın tüm Amerikalı aileleri ve şirketleri etkileyeceğini biliyoruz ve kararlarımızı objektif şekilde sadece en iyi verilere ve analizlere dayanarak vermeye devam edeceğiz.” dedi.

Powell, bilanço küçültme programının çok iyi kurgulandığını ve iyi gittiğini, bu konuda herhangi bir değişiklik yapmayı düşünmediklerini kaydetti.

Fed, yılın son toplantısında, politika faizini yüzde 2-2,25 aralığından yüzde 2,25-2,50 aralığına yükseltme kararı almıştı. Oy birliğiyle alınan karar, Fed'in bu yılki dördüncü faiz artırımı olarak kayıtlara geçmişti.

Öte yandan, toplantının ardından yayımlanan beklentiler, bankanın gelecek yıl üç yerine iki kez faiz artırmayı planladığını ortaya koydu.

Fed'in faiz artırımlarına devam edeceğine yönelik işaretler, hisse senedi piyasalarında negatif fiyatlanırken, Dow Jones ve S&P 500 endeksleri yüzde 2 civarında değer kaybetti.

Powell'ın açıklamalarından çıkan sonuçlar:

- Enflasyon yılı beklenenden biraz daha bastırılmış tamamlayacak.

- 2018'de global büyüme biraz yavaşladı.

- Son dönemde piyasa oynaklığı arttı.

- Ilımlı şekilde düşük fedaral fon faiz patikası ekonomiyi destekleyecek, Fed'i hedeflerine yakın tutacak.

- Fed'deki meslektaşlarımın çoğu ekonominin önümüzdeki yıl da iyi performans göstermesini bekliyorlar.

- Şimdi Fed yetkilileri gelecek yıl için 2 faiz artırımı bekliyorlar.

- Projeksiyonlar federal fon faizleri için ılımlı şekilde düşük patikaya işaret ediyorlar.

- Ekonomi 2019'da Fed'in tahmin ettiği gibi olmayabilir.

- Biz büyümenin önümüzdeki dönemde yavaşlamasını bekliyoruz.

- Finansal şartlarda sıkılaşma ve yurt dışında yavaş büyüme Fed'in enflasyon projeksiyonlarını biraz düşürmesine yol açtı.

- Para politikası 2019'da ekonomi için daha küçük destek sağlıyor olacak.

- Yetkililer politika duruşunun sürdürülebilir büyüme için uygunluğuna yönelik işaretleri yakından izleyecekler.

- Medyan tahmin üzerinde uzlaşma sağlanmış bir karar değil, Komite'nin planlarına işaret etmiyor.

- FOMC'un sabırlı olmaya kabiliyeti var.

- Kararlarımızda objektif olmaya devam edeceğiz.

- Enflasyonun hedeften biraz düşük geliyor olması Fed'e sabırlı olması için alan veriyor.

- Fed'in bilanço stratejisinin değiştirilmesini beklemiyor, bilançonun küçültülmesi düzgün şekilde devam ediyor.

- Fed fon faizlerini birincil politika aracı olarak kullanmaya devam edecek.

- Komite'nin nötr faiz oranı için tahmin aralığının alt bandına ulaştık.

- İş dünyasının ve piyasa katılımcılarının global ekonomi konusunda endişeleri var.

- Enflasyon hedefi konusunda zafer ilan etmedik.

Fed faiz kararını açıkladı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yunus20 Aralık 2018 11:33

    Bilanço ne kadar küçülecek onu söyle

  • KILIÇ20 Aralık 2018 07:45

    FED AYAGINA KURŞUN SIKMIŞDIR ABD NİN DURUMU ÇIKMAZA GİRMİŞ EKENOMİ YARA ALMIŞ YAKINDA KOMAYA GİRERSE ŞAŞIRTMAM.

  • Bayram Öncü20 Aralık 2018 04:42

    Abd sınırları dışında , kendi ülkeleri içinde kullandıkları dolar miktarının belki 50 katı kadar dolar dolaşımda şunu söylemeye çalışıyorum yıllardır basılan , yurtdışına şu veya bu şekilde ihraç edilmiş  dolar yekün olarak o kadar fazlaki , abd dünyaya yayılan doları faizleri artırarak geri çekmeye çalışıyor.Çünkü yurtdışı ülkelerde dolara daha yüksek faiz veriliyor mesela Türkiyede % 4-5 bu nedenle kendi ülkelerinde  dolar sıkıntısı var.

  • tam20 Aralık 2018 02:16

    AMERİKADA DOLARDA GUNLUK AŞAGI YUKARI OYNAMALAR OLURSA DOLAR I BAŞKA PARAYA DEĞİŞTİRİYLER ILĞINÇ BİR DÖNEMEÇTEYIZ..............

  • D120 Aralık 2018 00:02

    Dünya uyuşturucu bağımlısı gibi dolar bağımlısı olmuş. Ne güzel dünya.... Sen istediğin kadar üret, çalış çabala, kan ter akıt, paranın değeri dolar karşısında ne kadarsa o kadarsın. Öbür tarafta doların değerini kendilerine göre ayarlayıp, dünyanın cebine elini atan ABD... Yıkılsın bu düzen.

  • Murat Akkor19 Aralık 2018 23:50

    2019 yılı faiz artırım sayısını ikiye indirmişler.Trumpen etkisi oldu galiba.

  • mersinli19 Aralık 2018 23:33

    yaşlı teyze vardı  işi bıraktı mı )

  • 3419 Aralık 2018 23:08

    Yeter arti dusur faizler yukseldikce dolar piyasadan cekiliyor