E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiPortföy yönetim sektörünün geleceği parlak---

Portföy yönetim sektörünün geleceği parlak

Portföy yönetim sektörünün geleceği parlak
26 Ağustos 2020 - 15:15 borsagundem.com

Korona virüs sonrası parasal genişleme politikaları, portföy yöneticilerinin işini zorlaştırdı. Büyük veri ve büyük toplum önem kazanıyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Portföy yönetim sektörü bu yıl bir dönüm noktasında. Yılın erken dönemlerinde, korona virüsün yıkıcı etkisi ekonomiyi vurdu ve piyasalarda neredeyse eşit ölçüde bir yıkıma neden oldu. Ancak pandemi devam ederken, piyasalar şaşırtıcı bir hızla iyileşme gösterdi.

Bu durum aktif portföy yöneticileri için bir sorun ortaya çıkardı. Krizin ilk dönemlerinde, bu sertlikte yaşanan bir krizin kesinlikle daha zayıf şirketler üzerinde görüleceği hissi ağırlıktaydı. Bu durum büyük ihtimalle iş modellerini tehdit edecek seviyede olabilirdi. Bu portföy yöneticilerinin cesaretlerini kanıtlamaları için bir fırsat oluşturdu. Dirençli şirketleri seçmekte uzman olan yatırımcılar kazançlı çıkacaktı. Ancak portföy yöneticilerinin karmaşık kuramları ve sofistike modelleri, Mart ayının ilk dönemlerinde yaşanan portföy yıkımını tersine çevirme konusunda, merkez bankalarının müdahalesi karşısında zayıf kaldı. Gelen dalgayla tüm gemiler yükseldi ve uzman denizcilerin diğerlerinden farkı kalmadı.

Bu durum portföy yöneticiliği mesleğini hangi noktaya getiriyor? Bazıları aktif yönetimin bir geleceği olup olmadığını bile sorgularken bu fikir için henüz çok erken.

Geleceği anlamak için, geçmişten ders çıkarmalıyız. Yale Üniversitesi Profesörü William N. Goetzmann, Financial Analysts Journal’da son yayınlanan makalesinde, portföy yöneticiliğinin son 75 yılına ışık tutuyor.

Goetzmann, portföy yöneticiliğinin temelindeki, sabit olmayan ve statükoyu kabul etmeyen, dinamizmin farkına varmak gerektiğini söylüyor. Bu meslek sürekli olarak, piyasalardaki değişimlere uyum sağlamak zorunda.

Son yıllarda sektörde görülen en büyük gelişmelerden biri teknolojik hesaplama sistemlerinde görülen ilerlemeler oldu. Yatırım uzmanlarının, akademisyenlerin ortaya koyduğu kuramları araştırmalarına ve hesaplamalarına yardımcı oldu.

Bunun sonucunda, piyasa modelleri de gelişerek, karmaşık yapıları daha iyi anlamaya başladı. Zira dijital hesaplama yöntemleriyle daha fazla gözlem yapılabiliyor. Bu gelişme, analizleri yukarı taşıyarak, portföy yönetimi modellerinin geliştirilmesine olanak sağladı.

Bugünlerde dijital hesaplama yöntemleri oldukça maliyetsiz ve bir akıllı telefondan bile yapılabiliyor.

Şüphesiz teknoloji daha geniş çapta analiz ve portföy öngörüsü için imkanlar sağlıyor. Ancak teknolojiyle neler yapılmalı? Teknolojinin toplumda ve sistemde pozitif değer olarak algılanıp algılanmadığı önemli bir soru. Ya da elde edilen kazançların, öncelikli, bilgi sahibi kişiler ve kurumlara akıp akmadığı.

Diğer birçok şey gibi korona virüs pandemisi de bize önceliklerimizi yeniden gözden geçirmek için fırsatlar sağlıyor. Yatırımcılar bu şansı kullanıyor gibi görünüyor. Çevresel, toplumsal ve yönetimsel ilkelerle düzenlenen portföylere talep yoğunlaşıyor. Benzer bir şekilde, kamuoyu şirketlere pandemi sürecinde işgücünün sağlığını koruma konusunda çağrı yapıyor. Çok yakın zamanda benzer bir olayı Black Lives Matter (Siyahilerin Yaşamları Değerlidir) hareketinde gördük. Ve elbette, iklim değişikliği yaşamlarımızın en temel güçlüklerinden biri olarak öne çıkıyor.

Yakın zamanda çevresel, toplumsal ve yönetimsel yaklaşımları bir arada görmeye başlayacağız ve risk, getiri ve etki konularındaki tavırlarda daha geniş bir bakış açısı yön verici olacak.

Ancak bu gerekli girdilerin kalitesi burada kilit mesele. Yeterince test edilmemiş veri setlerine duyulan güvenin artması için halen yapılacak çok iş var. Tam da bu noktada analitik güç, dijitalleşme, veri toplama konuları devreye giriyor.

Teknoloji daha da karmaşık analizlere imkan sağlarken, portföy yönetimi sektörünü yakın zamanda bir başka dönüm noktası bekliyor. Bu dönemde rekabet de artış gösterecek.

Yapay zeka temelli tahminlerde bulunan aktif portföy yöneticileri etkin piyasalar için önemli katkılarda bulunacak. Ancak sektör, bu pozitif fırsatları yatırımcıya ve topluma göstermek ve iletmek konusunda ilgili olmak zorunda.

Korona virüsün ekonomik etkileriyle yüzleşmeye devam ederken, portföy yönetiminin toplumda oynadığı rolü incelemek için oldukça iyi bir zaman. Bu meslek gelecek kazançları artırma konusunda oldukça önemli bir rol oynuyor ancak bir yandan da önemli bir koruyuculuk görevi de var. 

Çevreci faaliyetler için hisse portföyünü değiştirdi

 

Model portföyde değişiklik: Kozal çıktı

 

Borsanın çok kazandıran sektör ve hisseleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)