E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPortföy çeşitlendirmede emtialar nasıl kullanılabilir?---

Portföy çeşitlendirmede emtialar nasıl kullanılabilir?

Portföy çeşitlendirmede emtialar nasıl kullanılabilir?
04 Ağustos 2021 - 11:37 borsagundem.com

Finansal riskleri düşürmek isteyen yatırımcıların yapması gereken en önemli şeylerden bir tanesi portföylerini çeşitlendirmek. Çeşitlendirme yoluyla portföylerdeki riski azaltmak isteyen yatırımcılar ise emtialara yönelebilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Portföylerde çeşitliliği sağlamak, finansal riski düşürmeyi hedefleyen yatırımcılar için oldukça önemli. Bu nedenle yatırımcılar emtiaların sağladığı istikrardan faydalanabilir. Peki emtialar neler ve neden bu yatırımı yapmaya ihtiyaç duyuyoruz? Emtialar tüketim, üretim ya da kar için alım satımı yapılan, altından kahveye her şey olabilir.

Teknik anlamda emtialar önemli ölçüde takas edilebilirlik özelliğine sahip olan ekonomik ürünlerden oluşuyor. Emtialar göz önünde bulundurulduğunda akla gelen ilk unsurlardan bazıları ham petrol, altın, gümüş ve bakır. Ancak bu şekildeki bir sınırlamayla tarım ürünleri gibi diğer varlık sınıflarını gözden kaçırıyoruz.

CNBC’nin haberine göre arz ve talep dinamikleri anlamında tarım ürünleri ya da tarım emtialarına yönelik talep istikrarlı bir şekilde artarken, arz sınırlı kalmaya devam ediyor. Bu özellikleri nedeniyle de yatırımcılar için portföylerdeki riski azaltma potansiyeli bulunan önemli bir varlık sınıfı haline geliyorlar.

Portföy çeşitlendirme için neden emtialar tercih edilmeli?

Yatırımcılar için portföylerini mümkün olduğunca çeşitlendirmek oldukça önemli. Bu hamle tek bir varlık sınıfına yatırım yapmanın beraberinde getirdiği riskleri azaltırken, portföylerin genel performansını da olumlu yönde etkileyebilir. Ancak birçok finansal üründe olduğu gibi emtialar söz konusu olduğunda da, bu varlıkların beraberinde getirdiği dinamikleri ve riskleri de anlamak gerekiyor.

Bu nedenle tarım emtialarına yatırım yapmanın iyi bir tercih olmasının bazı nedenleri var. Öncelikle emtia fiyatları birbirleriyle korelasyon içinde hareket eder. Kısa vadede fiyatlarda büyük dalgalanmalar olsa da, uzun vadede talebin sezonsallığı nedeniyle yükseliş eğiliminde olurlar. Emtia yatırımı yapmanın bir başka avantajı da bu varlık sınıfının enflasyon ya da deflasyon risklerine karşı koruma sağlama özelliği bulundurması.

Bu tür alımlar vadeli kontratlar, borsa yatırım fonları (ETF) ya da hisse şeklinde de yapılabilir. borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre piyasalarda dört tip emtia bulunuyor: Metaller, çiftlik hayvanı, enerji ve tarım ürünleri. Metal segmentinde bakır, altın ve gümüş gibi temel metaller bulunuyor. Çiftlik hayvanlarında ise et ve süt ürünleri sektörleri yer alıyor.

Enerji emtiaları sektöründe ham petrol, doğalgaz, kömür ve benzin gibi rafine petrol ürünleri yer alıyor. Tarım emtiaları ise mısır, buğday, soya ve şeker gibi ürünlerden oluşuyor. Yatırımcılar bu tür emtialara doğrudan yatırım yapabileceği gibi, altın vadelileri, petrol vadedileri ya da sektör bazlı hisse yatırımları ve borsa yatırım fonlarıyla da yönelebiliyor.

Tarım emtiaları neden önemli?

Tarım emtiaları küresel ekonominin önemli bir sektörünü oluşturuyor ve fiyatları arz-talep dinamiklerini iyi bir şekilde yansıtıyor. Bunlar aynı zamanda en önemli varlık sınıflarından birini de temsil ediyor. Bunun nedeni ise bunların küresel gıda üretiminin ve tüketiminin bel kemiğini oluşturması ve arz ile talebin sıra dışı iklim koşulları haricinde istikrarlı olması.

Bugün sektörde yer alan kurumsal oyuncuların artış göstermesiyle birlikte bir değişim dalgası gözleniyor. Bunun sonucunda piyasalarda güçlü bir tedarik zinciriyle yeni alanlar açılıyor. Altyapısal gelişmeler ve dijitalleşmeyle birlikte yatırımcılar büyük oranda esneklik, şeffaflık ve güvenlikle tarım ürünleri segmentine yatırım yapabilir. Aynı zamanda tarım fintek oyuncuları da depolamadan satışa birçok alanda oyuna dahil olarak, çiftçiler için daha yüksek fiyatlı satış potansiyeli oluşturuyor.

Bununla birlikte tüm değer zincirinde yer alan sorunları ortadan kaldırarak yatırımcılar için alım maliyetlerini de düşürüyor. Tarım emtiaları sektörü değerinin altında işlem görse de geleceğe yönelik yatırımlarda en büyük fırsatları içinde barındırıyor. Bu nedenle de portföylerinde çeşitlendirmeyi hedefleyen yatırımcılar için iyi bir seçenek oluşturuyor.

Ağustos ayında borsalar düşecek mi?

 

Dolarda 8.30’un altında kalıcılık sağlanamadı

 

Citi, hisse senetlerine karşı temkinli

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)