E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPopüler borsa göstergesi yatırımcıları yanıltıyor---

Popüler borsa göstergesi yatırımcıları yanıltıyor

Popüler borsa göstergesi yatırımcıları yanıltıyor
19 Ağustos 2022 - 11:16 borsagundem.com

200 günlük hareketli ortalama üzerinden yapılan hesaplamalar borsalar için sağlıklı bir veri ve doğru bir öngörü sağlamıyor olabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Boğa piyasası yatırımcıları günlerdir heyecanla ABD borsalarının 200 günlük hareketli ortalamasını geçmesini bekliyordur. Ancak MarketWatch yazarı Mark Hulbert’e göre bu bekleyiş boşuna olabilir. Hulbert söz konusu öngörüsünün 200 günlük ortalama aşıldığında borsaların düşeceğine dair bir tahmin olmadığına dikkat çekti. Zira borsa yazarı böyle bir düşüş gerçekleşse dahi bunun boğa yatırımcıları için bir önem taşımayacağını belirtti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, belirli bir dönemi baz alan ortalamalı analizler bir endeksin hangi yöne eğilimli olduğunu öngörebilmek için yatırımcıların sıklıkla başvurduğu göstergelerden birisi. 200 günlük ortalamanın yatırımcıların gündemine yerleşmesi ise ABD borsalarında S&P 500 Endeksi’nin iki aydır yükselişte olmasından ve son 4 haftada yakaladığı güçlü ralliden kaynaklanıyor. FactSet verilerine göre, S&P 500 Salı günü itibariyle 200 günlük ortalamasının %0,02 gerisinde işlem görürken, Perşembe günü kapanışıyla birlikte %0,9 oranla pozitife geçti.

Hulbert 200 günlük hareketli ortalamanın piyasalar için herhangi bir önem taşıyıp taşımadığını anlamak için 1920’lerin ortalarından bu yana S&P 500 ve öncülü üzerinden bu ortalamayı analiz ettiğini belirtiyor. Borsa uzmanı özellikle 200 günlük hareketli ortalamanın pozitife döndüğü ilk günlere odaklanmış.

Araştırmaya göre 200 günlük hareketli ortalama sinyallerinin ardından borsalar bir sonraki ay içerisinde daha iyi bir performans gösteriyor. Söz konusu bulgu, Wall Street'in 200 günlük hareketli ortalamanın üzerinde kapanış yapmasıyla ilişkili boğa piyasası yorumlarıyla tutarlı olsa da Hulbert araştırma verilerinden elde ettiği üç önemli noktaya da dikkat çekti: 3 aylık, 6 aylık ve 12 aylık dönemlerde bu sinyali takip eden piyasalar ortalamada daha kötü performans gösteriyor. Bu veri boğa yatırımcılarının ulaşmak istediği sonucum taban tabana zıttı.

Ancak Hulbert 200 günlük ortalamalara ilişkin karşıt bir yorum oluşturmanın da aceleci olacağını belirtiyor. Zira ortalamaya ilişkin hiçbir veri istatistikçilerin bir model belirlemek için kullandığı %95’lik güven düzeyinin yakınına dahi yaklaşmıyor. Diğer bir deyişle 200 günlük ortalamalara ilişkin ayı veya boğa piyasası öngörüleri piyasa verileriyle desteklenemiyor.

Hulbert’e göre yine de 200 günlük hareketli ortalamalar diğer göstergelerle birlikte kullanıldığında yatırımcılar için yararlı olabilir. Örneğin piyasalar düşüşte olduğunda veya merkez bankası faiz oranları düşürürken 200 günlük hareketli ortalama satın alma sinyali piyasalar için anlam taşıyabilir.

Borsa yazarı yine de şüpheci olduğunu belirtiyor. Zira Hulbert 200 günlük hareketli ortalamanın diğer göstergelerle olası her kombinasyonunu analiz ettiğinde öngörü gücüne sahip değerin 200 günlük ortalamadan değil, diğer göstergelerden kaynaklandığını belirtiyor.

Tüm bunları göz önünde bulunduran Hulbert borsaların 200 günlük hareketli ortalamada pozitife geçmesinin gelecekteki performansıyla hiçbir ilgisi olmayacağını söyledi.

Borsada beş göstergeye göre durum

 

Küresel piyasalarda risk iştahı kısıtlı

 

Borsada yüksek volatiliteye karşı dikkat

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hakikukukutitu19 Ağustos 2022 23:29

    SİNYAL SİSTEMLERİ VE HESAPLAMALARI GRAFİĞE AKTARIMALARI SAĞLIKLI OLMAYABİLİR  GİBİ ÇÜNKÜ HATALARA RASTLANMIYOR VE  TEKNİĞE GÜVENİP YAPILAN ORTA UZUN VADE ALIMDA ZARAR ETTİRMİYOR DEĞİL.  ZAYNEN ÖYLE GİBİ  YANILIYORDA OLABİLİR AMA RASTLAMADI DEĞİL   DOLAYISI İLE   ZAMAN VE YERİNDE ALIM SATIMLI TEDBİR EN İYİ TEKNİKTİR.YTD.