E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriPolisan Kansai Boya karlı gelir büyümesini sürdürmeyi hedefliyor---

Polisan Kansai Boya karlı gelir büyümesini sürdürmeyi hedefliyor

Polisan Kansai Boya karlı gelir büyümesini sürdürmeyi hedefliyor
30 Kasım 2018 - 01:00 borsagundem.com

Polisan Kansai Boya yeni boya tesisi ile ihracatta atılım ve FAVÖK’te artış bekliyor

1985 yılında Polisan Boya adı ile kurulan ve 2016 yılı sonunda dünyanın ilk 10, Japonya’nın lider boya üreticisi Kansai Paint ile yüzde 50 oranında ortaklık kuran Türkiye’nin köklü kuruluşlarından Polisan Kansai Boya’nın faaliyet alanı ağırlıklı olarak dekoratif boya, yalıtım ve yardımcı ürünlerdir.
Farklılaştırma stratejisi olarak, “Polisan, boya değil, ev kozmetik ürünleri üretir” yaklaşımı doğrultusunda, 2008 yılından itibaren tescillediği “Home Cosmetics” kavramı ile dünyaya ilk defa “Ev Kozmetiği” konseptini tanıştıran Şirket, Türkiye’de dekoratif boyada ve yalıtım paket satışlarında pazar lideri konumunda bulunuyor. 2005-2017 yılları arasında yüzde 4,8 oranında yıllık bileşik büyüme kaydeden Türkiye dekoratif boya pazarına karşılık, Şirket satış hacmini yüzde 7,3 oranında artırarak, pazardaki büyümeye öncülük etti. 2016 yılsonunda hisselerinin yüzde 50’sini 113,5 milyon dolar karşılığında Kansai Paint’e devreden Polisan Kansai Boya, aynı yılda 142 bin metrekarelik alan üzerinde yeni boya tesisi yatırımına başladı. 47 milyon euroluk yeni boya üretim ve depolama tesisi yatırımını Haziran ayında tamamlayarak deneme üretimlerine başlayan Polisan Kansai Boya’nın, geniş ürün gamı dolayısıyla, tam otomasyon yeni tesiste kalite-maliyet açısından optimum seviyeye ulaşmak üzere 2018 yılsonuna kadar ilave 1-2 milyon euroluk yatırım ihtiyacı olacağı öngörülüyor. Yeşil Bina sertifikası almak üzere başvuruda bulunulan yeni tesiste, yıllık kapasite tek vardiyada 180 bin ton, ek bir maliyet üstlenmeksizin üç vardiyada 540 bin tona çıkabilmektedir ki, bu kapasite neredeyse, Türkiye’deki toplam dekoratif pazar büyüklüğüne denk gelmekte. Uzun vadeli kredi ile finanse edilen bu tesiste otomasyonun işçilik ve üretim maliyetlerine katkısı ve yüzde 35 oranındaki vergi teşvikinin sağladığı tasarruflar sayesinde, önümüzdeki 10 yıl gibi bir süre içerisinde bu yatırım kendini finanse edebilecek.

Polisan Kansai Boya Genel Müdürü Erol Mizrahi “Yeni tesisimizi, dünyanın lider boya üreticilerinden biri olan ortağımız Kansai Paint’in bölgesel üretim üssü olacak şekilde konumlandırdık. Türkiye ekonomisinde yaşanan dalgalanmalar sonucu yurtiçi pazarda özellikle 2018 yılının ikinci yarısında gözlenen daralmanın etkilerini, artan kapasitemiz sayesinde, yurtdışı pazarlara yönelerek bertaraf etmeyi planlıyoruz. Ortağımız Kansai Paint’in de Doğu Avrupa’da büyüme stratejisi doğrultusunda başlattığımız çalışmalarımıza hız verdik.

Türkiye’deki 3.000 adet Yeni Nesil Mix Makinemiz ile fabrika kalitesinde üretim yaparken, yurt sathına yaygın dağıtım kanalımızda ürün sevkiyatını, kurduğumuz 11 adet lojistik merkezinden doğrudan karşılayarak distribütör giderlerinde verimlilik sağlıyoruz.

Bunun yanı sıra, minimum stok ile çalışma ve tahsilat sürelerini kısaltmak suretiyle de, çalışma sermayesi ihtiyacını mümkün olan en verimli şekilde yönetiyoruz.” dedi.

POLİSAN KANSAİ BOYA ÖZET GELİR TABLOSU

Türkiye ekonomisinde, yılın 3. çeyreğinde artan bir hız ile hissedilen bozulmanın, inşaat sektöründe faaliyet gösteren birçok şirketin konkordato ilan etmesine varacak boyutta ciddi etkileri oldu. Polisan Kansai Boya, ileride oluşacak kötü alacak riskini bertaraf etmek üzere ve pazarda stok oluşturmamak için, piyasaya üçüncü çeyrekte yeni ürün vermemesine rağmen, 30 Eylül 2018 itibarıyla dokuz ayda Şirketin gelirleri geçen yıla kıyasla yüzde 22,6 oranında artarak 621,4 milyon TL olarak gerçekleşti. Döviz bazlı hammadde maliyetlerinin yanı sıra, artan esas faaliyetlerden diğer giderler dolayısıyla FAVÖK marjı 0,5 baz puan düşerek yüzde 13,2 oldu.

POLİSAN KANSAİ BOYA FAVÖK (30.09.2017 – 30.09.2018)

Not: Görselin büyük hali için üzerine tıklayın...

Şirketin, yeni tesis yatırımı dolayısıyla yararlandığı teşvik kapsamında vergi yükümlülüğü olmamasına rağmen, TL’nin yabancı kurlar karşısındaki değer kaybı dolayısıyla, fabrika yatırım finansmanı için aldığı döviz bazlı kredilerden kaynaklanan kur farkı ve faiz giderleri sonucu 58 milyon TL net zarar kaydedildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 13,86
En Yüksek: 14,01
En Düşük: 13,69
Değişim 1,09 %
FK: 14,06
PD / DD: 0,93
İşlem Hacmi 100.311.118
Toplam Adet: 7.237.002
Ağırlıklı Ort.: 13,96
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)