E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiPMI verisi Şubat'tan beri ilk kez 50'nin üzerinde ---

PMI verisi Şubat'tan beri ilk kez 50'nin üzerinde

PMI verisi Şubat'tan beri ilk kez 50'nin üzerinde
01 Temmuz 2020 - 10:04 borsagundem.com

İSO Türkiye İmalat PMI Haziran'da 53,9’a yükseldi

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) haziranda 53,9’a yükseldi ve şubat ayından bu yana ilk kez eşik değer 50,0’nin üzerinde gerçekleşti.

Kovid-19 salgınına yönelik kısıtlamaların kaldırılarak normale yaklaşılması, haziranda imalatçıların üretim hacimlerini belirgin bir şekilde artırmasını sağladı ve üç aylık yavaşlama dönemi sona erdi. Yeni siparişler de büyüme bölgesine geçti.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI haziran verilerine göre de imalat sanayi sektörlerinin çoğu toparlanma kaydetti. Üretim, üç sektör dışında tüm sektörlerde arttı. Üretimde en hızlı artış kara ve deniz taşıtları, elektrikli ve elektronik ürünler ile ağaç ve kağıt ürünleri sektörlerinde oldu. Yedi sektör istihdam düzeyini yükseltirken, kimyasal, plastik ve kauçuk ürünleri sektörü iş yaratmada başı çekti.

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri 
Endeksi) anketinin Haziran 2020 dönemi sonuçları açıklandı. Eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, mayısta 40,9 olarak ölçülen manşet PMI, haziranda 53,9’a yükseldi ve şubat ayından beri ilk kez eşik değer 50,0’nin üzerinde gerçekleşti.

Kovid-19 salgınına yönelik kısıtlamaların kaldırılarak normale yaklaşılması, haziranda imalatçıların üretim hacimlerini belirgin bir şekilde artırmasına olanak sağladı ve böylece üç aylık yavaşlama dönemi sona erdi. Müşterilerin faaliyetlerine yeniden başlamasıyla birlikte yeni siparişler de büyüme bölgesine geçti. Ancak yabancı müşterilerin bir bölümünün kapalı kalması nedeniyle yurt dışından alınan yeni siparişlerdeki artış, toplam yeni siparişlere göre düşük oranda gerçekleşti. Üretim gereksinimlerindeki artış, haziranda hem istihdamın hem de satın alma faaliyetlerinin genişlemesini sağladı.

Diğer taraftan üretimdeki artışı desteklemek için mevcut stokların kullanılması, girdi stoklarının azalmasına neden oldu. Teslimat sürelerindeki artışın anket geçmişindeki en yüksek oranlardan birinde gerçekleşmesi, tedarik zincirindeki aksamaların devam ettiğini gösterdi. Birçok anket katılımcısı nakliye konusunda sorun yaşandığını bildirdi. Para birimindeki zayıflık, Türk imalatçılarının girdi maliyetlerinde aylık bazda sert artışın devam etmesinde etkili oldu. 

Enflasyon oranı mayısa göre azalmakla birlikte seri ortalamasının üzerinde gerçekleşti. Girdi maliyetlerindeki yükseliş genellikle artan satış fiyatları olarak müşterilere yansıtıldı. Böylece nihai ürün fiyatları belirgin şekilde yükseldi ve artış son üç ayın en yüksek oranında gerçekleşti.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI verileri hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi: “Türk imalat sektöründeki toparlanma haziranda ivme kazandı ve anketteki birçok alt endeks büyüme bölgesine geçti. Ancak Kovid-19 krizinin çok şiddetli olması nedeniyle, salgının etkisinin en yüksek olduğu dönemde görülen üretim kaybının telafi edilebilmesi için önümüzdeki aylarda çok daha fazla çaba gösterilmesi gerekecek. Bu bağlamda büyümenin önümüzdeki aylarda daha fazla güçlenmesini umut ediyoruz.”

Borsa İstanbul'da yükseliş sürüyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • muck01 Temmuz 2020 11:46

    Esnaf kredi çekti mal aldı. Vatandaş kredi çekti işsiz zorunlu tuketım yaptı. kredi kartları alışveriş yaptı. yıllık taksıtler. eznaf kobi firmalar çek yazdı mal aldı, kredi çekti mal aldı. piyasaya bu sefer KREDİLİ BORÇLU, SENETLİ KREDİ AKRTLI OLMAYAN PARA İLE BİR CAN SUYU GELDİ. Daha öncede cepden, baba ana mirası, ev,otomobıl, araba gibi bazı urunler satılıp sermaye yapılmıştı... eğerki yine çarklar durursa, gerçekmanede gerçek üretim ve ihracat karşılığı Usd girdisi olmaz ise... erken seçimde gelse şaşmam. Gerçekten çok kritik bir evrilme ve çevrilme noktasındayız. iç piyasa, artık birbirini döndüremiyor. iç üretim - üç tüketim  = kredi ve olmayan vadeli taksitler, krediler, çekler , senetler.. Turizm de  usd girdisi yapamıyor. Oması gereken TARIM VE YİYECEK ALANINDA CİDDİ düzeltme. kovid  unutulmasın. yemek+içmek+karın doyurman+ işsizlik hedef bu olmalı. yoksa. iç piyasa bankalara yansır diye düşünüyorum. enflasyon düşer, kredi düşer. nereye kadar ?

  • Mucise Reis ;)01 Temmuz 2020 11:19

    İnanmak istiyorum.... Ama .....  ne hukuk, ne tuik, ne enflasyon, ne işsizlik, ne gsmh, neden inanamıyoruz ? bizi bu duruma kimler getirdi ? pmı 50 üzerinde ise makınalar tkır tıkır çalışıyor stoklar alınıyor.. eee işsizlik verilerinde şok iyileşme olması lazım. işçi olmacan zaten bunlar olmaz ?