E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPMI verileri piyasaları ürküttü---

PMI verileri piyasaları ürküttü

PMI verileri piyasaları ürküttü
01 Ekim 2019 - 18:05 borsagundem.com

ABD ve Almanya’dan gelen veriler sermaye piyasalarında endişe ile karşılandı. Borsalardaki iyimserlik rüzgarı yavaşladı

BORSAGUNDEM.COM

Avrupa ekonomisinin lokomotif ülkesi Almanya'da imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), eylülde 41,7 puana gerileyerek son 10 yılın en düşük seviyesini gördü.

IHS Market ekonomisti Phil Smith, konuya ilişkin değerlendirmesinde, sanayide üretim rakamlarının olumsuz olduğuna dikkati çekerek, yeni siparişlerdeki düşüş eğiliminin endişeye neden olduğunu belirtti.

Öğleden sonra gelen açıklamada ise ABD’de benzer bir durum yaşandı. ABD'de ISM imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Eylül ayında Haziran 2009'dan bu yana görülen en düşük seviyeye indi.

İmalat PMI, Eylül ayında Ağustos ayındaki 49,1 puandan 47,8 puana geriledi. Beklenti ise 50,1 puana yükseleceği yönündeydi.

Üst üste gelen olumsuz veriler borsalarda faiz indirimi ile başlayan yukarı yönü aşağı çevirdi. Borsa İstanbul kar satışlarının da etkisiyle gelirken dolar ve euroda yüzde 1’e yakın yükseliş yaşandı. Saat 18 itibarıyla dolar 5.72 liradan işlem görürken yüzde 1.42 yükselen Euro 6b25 oldu.

PMI Endeksi neyi anlatır?

2008 krizinden sonra değişen şartlarla birlikte yaşanmaya devam eden belirsizlikler dolayısıyla ülkelerin büyüme tahminlerini en iyi şekilde açıklayabilen endekslerden birisi. Bunun en önemli sebebi bu tahminlerin herhangi bir devlet otoritesi veya ajanslar tarafından yapılmayıp, ülkede hasılatın aslan payını ellerinde bulunduran kişilerin katıldığı anket olmasından kaynaklanıyor. Çıkan sonuçlara göre başta merkez bankası, yatırımcılar ve finansal piyasaları yakından ilgilendiriyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mehmet02 Ekim 2019 09:24

    cok buyuk bir gerleme değil.. sene başındaki filmin devamı niteliğinde... piyasa yavaşlayınca biraz da daralınca zaten bunun olacağı kesindi.. hele bi manşete de bakın hele hele.!!   "piyasaları ürküttü" sanki sürpriz oldu.

  • Baki01 Ekim 2019 20:16

    Daha öncede düşük gelmişti Almanya nin PMİ verisi. Ne oldu peki 100000 lerdeki borsamiz 105700 lere kadar çıktı. Şimdi o yükselişi kâr satışları karşıladı ve biraz aşağı salmaya başladı. Sonuca bakarsak bu piyasanın yükseliş sonrası aşağı inmek kullandığı bir neden. 2-3 gün sonra yükselişe devam eder diye düşünüyorum. Bu sefer başka bir neden bulur artik. Bunlar normal hareket ler. Yükseliş sonrası inişler, inişler sonrası yükseliş olması piyasanın doğal halidir. Sürekli çıkış olmaz. Sürekli iniş te olmaz.

  • Mehmet02 Ekim 2019 10:05

    hisseler olması gerekenden daha ucuz... yükselmesi gerekir.

  • haha01 Ekim 2019 18:19

    almanya oldumu örkuyoruz...aynıları TC oldumu seviniyoruz ışık gorundu diye :D