E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPlatin ralliye hazırlanıyor---

Platin ralliye hazırlanıyor

Platin ralliye hazırlanıyor
05 Aralık 2020 - 08:52 borsagundem.com

Platin, analistlere göre ralliye hazırlanıyor. 1.061 dolarla yılın zirvesini gören platinin 1.250 dolara çıkabileceği tahminleri yapılırken, teknik analize göre son 10 yılın en büyük fiyat hareketine şahitlik edebileceğimiz belirtiliyor.

Aşı haberlerinin ardı ardına gelmesiyle, aşının yakın zamanda kullanıma hazır olacağına dair beklentiler yatırımcıları güvenli limanlardan değerli metallere yönlendiriyor. ABD’de teşvik paketi beklentilerinin yeniden güç kazanması da değerli metallerin iyimser bir performans sergilemesini sağlıyor. Bu hafta başında kötü bir performans göstermelerine rağmen, dolarda değer kaybı ve tepki alımları sonraki günlerde metallere destek oldu.

Yukarı yönlü en güçlü hareketlerden birini platin gösterdi. Platinin onsu bu hafta 1.061 dolara çıkarak yılın zirvesini gördü. Analistlere göre platin yeni bir ralliye başlıyor. Platini, altın ve gümüş rallilerinin takip edeceği tahmin ediliyor.

HEDEF 1.250 DOLAR

Dünya'dan Evrim Küçük haberine göre, yıllarca diğer değerli metallerin altında performans gösteren platin, analistlere göre muhteşem bir geri dönüşe hazırlanıyor. Dünya Platin Yatırım Konseyi (WPIC) bu yıl platin piyasasının açık vereceğini, gelecek yıl ise azalmakla birlikte piyasa açığının süreceğini tahmin ediyor. Platin grubu metalleri takip edenlerin bildiği gibi arz-talep sıkıntısı son 3 yılda paladyuma büyük destek vermişti. Talebin gerisinde kalan arz şimdi de spot ışıklarının platine dönmesine neden oluyor.

Platin 2020 yılına 968 dolar seviyelerinde başladı. Pandemi ile birlikte nisan ayında 601.60 dolara kadar geriledi. Yılın ikinci yarısında normalleşme süreçleri ile birlikte otomotiv sektöründe yaşanan toparlanma fiyatları dün 1.061 dolarla yılın zirvesine getirdi. Normal şartlarda platin altından daha önce ralli yapan bir yatırım aracı. Platin bu gücünü geniş endüstriyel kullanım alanından alıyor. Eğer piyasalarda genel görünüm güçlü ise platin fiyatları da ivme kazanır. Altın ise piyasalarda işler kötüye gitmeye başladığında ve ‘korku’ faktörü devreye girince güvenli limaan kaçış ile hareketlenir.

Bu hafta platin, ağustos ayındaki yılın zirvesine yaklaşırken, analistlere göre makroekonomik koşullar göz önüne alındığında tüm zamanların zirvesine doğru bir hamle başlatabilir. Metal ve emtia piyasaları uzmanı Chris Vermeulen’e göre platinde oluşan yukarı yönlü hareket içinde fiyatlar birkaç hafta içinde 1.250 dolara kadar gidebilir. Analist, gelecek aylarda bu seviyenin aşılmasının da mümkün olduğunu söylüyor.

TARİHİ ZİRVESİ 2.500 DOLAR

2002-2008 yıllarındakine benzer bir ralli yaşanırsa, bu son 10 yılda değerli metaller piyasasında görülen en hızlı yükseliş hareketine şahitlik edebileceğimiz anlamına geliyor. Ons platin, Ocak 2002’den Mayıs 2008’e kadarki dönemde 475 dolardan 2.073 dolara yükselmişti. Kasım 2008 ile Ağustos 2011 arasında ise 1000 dolardan fazla yükselerek 824 dolardan 1.855 dolara fırlamıştı.

BREXİT, OTOMOTİVDEN GELEN TALEBİ BASKILAYABİLİR

31 Ocak'ta AB'den ayrılan İngiltere, 31 Aralık'ta sona erecek olan geçiş dönemi boyunca AB kurallarına tabi olmayı sürdürüyor. Ancak müzakerelerin sonuçsuz kalması halinde yaşanacak anlaşmasız Brexit platin fiyatlarını olumsuz etkileyebilir. Böyle bir durumda, Dünya Ticaret Örgütü’nün (WTO) ithalat ve ihracat tarifeleri nedeniyle İngiltere’nin araç üretimi gelecek 5 yıl içinde 2 milyon adet azalabilir.

2019’da yüzde 80’i ihraç edilen 1.3 milyon otomobilin üretiminde 75 bin ons platin kullanıldı.

Anlaşmasız senaryoda yıllık üretimin, 2019 rakamlarına göre yüzde 23 azalarak 1 milyon adetin altına ineceği tahmin ediliyor. Brexit’in etkisiyle Avrupa’da otomobil katalizörlerinde kullanılan platin talebinin azalması riski bulunuyor. Bu, yatırım tarafı güçlense bile endüstriyel tarafta platin talebinde baskı yaratacak bir unsur olarak görülüyor.

PLATİN MÜCEVHER TALEBİ %32 ARTTI

Küresel platin mücevher pazarı, Kovid-19’un yılın ilk yarısında yarattığı ardından yılın ikinci yarısında yüzde 32'lik güçlü bir Dünya Platin Yatırım Konseyi raporuna göre, üçüncü önceki üç aylık döneme oranla yüzde 27 artarak 498 bin pandemi öncesi seviyelere yaklaştı. Son çeyrek tahminleri de 6’lık bir artışla talebin 539 bin ons ile 2017 1.çeyrekten yüksek düzeye geleceğine işaret ediyor. Dahası mücevher talebinin 2021’de yüzde 13 artarak 2 milyon 72 bin onsu bulması bekleniyor. Bunun gerçekleşmesi halinde, platin mücevher talebinde 2013 yılından bu yana ilk yıllık büyüme kaydedilecek. Çin, platin mücevher pazarındaki kilit oyuncu. Ülkenin mücevher talebi üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 14 arttı. Son çeyrekte de artışın yüzde 10 olması bekleniyor. 2021'de ekonomik toparlanmaya paralel Çin pazarında platin mücevher talebinin 926 bin ons ile 3 yılın en yüksek seviyesine çıkacağı tahmin ediliyor.

Platin, Japonya'nın geçişiyle yükseldi

Kapalıçarşı'da külçe altın fiyatları 04/12/2020

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kaçan Grup05 Aralık 2020 18:03

    long yapsan da risk yüksek, şort yapsan da risk yüksek. ben şortladım kol gibi zarar var, kapatsam mı beklesem mi karar veremedim, zarara baktıkça stres oluyorım.

  • Sırayla05 Aralık 2020 12:35

    Altın ve gümüşte yukarı hareketi yapan büyük başlar bu kezde platini yukarı verecekler. Platinde ciddi bir artış potansiyeli olduğunu düşünüyorum. Ytd

  • Bekir05 Aralık 2020 12:05

    Elektrikli araçlar geldikçe, platin ve paladyum gibi metallerin kullanımı düşecektir.

  • Gizliarşiv05 Aralık 2020 10:04

    Ele verme operasyonu başlıyor olabilir mi? Zirvede parlatma başlamış