E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasayı tehdit eden 21 trilyon dolarlık tahvil krizi---

Piyasayı tehdit eden 21 trilyon dolarlık tahvil krizi

Piyasayı tehdit eden 21 trilyon dolarlık tahvil krizi
03 Mart 2021 - 18:04 borsagundem.com

ABD borsaları geçtiğimiz hafta Perşembe günü ciddi bir krizin eşiğinden döndü. Tahvil fiyatlarındaki dalgalanma 21 trilyon dolarlık ABD borç piyasasına ilişkin endişeleri arttırıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçen haftaki ABD devlet tahvillerindeki satış dalgasının ciddiyeti, dünyanın en büyük ve en önemli borç piyasasının durumuna ilişkin endişeleri yeniden alevlendirdi. Düzenleyici kurumların kriz dönemlerinde ortaya çıkan çatlakları giderme çabalarına aciliyet getirdi.

Yatırımcıların büyük bir ekonomik toparlanma, daha hızlı enflasyon olasılığı ve buna karşılık ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarını beklenenden daha erken yükseltmeye başlayabileceği beklentilerini fiyatlandırmaya başlamasıyla 21 trilyon dolarlık ABD hükümeti borç piyasası, 2021'e kötü bir başlangıç yaptı. Satışların geçen hafta sert bir şekilde hızlanmasıyla ve piyasada normalde kolay olan işlem koşulları belirgin bir şekilde kötüleşmesiyle ABD Hazinesi getirileri yükseldi.

Financial Times’ın haberine göre, yatırım danışmanlığı firması Loomis Sayles’in ABD Kur Ticareti Direktörü Mike Gladchun, “Likiditenin bu şekilde azalması asla sevilmez. En büyük ve en likit pazar olması gereken alanda bunu görmek her zaman endişe vericidir. Hazine piyasasının işleyişi dikkatleri üzerine çekecek ve bu reform çağrılarını güçlendirir” ifadelerine yer verdi.

Tahvil piyasasını alt üst eden Perşembe

Piyasa koşulları, Perşembe günü yedi yıllık ABD Hazinesi tahvillerinin güçlü bir satış dalgası geçirmesinin ardından kötüleşti. Jefferies'e göre, ABD tahvil satışlarında önceliği elinde tutan bankalar tahvil satışlarının yaklaşık yüzde 40'ını karşılamak zorunda kaldı. Söz konusu rakam yedi yılın en yüksek payını işaret ediyor.

Fiyatlar düşerken, 10 yıllık Hazine tahvilleri getirisi 25 Şubat'ta yüzde 1,6'nın üzerinde yükselerek bir yılın en yüksek seviyesine sıçradı. 10 yıllık tahvil verimleri Şubat ayına yaklaşık yüzde 1,1 seviyesinde başlamıştı. Tahvil piyasasındaki volatilite de bu süreçte hızlı bir şekilde yükseldi.

Los Angeles merkezli yatırım danışmanlığı firması Capital Group’un Portföy Yöneticisi Ritchie Tuazon, Perşembe günkü satış dalgası sonrasında doğan kargaşanın Wall Street’teki dev ticaret birimlerini borsadan çıkmaya sevk ettiğini söyledi. Tuazon’a göre bu durum, ABD Hazinesi tahvilleri satmaya çalışan fon yöneticilerinin teklif aldıkları fiyatlarda büyük boşluklar gördüğü anlamına geliyordu. Volatilite ve dalgalı ticaret koşullarında, fiyatların önemli ölçüde kayması ve alıcı tarafların azalması tahvil vadeli işlemlerine yansıdı.

Tuazon konuyla ilgili açıklamasında, "Hareketlerin hızı arttıkça, satıcılar önemli ölçüde geri çekilmeye başladı" dedi.

ABD Hazinesi tahvil piyasaları bu hafta, 10 yıllık ABD devlet tahvili getirisinin yüzde 1,4'e gerilemesiyle yeniden toparlandı. Yine de geçen hafta gerçekleşen işlevsiz ticaret, hazine piyasasının durumuna ilişkin endişeleri bir kez daha artırdı. ABD’deki borç piyasaları küresel finans sistemi için bir referans noktası özelliğine sahip ve hisse senetlerinden gayrimenkule kadar her şeyin fiyatlarına rehberlik ediyor.

ABD tahvillerindeki oynaklık düzenlemeleri gerektiriyor

Geçtiğimiz yıl, ABD hükümetinin salgının etkilerini sınırlamak amacıyla hızlı bir şekilde tahvil alımları gerçekleştirdi. Bu durum endişe verici bir gelişme olan ekonomideki kırılganlık belirtilerinin artmasına neden oldu.

Bazı yatırımcılar ve analistlere göre, geçen hafta ABD Hazinesi piyasalarını saran kargaşa geçtiğimiz yılın acı verici canlandırdı. Geçen yılın Mart ayındaki korona virüs krizi sırasında ABD Merkez Bankası hazine piyasasındaki düzeni sağlamak için agresif müdahalelerde bulunmuştu. Piyasa düzenleyicileri o tarihten bu yana neyin yanlış gittiği ve zayıflıkların nasıl giderilebileceği yönünde çalışıyorlar.

JPMorgan Kur Stratejisti Jay Barry konuyla ilgili açıklamasında, “Bu atakları daha sık gerçekleşiyor ve Hazine piyasasının temellerini güçlendirmek için bir yanıt verilmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Borsa uzmanları, geçen hafta yaşananların, Kovid-19 piyasa çöküşü sırasında hazine piyasalarını kasıp kavuran kargaşa kadar şiddetli olmadığını vurguladılar. Varlık yöneticisi TCW'nin Devlet Tahvilleri Başkanı Bret Barker, daha eski tarihli ABD Hazinesi bonolarının borsanın likidite kıtlığına eğilimli olmasına rağmen iyi tutunduğunu vurguladı.

Ancak Barclays’in Küresel Hazine Ticareti Eş Başkanı Kevin Walter, geçen hafta Perşembe günü yaşanan türbülansın zirvesinde yatırımcıların ABD devlet tahvillerini almaya istekli oldukları fiyatlar ile satmaya istekli oldukları fiyatlar arasındaki farkın üç katına çıktığını tahmin ediyor.

Türbülans, piyasa düzenleyicilerinin hazine piyasaları ve nakit rezervleri konusunda Kovid kriziyle birlikte başlatılan istisnai düzenlemelerin uzatmaması durumunda neler olabileceğine dair endişeleri artırdı. Bazı uzmanlar, trilyonlarca dolarlık varlıklar için bir ölçüt görevi gören piyasayı güçlendirmek için daha fazla önlem alınması gerekebileceğini söylüyor.

Hazine piyasası reformlarına odaklanan Vanderbilt Hukuk Fakültesi Profesörü Yesha Yadav, “Bizi her bir kriz sırasında koruması gereken menkul değer olan dünyanın sözde en risksiz varlığında böyle bir durumun gerçekleşmesinin korkutucu olması gerekiyor. Piyasa düzenleyicilerinin yapması gereken çok fazla şey var” açıklamasında bulundu.

ABD'de mortgage endeksleri ve faizler arttı

 

2021 SPAC yılı olacak

 

Wall Street balon tartışmalarını önemsemiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Elle turk04 Mart 2021 12:12

    Borsasayi batiritsa yatırımcı döviz de gider borsada yanlış düzenleme var

  • serdar04 Mart 2021 08:48

    A,B,D, nin bu borcun altından kalkması kolay değil,artık ülkelerde amerikadan tahvil almak istemiyor,cünkü güvenilir bir ülke olma özelliğini hızla kaybediyor,buda çöküşü beraberinde getiriyor ve imajını bitiriyor

  • WUSHU04 Mart 2021 02:15

    Kurdukları sistemin devam edebilmesi için ekonomik krizler çıkmak zorunda. Yani, bu krizler, kendi sistemlerinin devamı için gerekli. Ana amaçları, özetle; kriz çıkartıp, diğer ülkelerin ekonomilerini sıkıntıya düşürüp, daha fazla borçlanmalarını sağlayarak zayıflatıp, IMF ye (daha doğrusu ABD ye) sürekli bağımlılıklarının devamlılığını hedeflemektedir.

  • HAKUTİKU03 Mart 2021 23:58

    DOLAR TUTAN NEDEN TUTARKİNE,ÇÖKERSE NAPCAK DEĞERSİZ 1 KRŞLİK KAĞITLARI. TUHAF. VARMI BUGUN PİYASADA IRAK  PARASI.. YTD.

  • Aldo03 Mart 2021 21:25

    ABD 1.veya 1.5 yıla ekonomik olarak çökecek çin artık ABD tahvili almıyor ABD nin en çok borçlandığı ülke idi çin petrol düştüğü icinde Arapların eski havası yok Rusya Türkiye ve birçok ülkede tahvil işinden vazgeçti olay çok vahim büyük çöküş yakın ayrıca cin le rekabetten dolayı anormal de para harcıyorlar pasifikte bu bir yerde patlayacak altin alın ve bekleyin

  • Numan03 Mart 2021 18:51

    Suudi ler satıyordur Selman satırsa abd çöker ekonomi alt üst olur en az bir trilyonlari var abd tahvilinde Abdi alt üst eder inşallah bu paradan türkiyede nasiplenir acil suudilerle arayı düzeltilmesi gerikiyor

  • Saçmalık03 Mart 2021 18:38

    Ben bu tahvil işini anlamadım, dolar index bu zamana kadar düştü teşvik paketi ile piyasaya trilyon dolar sürülecek diye, şimdi mi akıllarına geldi dolar çok olunca enflasyon olacak faiz artabilir düşüncesi.. Dxy niye düştü en başında belli değil mi böyle olacağı.. Yatırım tavsiyesi değildir.