E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasayı baskılayan sebepler---

Piyasayı baskılayan sebepler

Piyasayı baskılayan sebepler
29 Eylül 2020 - 08:18 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesi bekleniyor.

• Türkiye’de toplam coronavirüs vaka sayısı 1.412 kişi artarak 315.845’e, hayatını kaybeden kişi sayısı 65 kişi artarak 8.062’ye yükseldi. İyileşen hasta sayısı ise 277.052.
• ABD'de yapılan ankette, Trump - Biden canlı yayın tartışmaları öncesi, Biden Trump'ın % 2 önünde .
• ABD Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü Başkanı Anthony Fauci, Trump'ın salgın konusunda zaman zaman yanlış, yönlendirici veya doğru olmayan bilgiler verdiğinden endişe ettiğini söyledi .
• Çin'in Dünya Ticaret Örgütü'ndeki büyükelçisi Xiangchen: DTÖ'nün, ABD'nin Çin'den ithalata ek vergiler uygulamasına karşı verdiği karar, objektif ve adil. Verilen kararın ABD ve Çin arasındaki anlaşmazlığa hızlı bir çözümü kolaylaştıracağını umuyorum dedi.
• IMF Başkanı Georgieva, "2020 ve 2021'de küresel ekonomide 12 trilyon dolardan fazla kümülatif bir kayba neden olmasını bekliyoruz" dedi.
• AMB Başkanı Lagarde, AMB'nin Covid-19 krizinden sonra bölgedeki sarsıntılı toparlanmayı daha fazla parasal teşvikle desteklemeye hazır olmaya devam ettiğini söyledi.
• JPMorgan stratejistlerinin notunda geleneksel olarak hedge için kullanılan güvenli varlıkların eskiden olduğu gibi sonuç vermediği belirtildi.
• ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi: Trump'ın vergileri ulusal güvenlik sorunu .
• Washington’daki Federal Bölge Mahkemesi, Trump yönetiminin, TikTok'un ülke içinde telefonlara yüklenmesinin yasaklaması kararını geçici olarak durdurdu.

Ne Olacak?

• İçeride Ekonomik Güven Endeksi açıklanacakken, yurtdışında önemli bir veri akışı bulunmamakta.
• Yeni Ekonomik Programı bugün Ekonomi Bakanı Albayrak tarafından açıklanacak.
• AB Liderler Zirvesi Perşembe günü gerçekleşecek.
• BDDK’nın aktif rasyo revizyonu Perşembe gününden itibaren geçerli olacak.
• Trump ile Biden'ın ilk televizyon tartışması bugün yapılacak.
• Financial Times'ın haberine göre İngiltere Başbakanı Boris Johnson, coronavirüs salgını nedeniyle işlerini kaybedenlere fırsatlar yaratmayı amaçlayan yeni tedbirler setini bugün açıklayacak
Borsa İstanbul’un bu sabah hafif alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

Bankacılık hisseleri öncülüğündeki negatif ayrışma

BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Küresel piyasalardaki olumlu aşı haberleri risk iştahını yüksek tutarken, iç piyasada ise Akdeniz geriliminin yanı sıra Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmalar takip ediliyor. Son olarak Azerbaycan’da Savaş Hali ilan edildi. Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın ‘’Türkiye’yi Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gerilime dahil etmeyin. Türkiye’nin herhangi bir hamlesinin bölgede ve komşular arasında yıkıcı sonuçları olabilir.’’ açıklaması Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gerginliğe Türkiye’yi de çekmesi iç piyasayı baskılıyor.

Asya Piyasaları ve ABD vadelilerinin %1’in üstünde pozitif olmasına karşılık baskı ile birlikte BİST100 endeksi güne %0,07 oranında yükselişle 1.124,93 seviyesinden başladı.

Veri akışının sakin olduğu günde kur tarafı izlendi. Dolar / TL kurunun 6,80’li seviyelere yükselmesi ile BİST100 endeksinde satışlar derinleşti. Endeks günü %0,27 azalışla 1.121 seviyesinden tamamladı.
Orman, kağıt, basım payları %3,34 oranında değer kazanırken, spor payları %4,33 oranında değer kaybetti.

Dolar / TL’de tarafında yeni haftaya başlarken küresel piyasalarda dolar talebi devam ediyor. Ancak içeride oluşan jeopolitik riskler, Azerbaycan-Ermenistan arasında yaşanan savaş durumu ve Türkiye’nin Azerbaycan'a tam desteği Dolar/ TL tarafında değer kaybını artırıyor. Temmuz ayı sonundan itibaren rekor kıran döviz kurlarında dünkü yükselişin hızlanmasında ise Azerbaycan -Ermenistan arasındaki çatışma etkili oldu. Direnç seviyesi olarak 7,80 - 7,83, destek seviyesi olarak ise 7,75 - 7,70 seviyeleri takip edilecek.

Küresel piyasalarda tepki yükselişleri etkili

VİOP 30 Endeks kontratında hafif alıcılı açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Ekim kontratı, Pazartesi günü 1.245 - 1.270 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.252 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 21.093 adet artarak 473.174 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO'nın geçtiği 1.251 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini canlı tutuyor, özellikle 1.280'in üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.320 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.235 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.260 ve 1.268 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.244 ve 1.235 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Fiyatlamalarda toparlanma çabası görülüyor

Kurlardaki seyir ve jeopolitik gelişmeler fiyatlamalarda etkili

Mali sektör de teknoloji şirketlerine ayak uydurdu

Yurtiçi piyasalarda gözler Yeni Ekonomik Program'da

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)