E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasanın yönünü tahvil faizleri belirleyecek---

Piyasanın yönünü tahvil faizleri belirleyecek

Piyasanın yönünü tahvil faizleri belirleyecek
10 Temmuz 2017 - 07:30 borsagundem.com

ECB'nin piyasadaki likidite bolluğunu azaltmaya yakında başlayacağı sinyali vermesinden bu yana başta Euro Bölgesi olmak üzere dünya genelinde tahvil getirisi artıyor, borsalar baskı altında. Analistler, bu eğilimin süreceğini söylüyor

Uluslararası piyasalardaki yön arayışlarında kısa ve orta vadede Avrupa'nın tahvil piyasası belirleyici olacak gibi gözüküyor. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) para politikasını normalleştirme politikasına ilişkin açıklamalar geçtiğimiz hafta Euro Bölgesi tahvil faizlerinde sert yükselişlere neden olurken, piyasalarda gelecek dönemdeki olası senaryolarda tahvil piyasalarındaki hareketlerin belirleyeceği olacağı belirtiliyor. Analistlere göre, varlık alımlarının azaltılmaya başlamasıyla Euro Bölgesi tahvillerinde yüklü satış ve euroda ralli kapıda.

ECB Başkanı Mario Draghi'nin önceki hafta açıklamalarında sergilediği para politikasındaki sıkılaştırma yanlısı tutumdan bu yana ECB'nin piyasadaki likidite bolluğunu azaltma ihtimali küresel piyasalardaki ana tema haline geldi. Dünyanın önde gelen merkez bankalarının aşırı gevşek para politikalarından uzaklaşmaları yönündeki alınan pozisyonlar piyasalarda dalgalanmaya neden olurken, geçen hafta ECB toplantı tutanakları Avrupa Merkez Bankası'nın sıkılaştırma adımlarına açık olduğunu gösterdi. ECB'nin tutanaklardaki parasal gevşeme politikasında değişiklik sinyalleri tahvil piyasası üzerinde satış baskısının artmasına sebep oldu.

Almanya ve periferi ülkelerde getiri yükseldi Alman devlet tahvilinin getirisi yüzde 0.57 ile 18 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Draghi'nin konuşmasının hemen öncesinde Alman 10 yıllıklarının faizi yüzde 0.24 idi. Alman 10 yıllık tahvilinin son 1 ay içindeki yükselişi 31 puanı buldu. Fransa'nın 10 yıllık tahvilinde faiz yüzde 0.93'e çıkarken, 1 aylık artış 30 puan oldu. İtalya'nın faizi yüzde 2.33'e çıktı. Ülkenin 10 yılık tahvili son 1 ayda 26, son 1 yılda 115 puan yükseldi.

Euro Bölgesi periferi ülkelerinin faizi de tırmandı. İspanya'da faiz yüzde 1.72'ye çıktı, Portekiz'in getirisi yüzde 3.10 oldu. Avrupa'nın tahvil piyasasındaki satışlar, ABD'ye de yansıdı, ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvil getirileri yüzde 2.391'e kadar yükselerek yaklaşık 2 ayın en yüksek seviyesini gördü. ABD 10 yıllıkları ise yüzde 2.14 seviyesinden yükselişe geçti. Hong Kong, Güney Kore, Japonya gibi Asya ülkelerinin tahvillerinde de getiriler artıyor.

Uzmanlar tahvil piyasalarının döviz ve hisse senedi piyasaları üzerinde giderek daha fazla etki yarattığına dikkat çekiyor. Tahvil faizinin arttığı ve euronun değer kazandığı ortamda, borsalar baskı altına girdi.

Likiditeyi azaltmak için hangi yolu seçecek?

Euro ekonomisinden gelen sinyaller ECB'nin çıkışa yönelmesi beklentisini güçlendiriyor. Bu yıl bölge ekonomisinin yüzde 1.8 büyümesi beklenirken, işsizlik yüzde 9 ile 2009 yılından bu yana en düşük seviyelerde. ECB'nin artık normalleştirmeye başlamasına kesin gözüyle bakılıyor, ancak soru, bunu nasıl yapacağı. Beklenti 7 Eylül toplantısında planını duyurması ve ekim ayında detaylandırması. Piyasa katılımcılarının önemli bir bölümü şu an ayda 60 milyar euro olan varlık alımlarının gelecek yılın ilk yarısında ayda 40 milyar euroya çekileceğini, ikinci altı ayda 20 milyar euroya indirileceğini öngörüyor. Yatırımcılara göre başka bir senaryo, varlık alımlarının Fed gibi aylık bazda azaltılması. Ancak her iki programda da piyasalardaki oynaklığın artması bekleniyor.

ECB tutanakları ne demişti?

ECB yetkilileri 7-8 Haziran'daki toplantılarında "gevşemeci yaklaşım" olarak nitelendirilen taahhütten vazgeçmeyi görüştüler, ancak Euro Bölgesi'nde ekonomik toparlanmanın henüz enflasyonda yükselişe yol açmamasından dolayı taahhütten vazgeçme kararı almadılar. ECB tutanaklarında, "Enflasyon görünümü iyileşirse bu yaklaşımın sürdürülmesi konusu ele alınabilir" denildi. Tutanaklarda bankanın düşük faizler ve varlık alımı öngören aşırı gevşek para politikasından uzaklaşmaya başladığı şeklinde piyasalara gönderilecek yanlış bir mesajı engelleyebilmek için "temkinli iletişimin sürmesi" gerektiği belirtildi. (Dünya / Evrim Küçük)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)