E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizPiyasanın gözü Fed ve dolarda---

Piyasanın gözü Fed ve dolarda

Piyasanın gözü Fed ve dolarda
09 Aralık 2016 - 09:24 borsagundem.com

A1 Capital sabah raporunda dünkü EKK ve AMB kararlarını değerlendirirken piyasadaki beklentileri de analiz etti.

Haftanın son işlem gününe, dünkü Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve EKK kararlarının yansımalarıyla başlıyoruz. Dün, saat 16.30’da Draghi ve ardından Başbakan Binali Yıldırım’ın açıklamaları kurlar ve Borsa İstanbul üzerinde etkili oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Dövizini boz.” çağrısı sonrasında, dolar endeksindeki gerilemenin de etkisiyle Dolar/TL gün içinde 3,35’in altına inse de; Başbakan Yıldırım’ın EKK kararlarını açıkladığı saatlerde 3,50 sınırına dayandı.

EKK kararlarından öne çıkan başlıklara bakacak olursak;

- 2017’de imalata yönelik yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranı mevcut oranın üzerine ilave %15 artırıldı,

- Karşılıkların düşürülmesi yoluyla yeni kredi imkânı getirilecek,

- Yatırıma yönelik inşaat işlerinde KDV iadesi verilecek,

- İşverenler, 2017 Ocak-Şubat-Mart prim ödemelerini enflasyon ve faiz farkı olmaksızın 2017 Ekim-Kasım-Aralık aylarında ödeyebilecek(artı istihdama ilk yıl %50, ikinci yıl %25 destek verilecek),

- Özel sektörde 500.000 vatandaş İŞKUR aktif işgücü programından yararlanacak,

- İhracatını bir önceki yıla göre artıran şirketler desteklenecek,

- 2017 yılı için yapısal reform uygulamaları takvimlenmiş bulunuyor,

- Hazine kefaleti getirmek suretiyle 250 milyar TL’ye kadar kredi hacmi oluşturulacak ve bundan ağırlıklı olarak KOBİ’ler yararlanacak denildi.

Öte yandan AMB ise, özellikle Brexit ve ABD seçimleri sonrası İtalya referandumu ile devam eden siyasi riskler sonrasında, faiz oranlarını değiştirmedi ancak beklendiği gibi varlık alım programını uzattı. Süresi uzatılan varlık alım programında miktar ise 80 milyar Eurodan 60 milyar Euroya düşürüldü. Buna ek olarak söz konusu süre ve miktarı gerekli gördüğü takdirde uzatabileceği de Draghi tarafından açıklandı. Diğer yandan dün Türkiye Ekim ayı sanayi üretim verisi açıklandı. Beklentiler %4 iken, sanayi üretim verisi %3,7 olarak gerçekleşti. EKK kararı ve AMB toplantısı öncesinde açıklanan veri sonrasında, piyasalara etkisi sınırlı kaldı. Bununla beraber, dün açıklanan TCMB haftalık para ve banka istatistiklerine göre, toplam rezervler geçen hafta 1 milyar 664 milyon dolar azalışla 113 milyar 599 milyon dolara geriledi. Bugün yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmazken, saat 10.00’da Almanya ve 12.30’da İngiltere Ekim ayı ticaret dengesi verileri açıklanacak. Ayrıca 18.00’da ABD Aralık ayı tüketici güveni verisi takip edeceğimiz bir diğer önemli veri olacaktır. Bugüne Çin’den gelen enflasyon verileri ile başlıyoruz. Kasım ayı TÜFE %2,2’lik tahmini biraz aşarak %2,3 olarak gerçekleşirken, ÜFE ise %3,3 %2,2’lik beklentinin üzerinde 2011 yılından bu yana en yüksek seviyesine geldi. Petrolde OPEC toplantısından sonra, yukarı yönlü hareketler devam ederken, altın Dolar/ons cinsinden 2016’nın belki de en kötü haftasına yöneldi Trump’ın başkan seçilebilme ihtimaliyle oldukça primlenen, bu ihtimalin gerçekleşmesi sonrasında ise hızla gerileyen altın, Dolar karşısında gün geçtikçe zayıflamaya devam ediyor. Sadece altın da değil, tüm değerli metallerde yaşanan bu geri çekilme FED toplantısı ve kararı sonrasında da devam edebilir. Altının bu kötü performansında yükselen Dolar kadar, yükselen faizler ve tahvil faizleri de etkili oldu. Önümüzdeki hafta faiz artırımına kesin gözüyle bakılan FED’in kararı, Dolar kadar altının da yönünde belirleyici olacaktır. Dün 76.000’in hemen altında kapatan BIST100’de, 3,35’lerin altını gerileyip buradan yeniden 3,45 üzerine gelen ve bu sabah itibariyle 3,45’in altında güne başlayan doların seyri etkili olacaktır. Yukarı yönlü hareketlenmelerde 76.500, geri çekilmelerde ise 75.300 ve 74.500 desteklerimiz olacaktır.

A1 Capital

Günün önemli şirket haberleri 09.12.2016

 

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 09/12/2016

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)