E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasanın gidişatını Suriye gelişmeleri etkileyecek---

Piyasanın gidişatını Suriye gelişmeleri etkileyecek

Piyasanın gidişatını Suriye gelişmeleri etkileyecek
17 Aralık 2018 - 09:20 borsagundem.com

Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna operasyon düzenleyecek olması piyasalarda tedirginlik yaratıyor

Başkanlar Görüşüyor

Bu hafta dünya gündeminde FED’in faiz artırımı ve sonrasında 2019 artırım planı öne çıkarken Türkiye’de ana gündem Suriye’de Münbiç’e ve Fıratın doğusuna yönelik operasyon süreci. Kilis’ten tank ve topların doğuya doğru transferi sürerken ABD Başkanı Trump, harekete geçerek Cumhurbaşkanını arayıp görüşmüş: “Koordinasyonu daha artıralım” demiş. Oysa, Münbiç’i boşaltmaları konusunda 4 Haziran’daki anlaşmanın süresi Eylül başında bitmişti. ABD’nin yaptıkları karşısında insanın aklına “Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu” deyimi geliyor.

Rahibi bırakmadığı için Türkiye'ye kızan Trump'ın tepkisi iki Türk bakana yaptırım uygulamaya kadar gitmişti. 12 Ekim'de rahibin serbest bırakılmasıyla işler terse döndü. Trump Türkiye ile eskisi gibi arayı iyi tutmaya çalıştı. Son dönemde Erdoğan - Trump görüşmelerinin sıklaşması da dikkat çekiyor:

21 Ekim : İki başkan arasında buzları eriten telefon görüşmesi yapıldı.

01 Kasım: İkili arasındaki görüşmede ikili konular ve Suriye'deki gelişmeler ele alındı. Özellikle Suriye'deki koordinasyon konusunda birlikte çalışma arzusunu ele aldılar. (Aynı gün Menbiç’te Türk-Amerikan askerlerinin ortak devriyesi başlamıştı) Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan, Halk Bankası sürecinin düşürülmesinin normalleşme sürecinde önemli bir adım olacağını söyleyince Trump, "Hazine Bakanlığımla görüşeceğim" dedi. Karşılıklı olarak yaptırımları kaldırma kararı ertesi gün devreye girdi.

10 Kasım: 1. Dünya Savaşı'nı sona erdiren ateşkes anlaşmasının 100. yıldönümünde Paris’te düzenlenen akşam yemeğinde ABD Başkanı Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan yan yana oturmuş ve rahip sonrasında ilk yüzyüze teması sağlamıştı.

16 Kasım akşamı: Telefon görüşmesinde Cemal Kaşıkçı cinayetinin tüm yönleriyle aydınlatılması ve olayın örtbas edilmesine izin verilmemesi hususunda mutabık kalan iki lider, tüm terör örgütleriyle mücadele konusunda, Türkiye ve ABD'nin daha yakın işbirliği içerisinde olmasının önemini vurguladı. İki lider, Münbiç yol haritası çerçevesinde ortak devriye faaliyetlerinin başlamasından duydukları memnuniyeti ifade ederek, sürecin bir an önce tamamlanması konusunu da görüştü.

28 Kasım: Cumhurbaşkanı Erdoğan, önce Putin ve Poroşenko ile telefonla görüşüp Kerç Boğazı krizi hakkında bilgi aldı. Akşam ise Trump ile görüşmede bilgi paylaşımında bulundu. İki lider Arjantin'de yapılacak G20 zirvesinde yüz yüze görüşme kararı aldı.

30 Kasım: G20 Liderler Zirvesi oturumu başlamadan önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile ayaküstü sohbet etti.

01 Aralık G20 Liderler Zirvesi kapsamında Arjantin’in başkentinde 50 dakikalık bir görüşme gerçekleşti. Masada asıl olarak Münbiç ve Halk Bankası konusu ele alındı. Ayrıca Trump "FETÖ'nün iadesi için çalıştıklarını ancak somut adımları görmek gerek" dedi.

14 Aralık: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon başlayacak" açıklamaları sonrasına denk gelen görüşmede "Suriye’de daha etkin bir koordinasyon sağlanması konusunda mutabakata varıldı"

STRATEJI

BIST 100 Endeksi 92 bini geçmeden iyimsere dönmemek gerekir. Zira önümüzdeki günlerde ABD tarafında beklenen fırtına kopabilir. Aşağıda ise aylık 86000 desteği çok güçlü.

Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE 100 puan civarında kayıpla, BIST 100 ise % 0.0 civarında güne başlamasını öngörüyor.

Alnus Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)