E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarla FED arasında uzlaşma gerekiyor---

Piyasalarla FED arasında uzlaşma gerekiyor

Piyasalarla FED arasında uzlaşma gerekiyor
06 Şubat 2023 - 14:07 borsagundem.com

Geçtiğimiz hafta FED ile piyasalar arasındaki beklenti makasının iyice açıldığı gözler önüne serildi. Uzmanlar cuma günkü ABD istihdam verilerinin ardından piyasalardaki iyimserliğin aşırıya kaçmış olabileceği konusunda uyarıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları cuma günkü düşüşe rağmen geçtiğimiz haftayı yükselişle tamamlamıştı. Ancak stratejistler, piyasanın üzerinde bir kara bulutların olduğunu ve karmaşa ortamının sonunda çözülmesi gerekeceğini belirtiyor.

ABD Merkez Bankası (FED) geçtiğimiz hafta politika faizlerini %5’in üzerine çıkaracağını ve yıl sonuna kadar bu seviyede tutacağını bir kez daha açıkladı. Ancak Wall Street yatırımcıları FED’in bu planını takip etmeyeceğine ve yıl sonuna kadar faiz indirimine başlayacağına inanmayı sürdürdü ve hisse senetleri haftayı pozitif seyirde bitirdi. FED Başkanı Jerome Powell çarşamba günü sona eren para politikası toplantısı sonrası yaptığı açıklamalarda finansal koşulların gevşetilmesi konusunda belirsiz bir tavır benimsedi. ‘Dezenflasyon sürecinin’ başladığını kabul eden Powell buna karşın FED’in faiz politikaları konusunda haklı olduğunu da sözlerine ekledi.

Cuma günkü istihdam rakamları da Powell’ın pozisyonunu doğrular nitelikteydi. ABD ekonomisi ocak ayında 517 bin yeni istihdam ekledi ve ülkedeki işsizlik %3,4 seviyesine geriledi. Bu oran 1969’dan bu yana görülen en düşük işsizlik verisini işaret ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, güçlü istihdam verileri ABD ekonomisinde faiz artışlarının devam edebilmesi veya yüksek faizlerin yıl sonuna kadar sürdürülebilmesi için FED’in elini güçlendiriyor.

Verilerin açıklanmasının ardından ABD borsalarında cuma günü Nasdaq Bileşik Endeksi %1,59, S&P 500 Endeksi ise %1,04 geriledi. Dow Jones Endeksi haftalık bazda %0,2’lik düşüş gösterdi.

Piyasaların uzlaşması gerekiyor

MarketWatch’un haberine göre Plante Modan Financial Advisors’ın Baş Yatırım Sorumlusu Jim Baird istihdam verilerine işaret ederek, “Bu biraz endişelenmenize sebep oluyor, değil mi?” ifadelerine yer verdi.

Baird gelecek aylarda piyasaların FED’den beklentisiyle Powell’ın FED’in ne yapacağı ile ilgili söyledikleri arasında bir uzlaşmanın oluşması gerektiğini söyledi. Baird, rallinin şimdilik devam edebileceğini belirtse de uzun vadede FED’in öngörülerini nominal değerde kabul etmenin akıllıca olacağını savundu:

"Şu anda piyasada risk iştahındaki genel tonunun biraz fazla iyimser olduğunu düşünüyorum."

Para piyasaları ise Cuma günkü ABD istihdam verilerine çok fazla reaksiyon göstermedi. CME FedWatch göstergesine göre, cuma öğleden sonra FED fonları vadeli işlemleri, FED’in 22 Mart'taki bir sonraki politika toplantısının sonunda hedef faiz oranını 25 baz puan artırarak %4,75 ila %5 aralığına çıkarması olasılığının %99,6 olduğunu yansıttı. Perşembe günü vadeli piyasaların aynı ihtimale verdiği olasılıksa %82,7'ydi.

Vadeli piyasalar FED’in mayıs ayı toplantısında faizleri çeyrek baz puan artırarak %5 ila %,25 aralığına getirmesi ihtimaline ise %61,3 oran veriyor. Söz konusu aralık FED’in nihai faiz artışı seviyesini işaret ediyor. Piyasalar halen yıl sonuna kadar FED’den faiz indirimi bekliyor.

Aylık istihdam verileri elbette faiz tartışmalarının sona ermesi anlamını taşımıyor. BMO Servet Yönetimi Baş Yatırım Stratejisti Yung-Yu Ma, ocak ayı istihdam verilerinin piyasalar için bir sorun oluşturduğunu ve FED’in şahin politikalarda diretmesinin muhtemel olduğunu söyledi.

 

FOMO momentumu

Yung-Yu Ma, FED ile piyasalar arasındaki kopukluğa bir çözüm bulunamaması halinde 2023’e etkileyici bir performansla başlayan ABD borsalarının bir konsolidasyon dönemine girebileceği konusunda uyarıyor.

Gerçekten de piyasa rallisinin ardındaki ivme devam edebilir. Yıl başındaki ralli geçtiğimiz yıl sert düşüşlere sahne olan teknoloji hisseleri ve diğer büyüme odaklı hisse senetleri tarafından yönetildi. Piyasa gözlemcileri teknoloji hisselerinde FOMO olarak da bilinen ‘geride kalma korkusu’nun etkili olduğuna işaret ediyor.

Nationwide Yatırım Araştırmaları Başkanı Mark Hackett, “Yıla başlarkenki için etkileyici hisse senedi rallisi, temkinli kurumsal yatırımcıları, hedge fonları ve stratejistleri hazırlıksız yakaladı. Aşırı alım koşulları açık olsa da kurumlar arasındaki neredeyse ortaklaşa olarak paylaşılan şüphecilik seviyesi, devam eden güç için karşıt bir destek derecesi sağlıyor” ifadelerine yer verdi.

 

Piyasa bilançoları affediyor

S&P 500 Endeksi’ndeki şirketlerin yaklaşık yarısı bilanço raporlarını açıkladı. Cuma gününe kadar açıklanan bilançolar beklentilerin gerisinde kaldı.

FactSet verilerine göre raporlanan bilançolar ile henüz raporlanmamış bilançolar için tahminlerin bir bileşeni cuma günü itibariyle %5,3’lük bir gerilemeyi işaret ediyordu. Bilançolar dördüncü çeyrek için negatif kalırsa 2020’nin üçüncü çeyreğinden bu yana ilk kez yıllık bazda bilançolarda düşüş görülecek.

BMO’dan Ma, bilançolar söz konusu olduğunda, "piyasada kesinlikle affedici bir havada" olduğunu söyledi. Ma, “Bence piyasa felaket bir bilanço sezonunu görmek istemedi” açıklamasında bulundu. Mevcut çeyrekte ve bir sonraki çeyrekte zayıf bilançolar için beklentiler devam ederken, boğa piyasası yatırımcıları bu yılın ikinci yarısına ve hatta 2024'e kadar daha iyi bir temel veri elde etmeye çalışıyorlar.

Ma, piyasa için ana itici gücün enflasyon ve ücret artışına ilişkin veriler olarak kalacağını söyledi.

Boğalar geri döndü, borsalar karıştı

 

ABD tahvilleri dünyanın en büyük Ponzi şeması

 

Emtia piyasasında negatif seyir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)