E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasaların seyrine varlık alımları karar verecek---

Piyasaların seyrine varlık alımları karar verecek

Piyasaların seyrine varlık alımları karar verecek
19 Temmuz 2021 - 08:07 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, varlık alımı kararlarının piyasalar üzerindeki etkisi vurgulanıyor

Geçtiğimiz hafta kritik gelişmeler yaşanmış ve piyasalarda oynaklığın arttığını takip etmiştik. Özellikle yurtiçi piyasalarda TCMB’nin politika faizini sabit bırakmasına karşılık enflasyonda oynaklık beklediğini belirtmesinin yanında, küresel tarafta ABD’de enflasyonun %5.4 seviyesine yükselmesi en önemli gelişmelerdi. Bunun yanında FED Başkanı Powell’ın enflasyonu mevcut seviyelerini izlediklerini ve durumdan memnun olmadıklarını söylemesi ile birlikte St. Louis Fed Başkanı James Bullard’ın varlık alımlarını azaltmak için doğru zamanda oldukları beyanı da diğer önemli konulardı. Ekonomik veriler ve bölgesel FED başkanlarından gelecek açıklamalara paralel olarak geçtiğimiz haftanın gelişmelerinin fiyatlamalar noktasında etkisinin sürme ihtimali göz ardı edilemez.

Birkaç haftadır devam eden ve sonuç alınamayan OPEC+ görüşmelerinden anlaşmanın çıktığı haber geldi. Anlaşmaya göre Ağustos - Aralık dönemlerinde petrol üretimi günlük 400 bin artırılacak. Ayrıca 10. Bakanlar Toplantısı'nda varılan anlaşmanın süresinin ise Nisan 2022'den 31 Aralık 2022'ye kadar uzatıldığı belirtildi. Bilindiği üzere Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında keskin görüş ayrılıkları anlaşmanın önünde en büyük engeldi. Fakat BAE’nin talep ettiği üretim kotasında artışın sağlandığını görüyoruz. Bu sayede BAE, günlük üretim kotası 3.2 milyon varilden 3.5 milyon varile yükseltildi.

Yeni haftaya girerken; bugün yurtiçi piyasalar Kurban Bayramı arifesi nedeni ile yarım gün olacak. Küresel ölçekte ise data akışını yoğun olarak nitelendiremiyoruz. Az sayıda data arasında en önemli gündem ECB toplantısı olacak. Faiz oranlarında değişiklik beklenmiyor.

Öne çıkanlar

Bloomberg International'ın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre ECB yönetimi teşvik yönlendirmesi konusunda henüz bir uzlaşmaya varamadı. Habere göre ECB yönetimi yeni strateji konusunda uzlaşma sağlasa da bu stratejinin para politikası yönlendirmesine nasıl yansıtılacağı konusunda henüz bir anlaşma sağlanamadı. 

OPEC+ toplantısında yeni üretim kotaları tabanı ve Ağustos'ta ayından itibaren günlük üretimin kademeli olarak aylık 400 bin varil arttırılması konusunda anlaşma sağlandı. Toplantıda 2022 Mayıs ayından itibaren BAE, Kuveyt, Irak, Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretim tabanlarının yükseltilmesi konusunda da uzlaşmaya varıldı. 

ABD, Pekin’in Hong Kong’da uyguladığı demokrasi karşıtı baskı politikası nedeniyle Cuma günü yedi Çinli yetkiliye yaptırımlar açıkladı. ABD, Çin’in, eski İngiliz kolonisi Hong Kong’da hukukun üstünlüğünü yok etmeye çalıştığını öne sürüyor. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti'nin açıklanma tarihinde değişiklik yapıldı.Açıklamaya göre, 28 Temmuz'da açıklanması beklenen toplantı özeti bugün saat 14.00'te yayımlanacak. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, asgari ücret desteği hakkında açıklama yaptı. Bakanlıkça yapılan açıklamada, asgari ücretle çalışan işçilere 75 lira destek sağlanması kararını da içeren torba kanun teklifinin, TBMM Genel Kurulu'ndan geçerek kabul edildiği belirtildi. 

Turizmi Teşvik Kanunu Meclis'te kabul edildi. Turizm işletmesi belgesi alamayan işletmelerin faaliyetlerine son verilecek. Kanuna göre, Kültür ve Turizm Bakanlığınca uygun görülen kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri veya turizm merkezlerinde, özel sektör katılımıyla "turizm hizmetleri yönetim birlikleri" kurulacak. 

Ekonomik reform paketi içinde yer alan eylemlerden biri olan projeye dayalı menkul kıymetler, bunların ihracı ve proje finansman fonlarının kuruluş ve faaliyetlerine ilişkin esasları düzenleyen Sermaye Piyasası Kurulu tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Böylelikle kamu projelerinin sermaye piyasası araçlarıyla finanse edilebilmesine yönelik düzenleme getirilmiş oldu. 

MKK nezdinde toplam yatırımcı sayısı 16 Temmuz itibarıyla 28,18 milyon oldu. MKK nezdinde kayden saklanan menkul kıymetlerin değeri 16 Temmuz itibarıyla 2,14 trilyon TL oldu. 

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Trump döneminde Çin ile yapılan ticaret anlaşmasının ABD'li tüketicilere zarar verdiğini söyledi. 

AC Asia ex, Japan % - 1,26 satıcılı 

S&P 500 % - 0,35 satıcılı 

Euro Stoxx 50 % - 0,63 satıcılı

Altın, zirveden geriledi

Petrolde anlaşma sonrası yükseliş beklentileri arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)