E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasaların negatif seyrettiği haftada öne çıkanlar---

Piyasaların negatif seyrettiği haftada öne çıkanlar

Piyasaların negatif seyrettiği haftada öne çıkanlar
10 Temmuz 2021 - 18:12 borsagundem.com

Piyasa fiyatlamalarında öne çıkan başlıkla geçen hafta neler oldu? Merkez'in yükselen enflasyon sonrası faiz karar ne olacak? Botaş'a döviz satışı yeniden başladı... Ve daha fazlası ile geçen haftanın piyasa gündemi...

Geride kalan haftada, piyasalarda endişelerin arttığı ve bun fiyatlamalara yansıdığı görülürken, negatif seyir etkili oldu. Gündemde ise faiz beklentileri, cari denge, JP Morgan'ın Türkiye tahmini, TCMB'nin BOTAŞ'a döviz satışı, FAST sisteminde işlem limitinin yükselmesi önemli konuş başlıkları arasında yer aldı

TCMB'DEN FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİ

Anketlerde piyasada TCMB'den yıl sonu faiz indirimi beklentileri azaldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) 14 Temmuz Perşembe günkü toplantısına ilişkin beklenti, haftalık repo faizinin yüzde 19,00 seviyesinde korunacağı yönünde oluştu.

Foreks anketine katılan 21 ekonomistin tamamı faizin sabit bırakılacağı tahmininde bulunurken, AA Finans'ın 15 ekonomistin katılımıyla yaptığı beklenti anketine katılanların tamamı da bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) sabit bırakılacağını tahmin ediyor.

Yabancıların TCMB’den yeni faiz beklentisi

JP MORGAN'DAN TÜRKİYE İÇİN 'HIZLI DÖNÜŞ' TAHMİNİ

JPMorgan salgın öncesi hareketlilik seviyesine en hızlı ulaşacak gelişmekte olan ülkeler arasında Türkiye, Singapur, Hindistan ve Brezilya'nın bulunduğunu belirtti.

ABD'li banka tarafından yayımlanan raporda, salgın öncesi döneme dönmesi en uzun süre alacak ülkeler arasında Filipinler, Peru, Güney Afrika, Tayland ve Kolombiya'nın bulunduğu ifade edildi.

Raporda yer alan değerlendirmede, normale dönüş için gerekli olan aşı eşiklerinin ülkeden ülkeye değiştiği bu yüzden sonuçların ülkelerin performansına göre değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi.

JP Morgan'dan uyarı: Bitcoin için işler zorlu gözüküyor

MERKEZ BANKASI BOTAŞ'A DÖVİZ SATIŞINA YENİDEN BAŞLADI

Rezervleri güçlendirme stratejisi kapsamında sıfırlanan BOTAŞ'a döviz satışları yeniden başladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Haziran ayında BOTAŞ'a 269 milyon dolar satış gerçekleştirdi.

BOTAŞ'a döviz satışları Ocak ayında 6 yılın ardından sıfırlanmıştı. Ocak-Mayıs döneminde de BOTAŞ'a döviz satışı yapılmamıştı.

TCMB, BOTAŞ'a 5 ay sonra yeniden döviz satmaya başladı

FAST SİSTEMİNDE İŞLEM LİMİTİ YÜKSELTİLİYOR

FAST sisteminde üst limitin artırılmasına karar verildi. Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada 1.000 TL olan işlem tutar limitinin 4 Ağustos 2021 tarihinde 2.000 TL’ye yükseltileceği duyuruldu.

İlerleyen dönemde tutar limitinin daha da yükseltilmesinin hedeflendiği de belirtildi.

Merkez açıkladı: FAST limiti yükseliyor!

TORBA YASA MECLİSE SUNULDU

AK Parti grubu bazı ekonomik düzenlemeleri de içeren torba teklifi TBMM Başkanlığı'na sundu.

Teklifte çek kanununun çek cezalarının infazını düzenleyen geçici 5. maddesinin birinci fıkrasında değişiklik teklif edilirken, torba teklifte çek cezalarının süresinin uzatılması yer aldı.

Kambiyo mevzuatına göre farklı alanlarda yapılan düzenlemeler ve bu alanlarda çalışacak firmalara yönelik olarak mali güç tespiti, piyasaya giriş izni vb. her türlü denetim yapılabilmesine yönelik Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yetki tanındı.

Rekabet Kurumu’nda bazı çalışanların soruşturma ya da inceleme yaptıkları alanlarla ilgili kuruluşlara transfer olduğu basına yansıyınca, görevden ayrıldıkları tarih itibariyle, geçmiş iki yıl içinde yürüttükleri soruşturmaların konusu olan sektörlerdeki firmalara geçmesi yasaklandı.

Tarım Bakanlığından izin almadan tütün ticareti yapanlara verilen cezalar da bir yıl ertelendi.

Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi Meclis'te

CARİ AÇIK MAYIS'TA 3 MİLYAR DOLARI GÖRDÜ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yayımladığı Mayıs ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerine göre cari açık 3,08 milyar dolar oldu.

Cari açık 3.1 milyar dolar

BORSADA BÜYÜK YATIRIMCI SAYISI AZALIYOR

Tüm yatırımcı gruplarında olduğu gibi borsada portföy büyüklüğü bazında aslan payına sahip büyük yatırımcıların sayısında da gerileme yaşandı. Mart sayısında portföyü 1 milyon TL'nin üzerinde olan yatırımcı sayısı 30 bini aşarak rekor kırmıştı. Mart ayındaki rekoru takip eden aylarda yatırımcı sayısında düşüş izlendi ve Haziran ayında bu yatırımcı grubunda 27 bin 610 kişi yer aldı.

Buna paralel olarak bu yatırımcıların toplam portföy büyüklüğü de gerileme kaydetti. Şubat ayında bu yatırımcı grubunun portföy büyüklüğü 666 milyar TL'yi aşmıştı. Sonrasında bu büyüklük düşüş ivmesine girerken, Haziran ayında 568 milyar TL olarak kaydedildi.

Hisse senetlerinde değişim zamanı

Bayram öncesi borsada yeni beklentiler

Belirsizlikler arttıkça borsalar rekor kırıyor

Tatil öncesi yoğun haftada kritik veriler!

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)