E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasaların kaderi Fed'in ellerinde---

Piyasaların kaderi Fed'in ellerinde

Piyasaların kaderi Fed'in ellerinde
22 Eylül 2021 - 08:26 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, bugün gerçekleşecek olan Fed toplantısından ve toplantının etkilerinden bahsediliyor.

Çin piyasaları iş başı yaptı ve kaotik açılışlar yok. Şanghay %1.4 eksi açıldı, ilk yarım saatte kayıplarını azalttı. PBOC, 120 milyar yuan tutarında olağanüstü likidite enjekte etti. Likidite operasyonu bakalım piyasalar tarafından Yatıştırıcı mı yoksa Evergrande'ye karşı şahin bir duruş olarak mı algılanacak. Geçen haftanın son iki günü 100 milyar yuanlık destek yatıştırıcı gelmişti.

Evergrande'nin yaklaşan tahvil kuponu yapacağını açıklamasının ardından, bu sabah Avustralya doları yükseldi ve Yen dolar karşısında yaklaşık %0.2 değer kaybederek 109.485'e geriledi ve Japonya Merkez Bankası'nın politikasını beklemede tutma kararına çok az tepki gösterdi. Dolar endeksi 93.226'da kaldı ve Pazartesi gününün bir ayın en yüksek seviyesi olan 93.455'in çok yakınında kalırken, Pazartesi günü bir ayın en düşük seviyesi olan 1.1700$'da sabitlenen euro, 1.1725$'da ve neredeyse hiç kıpırdamadı.

Günün odak noktası, tahvil alımını ne zaman kısmaya ve ne zaman faiz oranlarını yükseltmeye başlayacağı da dahil olmak üzere gelecekteki politika yolunda daha fazla ipucu vermesi beklenen FED toplantısı.

Üç ayda bir yayınlanan "nokta grafiği", politika yapıcıların ekonomik büyüme, istihdam ve enflasyonun yanı sıra faiz oranı artışlarının zamanlamasına ilişkin tahminlerini anonim olarak çiziyor. Ekonomik aktiviteye zarar veren koronavirüsün Delta varyantının, neden olduğu mevcut türbülansa ve belirsizliğe rağmen toparlanma üzerinde kısa süreli bir etkisinin olacağına dair yakın zamanda ifade edilen görüşlere bağlı kalıp kalmadığını göreceğiz. Daha sıcak olan enflasyon, politika yapıcıların bu yeni çerçeveye olan bağlılığını test ediyor Fed'in faiz oranlarında bir artışa ilişkin tahminlerinin medyanının Haziran toplantısına göre 2023'ten 2022'ye geçtiğini görebiliriz. Bunun gerçekleşmesi için, yalnızca üç politika yapıcının tahminlerini öne çekmesi gerekecek ve sadece iki değişiklik, Fed içinde, yükselişin gelecek yıl veya sonrası için kartlarda olup olmadığı konusunda bölünmesine yol açacaktır.

En yeni CNBC anketine göre; Fed’in aylık 120 milyar $’lık varlık alımlarında azaltımı (tapering) Kasım’da ilan etmesini ve Aralık ayında tahvil alımını azaltmaya başlamasını beklediklerini görüyoruz.

Bizim beklentimiz ise ; Fed varlık alım programını nasıl değiştireceğini, varlık alımlarını nasıl azaltacağını bugün açıklaması, ‘geçici’ olduğu ısrarla vurgulanan enflasyonun geçici fakat geçmiş ortalamalarının üzerinde kalmaya devam eden şekilde kalacağının vurgulanması, FOMC projeksiyonlarında noktasal’larda , 2022 bitmeden bir faiz indirimi beklentisinin artması ve Büyüme tahminlerinin ise aşağı yönlü güncellenmesi yönünde. Kısaca oldukça şahin beklentiye sahibiz.

Altın için notla bitirelim. Önce güvenli liman, sonra USD'deki zayıflama ardından ABD tahvillerinin yükselişini koruyamaması ve de büyük fonların altın talebi 1,758’den tepki gelmesine neden oldu, 1750 üzerinde kalıcığını korudu. 1,780’e yaklaştıkça satış baskısı artabilir. Fed’den şahin açıklama/projeksiyon gelirse destekler geri çekilebilir. Tersi durumda ise 1800 hedeflemesini görebiliriz.

Öne çıkanlar

Asya Pasifik Bölgesi'nde hisse senetleri Çarşamba günkü işlemlerde hafta başından bu yana devam eden düşük risk iştahını sürdürüyor. Yatırımcılar Evergrande cephesinden gelecek haber akışına odaklanırken, Japonya Merkez Bankası da faizlerde ve varlık alım programında değişikliğe gitmedi. 

Tatilden dönen Çin ana karasında endeksler Evergrande krizi ile yüzde 1'den fazla geriledi. Asya'da hafta başından bu yana satış ağırlıklı izleyen endeksler Evergrande krizindeki gelişmelere odaklandı. 

Evergrande, borsaya yaptığı açıklamada, 23 Eylül’de vadesi dolan faiz ödemesi için yuan cinsinden tahvil sahipleri ile anlaşmaya varıldığını duyurdu fakat ne kadar faizin ödeneceği ya da ödemenin ne zaman yapılacağı konusunda bilgi vermedi. 

Morgan Stanley ekonomistlerine göre Çin yönetimi, zor durumdaki gayrimenkul geliştirme şirketi Evergrande için önümüzdeki hafta bir yönetilen borç yapılandırma başlatabilir. 

Japonya Merkez Bankası(BOJ), faiz oranında değişikliğe gitmedi.BoJ, gösterge faiz oranının yüzde - 0,10 olarak kalmasına karar verdi. 

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Delta varyantına karşı sıkı tedbirlerle mücadelenin sürdüğü Avustralya’da, yeni vaka sayılarındaki artış ve can kayıpları sürüyor. 

Amerikan federal hükümetine 3 Aralık'a kadar finansman sağlayacak ve ülkenin borçlanma limitini 2022'nin sonuna kadar askıya alacak bütçe tasarısı, ABD Temsilciler Meclisi'nde 211'e karşı 220 oyla kabul edildi.Bir sonraki durağı ABD Senatosu olan bütçe tasarısının, burada Cumhuriyetçilerin muhalefetiyle karşılaşması bekleniyor.Kongre'nin federal hükümetin kapanmasını önlemek için 30 Eylül'e kadar söz konusu bütçe tasarısını onaylaması gerekiyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Paris İklim Anlaşması’nı yapıcı adımlara uygun şekilde ve ulusal katkı beyanımız çerçevesinde önümüzdeki ay meclisimizin onayına sunmayı planlıyoruz” dedi. 

Çin Merkez Bankası(PBOC), faiz oranlarını 1 yıl vadeli için yüzde 3,85, 5 yıl vade için yüzde 4,65 olarak korudu. 

IMF, Çinli gayrimenkul geliştirme şirketi Evergrande Group'a ilişkin gelişmeleri yakından izlediklerini ve Çin'in Evergrande'nin problemlerinin sistemsel bir krize dönüşmesinden kaçınmak için araçlara sahip olduğunu bildirdi. 

Berenberg Capital Markekts'in ABD ve Asya baş ekonomisti Mickey Levy, aylık tahvil alım miktarında Fed'in er ya da geç yapmak zorunda olduğu azaltım kosunda yatırımcıların endişelerinin abartılı olduğunu söyledi

SEC Başkanı Gary Gensler: Stabilcoinler şu anda kumarhanedeki poker fişleri gibi hareket ediyor. Güçlü bir gözetim olmaz ise insanlar zarar görür. 

AC Asia ex, Japan % -0,56 satıcılı 

S&P 500 % 0,11 alıcılı 

Euro Stoxx 50 % 0,22 alıcılı

Petrolde yön yukarı

Günün önemli şirket haberleri 22/09/2021

Küresel piyasalar baskı kıskacından çıkamıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)