E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasaların gözü Merkez’in faiz kararında---

Piyasaların gözü Merkez’in faiz kararında

Piyasaların gözü Merkez’in faiz kararında
22 Şubat 2015 - 10:55 borsagundem.com

Zaman Gazetesi Yazarı Selim Işıklar'a göre bu hafta piyasaların gözü Merkez Bankası’ın toplantısında olacak

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu beklenen kritik faiz kararını bu hafta 24 Şubat salı günü yapacağı toplantıda verecek.
Piyasalar merakla nasıl bir karar çıkacağını bekliyor. Bir önceki toplantıda Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) faiz oranlarını yüzde 8,25 seviyesinden 7,75 düzeyine çekmiş, buna karşılık koridorun üst bandını yüzde 11,25, alt bandını ise yüzde 7,50 seviyesinde tutmuştu. Son karar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bazı bakanlar tarafından beğenilmedi. Daha büyük bir faiz indirimi baskısı bağımsız Merkez Bankası’nı, enflasyonun düşük gelmesi şartıyla şubat ayı başında olası faiz indirimi için olağanüstü toplantıya zorladı. Bu arada dolar, lira karşısında yüzde 8 yükselerek 2,32 seviyesinden 2,51 lira seviyesine kadar çıktı. Ancak enflasyon beklenenden yüksek çıkınca PPK’nın faiz düzeyini belirleyeceği toplantı normal zaman olan 24 Şubat’a kaldı.

Yine 24 Şubat toplantısı öncesi bazı bakanlardan liranın yüksek olduğu ve faiz indiriminin daha yüksek oranda yapılması yönünde baskılar geliyor. Sonuç olarak Merkez Bankası bugüne kadar aldığı kararların belki de en önemlisini 24 Şubat salı günü verecek. Verdiği karar ekonomi ve döviz kurları açısından son derece önemli olacak.

İçinde bulunduğumuz konjonktürde gelişmekte olan ülkelerde reel faizler mevcut enflasyonun 2-3 katı düzeyinde. Rusya, Brezilya, Arjantin, Hindistan ve hatta Çin daha düşük enflasyona çok daha büyük politika faiz oranlarıyla karşılık veriyor. Türkiye’nin ocak ayı enflasyonu yine yüksek çıktı ve gösterge tahvil faiz oranları bu sonuçtan sonra yüzde 8 civarında. Mevcut politika faizleri daha fazla indirimi oldukça kısıtlıyor. Bu arada siyasal riskler ile -haziran ayı veya yıl sonunda da olsa- FED’in faiz artış kararı beklentisi doların tüm para birimleri karşısında yükselişine zemin hazırlıyor. Son olarak Azerbaycan’daki devalüasyon (Dolar ve Euro karşısında Manat yüzde 34 değer kaybetti) bunun tipik örneği. Sadece Çin para birimi Yuan, dolar karşısında yıllardır mevcut seviyesini koruyor.

Genel olarak dünyada dolar karşısında devalüasyonlar söz konusu. Lira son 2-3 yılda yüzde 45-50 değer kaybetti ve daha ne kadar değer kaybedeceği uygulanan para politikalarına bağlı. Sonuç olarak faizleri üstelik reel faizler diğer ülkelere kıyasla eksi seviyelerde olmasına karşılık daha da indirelim derseniz, başta döviz kurları olmak üzere yaşanacak hareketler piyasalarda çalkantıya ve aşağı yönlü risklere sebep olabilir.

Bu gerekçelerle Merkez Bankası dikkatli karar vermeli. Piyasalarda bu yönde karar vereceği izlenimi hakim. Normalde beklenen kararlar gelirse piyasalar  olumsuz etkilenmez. Ancak karar sonrası politik arenadan sansasyonel açıklamalar gelir ve yankı bulursa tansiyon fırlayabilir.  Enflasyonu eksi olan ülkelerde özellikle AB ülkelerinde negatif faiz oranları söz konusu ama o ülkelerin enflasyon oranları da negatif. Enflasyon yükselsin diye indirim yapıyorlar. Bugün Türkiye 14 yıldır parasal bolluğun olduğu ve paranın doğuya aktığı bir süreçten dönüldüğünün farkına varmalı ve gerçekleri Türk halkına doğru şekilde anlatmalı. Başta enflasyon olmak üzere büyüme oranlarını, dış ticaret ve bütçe açıklarını da. Son üç yılda yüzde 33 artan dış borçlar doların zirve yapacağı yıllarda Türkiye’yi sıkıntıya sokabilir. Bunun faturası liraya güvenen vatandaşa çıkar.

Piyasalardaki duruma gelince: Borsa 86-83 bin aralığında dalgalanmayı sürdürüyor. Piyasalar Yunanistan ile ilgili haberleri takip etti. Yunanistan 4 aylığına Avrupa ile anlaştı. Anlaşmasa da olumsuz haberler fiyatların içindeydi. Bu hafta 24 Şubat kararları öncesi bir olumlu hava hakim olabilir. Sonrasında hükümet kanadından ve Cumhurbaşkanı’ndan gelecek tepkiler izlenecek. Borsa’da 83 bin-87 bin aralığı oldukça önemli. Şirketlerden gelen bilançolar, dolar borcu olan ve yatırımda olan şirketler açısından maalesef çok iyi değil. Ama bilançosunu iyi yöneten ve kur riskine karşı önlem alan şirketler bu dönemde daha olumlu sonuçlar sunuyor. Piyasalar açıkçası kur hareketlerini yakından izleyerek yön bulmaya çalışacak.

Faiz inerse dolar çıkar

24 Şubat’taki toplantıda Merkez Bankası Para Politikası Kurulu ister koridorun üst bandı olan 11.05 seviyesinden, ister de politika faizi olan 7.75 seviyesinden yarım puanlık bir indirim yapsın; bu indirim kısa süre sonra dolarda yeni zirvelere yol açabilir. Yunanistan krizinin 4 aylık bir süre için ertelenme kararı sonrası uluslararası piyasalardaki doların seyri elbette lira için bir ölçü olur, ama bu şartlarda dolar, lira karşısında hâlâ düşük seviyede. (Geçen yıl 2.40 lira zirvesindeyken Euro/dolar paritesi 1.35 düzeyindeydi. Bugün Euro/dolar paritesi 1.13’ler seviyesinde, dolar 2.45 lira.)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • vatandaş Ali22 Şubat 2015 23:25

    kafana göre indir bindir yapmakla devlet yönetilmez! Sen hükümmet olrak enflasyonu düşüreceksin, merkezde karşılığında faizleri..Bizimki merkeze faiz diye baskı yaparsa millette hükümete enflasyon diye baskı yaparsa tası tarağı toplayıp kaçacak delik ararlar..

  • kenan22 Şubat 2015 23:13

    faizleri düşürürseniz, dolar 2.60 fırlar, ülke batağa saplanır.

  • KILIÇ22 Şubat 2015 22:59

    FIRÇAYI YEDİ AKLI BAŞINA GELDİMİ BİLMEM AMA DOLAR FIRLADI DOLAR LOBİLERİ KÖŞEYİ DÖNDÜ BİZİM DOLARIMIZDA,GEMİMİZDE YOK ÜÇ KURUŞ ZAM ALDIK ONUDA KURSAGIMIZDAN GERİ ALDILAR.

  • İşsiz genç22 Şubat 2015 22:55

    Faiz düşsün , istihdam artsın , iş bulalım. Evlenip yuva kuralım. Ev alalım , herkes kazansın. Bu yüksek faizle sadece faiz lobisi kazanıyor. Buna bir dur demek lazım artık ...

  • Faiz inmeli 22 Şubat 2015 20:03

    Türkiye'nin lokomotifi inşaat sektörüdür bu faizle bu lokomotif yürümez ve yürümediği anda bir çok ünlü inşaat Firması iflas eder .Bunun yan sektörlere ve bankalara maliyetini düşünün .Bu gerçekler neden yazılmıyor Tayyip e karşı olmak adına olmaz bu kadar da

  • faizci22 Şubat 2015 18:28

    faizler birileri düşür dedi diye düşürülmez, piyasa sartları uyuyorsa uygulanır şu anda faziler derhal yukarı çıkmalıdır

  • Emlakçı 22 Şubat 2015 13:31

    Gençler evlensin istiyoruz , bu faizlerle kimse ev alamıyor biz de sinek avlıyoruz. Faiz düşsün ki işler açılsın.

  • Mütahit22 Şubat 2015 13:24

    Faiz ya inecek , ya inecek ! Başka yolu yok bunun , herkes böyle bile ... Ekonomide çarkların dönmesi için olmazsa olmaz koşul.