E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPiyasaların gözü ‘Enflasyon Raporu’nda---

Piyasaların gözü ‘Enflasyon Raporu’nda

Piyasaların gözü ‘Enflasyon Raporu’nda
28 Ekim 2021 - 09:21 borsagundem.com

İstanbul serbest piyasada dolar 9,5120 liradan, euro 11,0470 liradan güne başladı. "Enflasyon Raporu", PPK özeti, ECB faiz kararı ve ABD GSYH izlenecek

Serbest piyasada 9,5100 liradan alınan dolar, 9,5120 liradan satılıyor. 11,0450 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 11,0470 lira olarak belirlendi.

Dolar/TL ise dün yüzde 0,48 gerileyerek 9,4979'a inmesinin ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 9,5210 seviyelerinde işlem görüyor.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 9,5180 lira, euronun satış fiyatı ise 11,0470 lira olmuştu.

Türkiye'de piyasaların yarım gün açık olduğu yeni günde önemli gündem maddeleri bulunuyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), yılın dördüncü ve son "Enflasyon Raporu'nu açıklayacak.

Para Politikası Kurulu(PPK) özeti ve turizm istatistikleri de öne çıkan gündem maddeleri arasında yer alıyor.

Yurt dışında da yoğun bir veri akışı bulunuyor. Almanya işsizlik ve enflasyon rakamları, Euro Bölgesi güven endeksleri ve ABD büyüme piyasaların merakla beklediği veriler arasında yer alıyor.

Avrupa Merkez Bankası(ECB) faiz kararı ve sonrasında gelecek açıklamalar piyasalar tarafından yakından izlenecek.

ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

İngiltere Ekonomi Bakanı Rishi Sunak, ülke ekonomisinin Kovid-19 pandemisi sonrasında güçlendirilmesi için bir dizi vergi indirimi uygulanacağını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, ABD’nin önümüzdeki ayın başlarında İran ile 7. tur müzakereler için Avusturya’nın başkenti Viyana’ya dönmeye hazır olduğunu belirterek, "Viyana görüşmelerine dönmeye hazırız ve 2015 Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) anlaşmasına karşılıklı tam uyuma dönüş konusunda bir anlayışa hızla ulaşmanın ve uygulamanın mümkün olduğuna inanıyoruz" dedi.

Japonya Merkez Bankası(BOJ), faiz oranında değişikliğe gitmedi. BOJ'un faiz toplantısının ardından yapılan açıklamada, gösterge faiz oranının yüzde -0,10 olarak kalmasına karar verildiği belirtildi. Piyasa beklentisi de faizlerin değişmeyeceği yönündeydi.

Brezilya Merkez Bankası(COPOM), üst üste altıncı toplantısında da faiz oranında artışa gitti. Ancak yapılan faiz artırımı piyasa beklentisinin üzerine çıktı. COPOM'dan yapılan açıklamaya göre, gösterge konumundaki Selic faiz oranı 150 baz puan artırılarak yüzde 6,25'ten yüzde 7,75'e çıkarıldı. Piyasa beklentisi 100 baz puan faiz artışı olacağı yönündeydi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Gazprom Başkanı Alexei Miller'e Avrupa'daki gaz depolama tesislerine doğal gaz pompalamaya Rusya'nın kendi stoklarının doldurulmasının ardından başlanması talimatı verdi.

YURT İÇİ GÜNDEM

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) Hizmet Üretici Fiyat Endeksi, katı yakıtlar ve 3.çeyrek turizm istatistiklerini yayımlayacak (10.00).

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Enflasyon Raporu" ile ilgili bir sunum yapacak. TCMB'nin bir önceki raporunda yılsonu enflasyon tahmini yüzde 14,1, gelecek yıl sonu tahmini yüzde 7,8 seviyesinde bulunuyordu (10.30).

TCMB ayrıca 21 Ekim tarihli Para Politikası Kurulu(PPK) toplantı özetini de yayınlayacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yabancı ziyaretçi sayılarını açıklayacak(11.00).

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. Merkez Bankası haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak izlenecek (12.00).

YURT DIŞI GÜNDEM

Almanya'dan gün boyu önemli veriler ekranlara düşecek. İstihdam verileri erken saatlerde gelirken (09.00), ardından işgücü rakamları (10.55), eyaletlerin enflasyonu ve son olarak tüm ülke için enflasyon (15.00) rakamları açıklanacak.

Euro Bölgesi için Ekonomik Görünüm ve Tüketici Güven Endeksi verileri gelecek (12.00).

Günün diğer en önemli faiz açıklaması ise Avrupa Merkez Bankası(ECB) kararı olacak (14.45). Kararın ardından Başkan Christine Lagarde, her zaman olduğu gibi basın toplantısı düzenleyecek (15.30).

ABD'de günün en önemli verisi üçüncü çeyrek döneme ilişkin ilk kez açıklanacak GSYH rakamları olacak. ABD ekonomisi yılın ikinci çeyrek döneminde yüzde 6,7 büyümüştü (15.30).

ABD'de gelecek diğer veriler işsizlik başvuruları (15.30), bekleyen konut satışları (17.00), doğal gaz stokları (17.30), Kansas City Fed İmalat Üretim Endeksi (18.00) olacak. ABD'de 7 yıllık tahvil ihalesi de bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)28 Ekim 2021 09:50

    Olay böyle olmaz. Devletçilik model lazım, bir nevi karma model. Google aratın sadece 5 satır yazılar çıkıyor... yani, Özel sektör üretir yolu hukuken açıktır. Devlet gerekli engelleri kaldırır, yabansı sermaye yolu  hukuk çerçevesinde milli güvenlik ihali kritik önemyoksa açıktır... ama özel sektor yapamıyorsa,o alanda Devlet üretime dahil olur, 85 milyon insan buğday turekıyor mu ? mercimek alıyor mu? eee bunları ithal yapmayın yahu,... şeker, tutun, çay, bunlar dahi ithal oluyorsa model bozuktur. en basiti bu. Bunun için 3 merkez başkanı, onlarc ayarım bakanı, ziraat bank kredi ayarlamaları, tv lerde saatlerce program yağan tv kanalları ve ekonomistleri :D ve çözulmeyen koca bir sorun... yaa bi gidin Allah aşkına, görende atomu parçalayacak snaıyorlar :D yuzyıllardır yapılan toprak kaz, tohum ek, sula.. bitti... nesine kafanız basmıyor ? beceriksizler.. sonra usd ye ekonomi bağlanıp kriz oluyor işte...

  • Ali28 Ekim 2021 09:40

    Rapora ne gerek var. Sokağın enflasyonu yüzde 100