E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasaların gözü Ekonomi Paketi’nde---

Piyasaların gözü Ekonomi Paketi’nde

Piyasaların gözü Ekonomi Paketi’nde
05 Mart 2021 - 12:10 borsagundem.com

Gelecek hafta yurt içinde "Ekonomi Paketi", yurt dışında ECB kararı bekleniyor

Önümüzdeki haftanın yurt içinde en önemli gündem maddesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak "Ekonomi Paketi" olacak. Bu hafta İnsan Hakları Eylem Planı'nı açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gelecek hafta "Ekonomi Paketi"ni kamuoyu ile paylaşacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamayı hangi gün yapacağı henüz netleşmedi.

Yurt içinde ayrıca ödemeler dengesi, işsizlik, sanayi üretimi gibi önemli veriler de bulunuyor. Yurt dışında ise haftanın en önemli gündemi Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı olacak.

8 MART PAZARTESİ  - KADINLAR GÜNÜNDE GEORGIEVA VE YELLEN GÖRÜŞECEK

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları verilerini açıklayacak (10.00).

Hazine, Şubat ayı için iç borçlanmanın maliyeti, vadesi ve çevirme oranını duyuracak (17.30).

Almanya'da sanayi üretimi (10.00), Euro Bölgesi Sentix Yatırımcı Güven Endeksi (12.30), Avrupa piyasalarında takip edilecek veriler olacak. Almanya'da bir önceki ay sabit kalan sanayi üretiminin Ocak ayında yüzde 0,8 arttığı tahmin ediliyor. Sentix endeksinin ise eksi bölgeden artı bölgeye geçeceği düşünülüyor.

ABD'de toptan stoklar verisi izlenecek (18.00).

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey "Çözüm Derneği"  tarafından düzenlenen etkinlikte ekonomik görünüm konusunda değerlendirme yapacak.

IMF Başkanı Christina Georgieva ile ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir görüşme gerçekleştirecekler (18.00).

9 MART SALI – GLOBAL EKONOMİK GÖRÜNÜM

Yurt dışında günün ilk saatlerinde Japonya'dan final GSYH rakamları izlenecek. Öncü verilerle 2020 yılı 4'üncü çeyrekte GSYH dönemsel yüzde 3,0, yıllık yüzde 12,7 büyümüştü.

Avrupa'da en önemli veri Euro Bölgesi 2020 yılı 4'üncü dönem final GSYH rakamları gelecek. Öncü verilerde dönemsel yüzde 0,6, yıllık yüzde 5,0 düşüş açıklanmıştı.

Almanya'dan ticaret dengesi, cari işlemler dengesi verileri gelecek(10.00).

İngiltere 20 yıllık tahvil ihalesi düzenleyecek.

ABD'de Şubat ayına ilişkin NFIB Küçük İşletmeler İyimserlik Endeksi açıklanacak (14.00). Endeks bir önceki ay 95,0 puan olmuştu. ABD'de 3 yıllık tahvil ihalesi de takvimde yer alıyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), "Global Ekonomik Görünüm" raporunu yayınlayacak (13.00).

Yurt içinde beklenen bir veri bulunmuyor.

10 MART ÇARŞAMBA – TÜRKİYE İŞSİZLİK, ABD ENFLASYON

Yurt içinde günün en önemli verisi işgücü istatistikleri olacak. İşsizlik oranı 2020 yılı Kasım döneminde yüzde 12,9 olarak açıklanmıştı. TÜİK'in eski seride 3'er aylık dönem için son kez açıklayacağı Aralık için SPM'nin beklentisi yüzde 13,2 seviyesinde bulunuyor (10.00). TÜİK 2021 yılı rakamlarını aylık dönemler halinde açıklamaya başlayacak.

TÜİK ayrıca inşaat maliyet endeksi verilerini de aynı saatte açıklayacak.

Yurt dışında Çin ve ABD enflasyon rakamları yakından takip edilecek. Günün erken saatlerinde Çin'den tüketici ve üretici fiyatları gelecek. Tüketici fiyatları Ocak'ta aylık yüzde 1,0 artarken, yıllık yüzde 0,3 düşüş göstermişti. Geçen ay için beklenti aylık yüzde 0,4 artış, yıllık yüzde 0,4 düşüş olacağı yönünde.

ABD'de yılın ilk ayında tüketici fiyatları aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 1,4 yukarı gelmişti (16.30). Şubat ayı için analistler aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 1,6 artış tahmin ediyorlar.

ABD'de diğer veriler API petrol stoku (00.30), MBA mortgage verileri (15.00), DOE petrol stokları (18.30) olacak. 10 Yıllık tahvil ihalesi de günün programında bulunuyor.

Kanada Merkez Bankası(BoC), günün tek faiz kararı beklenen merkez bankası olacak. BoC'un son 7 toplantıda yüzde 0,25 olarak koruduğu faizi bu toplantıda da değiştirmesi beklenmiyor.

11 MART PERŞEMBE – ÖDEMELER DENGESİ

Merkez Bankası tarafından açıklanacak ödemeler dengesi günün en önemli verisi olacak. Foreks'in 12 ekonomist ile düzenlediği ankete göre, Ocak ayı cari işlemler medyan tahmini 1 milyar 675 milyon dolar olarak belirlendi (10.00).

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, 2020 yılı son çeyrek dönem için verimlilik istatistiklerini yayımlayacak.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu ve rezervler öncelikli olarak izlenecek (14.30).

Borsa İstanbul'da (BIST) işlem gören şirketlerin ve bankaların 2020 yılına ilişkin konsolide finansal sonuçlarını gönderimi için son gün.

Yurt dışında en önemli gündem Avrupa Merkez Bankası(ECB) faiz kararı olacak. ECB'nin bu ayki toplantısında da faizlerde değişiklik yapması beklenmiyor. ECB'nin refinansman operasyon gösterge faizi yüzde 0,00, mevduat faizi yüzde -0,50 seviyesinde bulunuyor (15.45). Açıklamanın ardından ECB Başkanı Christine Lagarde, basın toplantısı düzenleyecek (16.30)

ABD'de işsizlik başvuruları (16.30), JOLTS açılan iş (18.00) ve 30 yıllık tahvil ihalesi izlenecek.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) aylık 'Petrol Piyasası Raporu' açıklanacak.

12 MART CUMA – TCMB BEKLENTİ ANKETİ

TÜİK, yılın ilk ayına ilişkin sanayi üretimi, perakende satışlar ve ciro endekslerini açıklayacak (10.00).

Merkez Bankası Beklenti Anketi de haftanın son günü takviminde yer alıyor. Bir önceki ankette yılsonu tüketici fiyat beklentisi yüzde 11,23 seviyesinde oluşmuştu.

ABD'de üretici fiyatları (16.30) ve öncü Michigan Tüketici Güven Endeksi (18.00) verileri takip edilecek. Üretici fiyatları yılın ilk ayında aylık yüzde 1,3, yıllık yüzde 1,7 artış göstermişti. Michigan Tüketici Güven Endeksi ise Şubat ayının son verisinde 76,8 olarak açıklanmıştı. Petrol piyasaları tarafından yakından izlenen Baker Hughes sondaj kule sayısı verileri TSI 21.00'de açıklanacak.

İngiltere ve Almanya'dan gelen veriler erken saatlerde piyasalar tarafından izlenecek.

Piyasalarda risk iştahı azaldı, borsa hafif geriledi

Şirketlerin açıklanan 2020 yılı 12 aylık bilançoları

Getirileri artıran fiyatı düşüren enflasyon tahvillere zehirli hap gibi

Dolarda 7.50 üzeri TL için riskli

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)