E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPara PiyasaPiyasaların gözü borç tavanında!---

Piyasaların gözü borç tavanında!

Piyasaların gözü borç tavanında!
26 Eylül 2013 - 09:27 borsagundem.com

Küresel piyasalarda ABD borç tavanı sorununa ilişkin açıklamalar gündemin ilk sırasına oturdu

Küresel piyasalarda ABD borç tavanı sorununa ilişkin açıklamalar gündemin ilk sırasına otururken, yurt içinde kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye ile ilgili yayımladığı raporun ardından İstanbul'da yapacağı toplantıdan çıkacak haber ve açıklamalar takip edilecek.
ABD'de Hazine Bakanı Jacob Lew'in borç tavanına 17 Ekim tarihinde ulaşılacağını açıklaması ve Senatoda Cumhuriyetçiler ile Demokratların borç tavanını artırma yönünde hala anlaşamamış olması piyasalarda çok güçlü olmasa da satış baskısını artırdı. Dün Dow Jones endeksi günü yüzde 0,40 oranında düşüşle 15.273 puandan tamamlarken, böylece 100 günlük hareketli ortalamasının geçtiği 15.229 puana doğru geri çekilmesini devam ettirdi. Dün dayanıklı mal siparişleri ve yeni konut satışları verisinin beklentilerden iyi gelmesinin ardından gözlerin bugün açıklanacak 2. çeyrek nihai GSYH verisine çevrildiğini ifade eden analistler, borç tavanı ile ilgili gelişmelerin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.
Avrupa tarafında ise avro/dolar paritesinde volatilitenin artması hisse senedi piyasalarında yön arayışına neden olmaya devam ediyor. Almanya'da DAX endeksi dün günü yüzde 0,01 oranında yükselişle 8.666 puandan tamamlarken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,01, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,30 oranında değer kaybetti.
Yurt içinde dolar/TL paritesinin küresel piyasalara paralel olarak yükseliş eğilimini devam ettirmesi, dün özellikle banka hisseleri üzerinde satış baskısına neden oldu. BIST 100 endeksi banka hisselerinde yoğunlaşan satışlarla günü yüzde 0,39 oranında düşüşle 76.234 puandan tamamlarken, sanayi hisselerinin alıcılı görünümü düşüşü sınırlayan en önemli faktördü.
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, bugün İstanbul'da yapacağı toplantı öncesinde sitesinde Türkiye ile ilgili bir rapor yayımladı. Raporda, Türkiye'ye net sermaye girişindeki bir yavaşlamanın, büyümeyi yavaşlatabileceği ancak ülkenin güçlü temellerinden dolayı krize neden olmayacağı belirtilirken, Türkiye'nin sermaye girişlerine olan bağımlılığının ve fonlama açığının, ekonomide sert düşüş riskini artırdığını kaydetti.
Fitch ayrıca, kısa vadede cari işlemler açığı, yüksek enflasyon ve zayıf uluslararası likiditenin Türkiye'nin manevra alanını sınırlandırdığını ifade ederek, bu durumun Türkiye'nin büyüme beklentilerinin aşağı yönlü düzeltilmesine ve cari işlemler açığının daha kolay finansmanına neden olacağına dikkati çekti.
Analistler, bankalararası piyasada güne 2,02 sınırında başlayan dolar/TL'nin 2,0140 seviyelerinde dengelendiğini belirterek, yurt içi piyasalarda yönü, küresel piyasalardaki doların seyrinin belirleyeceğini tahmin ediyor.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
11.30 İngiltere, 2. çeyrek GSYH
14.30 Türkiye, TCMB haftalık para ve banka istatistikleri
15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları
15.30 ABD, 2. çeyrek GSYH
17.00 ABD, ağustos ayı bekleyen konut satışları

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)