E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasaların bu hafta odağında 2 kritik veri : TCMB ve ECB---

Piyasaların bu hafta odağında 2 kritik veri : TCMB ve ECB

Piyasaların bu hafta odağında 2 kritik veri : TCMB ve ECB
17 Ocak 2022 - 08:35 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Başlangıçta daha kısıtlayıcı bir para politikası beklentilerine kulağım tıkalı katılan piyasalar, önce enflasyon rakamıyla sarsıldılar ardından Fed üyelerinin açıklamaları ile enflasyona karşı bu yıl dört faiz artırımına devam edebileceğini anladıklarında finansal piyasalarda satış da beraberinde geldi. Bu arada milyarder yatırımcı Bill Ackmann, Fed'in güvenilirliğini geri kazanmak için Mart ayında faiz artırımına 50 baz puan ile başlaması gerektiğini söyleyerek ilk defa 25 puan üzerinden bahseden oluyordu. Teknoloji sektöründen darbe alan ABD piyasaları haftanın son günü mali piyasalardan da  darbe aldı. Bilanço döneminin başlaması ile birlikte Büyük ABD bankalarının dördüncü çeyrek sonuçlarının hayal kırıklığı yaratması da Cuma günü finansal hisse senetlerinde büyük düşüşe neden
oldu.

Petrol fiyatlarındaki artış art arda dördüncü haftaya ulaştı. Küresel pandeminin hızlanmasına rağmen ortam petrol için elverişli olmaya devam ediyor. Düşen dolar, arz sorunları, jeopolitik gerilimler ve OPEC+ ülkelerinin sıkı üretim kontrolleri ile yıldızlar petrol ve genel olarak enerji segmenti lehine hizalanıyor. Ayrıca, ABD ticari stokları bir kez daha düştü ve şimdi Ekim 2018'den bu yana en düşük seviyesinde. sonuç Brent 85 dolar. Bu hafta ilk defa gıda emtialarından da bahsetmeye başlıyoruz. Tarımsal emtialarda USDA, Güney Amerika'daki anormal derecede kuru hava nedeniyle küresel soya fasulyesi üretimi tahminini düşürdü. Ajans ayrıca, ABD stoklarının yükselmesiyle sonuçlanması beklenen kötüleşen talep nedeniyle buğday piyasasında bir gevşeme görüyor.

Haftaya Çin’den beklenti üzeri büyüme ile başlıyoruz. Çin’de GSYİH, Ekim-Aralık döneminde bir önceki yıla göre %4,0 artarken, beklenti %3,6'lık bir artıştı. Çin'in ekonomik büyümesi 2021'in son çeyreğinde beklenenden daha hızlıydı, ancak merkez bankasının dünyanın ikinci yarısındaki yavaşlayan ivmeyi yumuşatmak için kredi oranlarını düşürmesiyle birlikte hala bir buçuk yılın en zayıf temposunda bulunmakta. Ekonomi 2021'de %8,1 büyüdü, %8,0 tahmininden daha hızlı ve hükümet hedefi olan "%6'nın üzerinde" ve 2020'nin revize edilmiş %2,2 büyüme hedefinin oldukça üzerinde büyüdü. Çin merkez bankası Pazartesi günü beklenmedik bir şekilde orta vadeli kredilerinin borçlanma maliyetlerini Nisan 2020'den bu yana ilk kez düşürdü ve bazı analistlerin bu yıl ekonomik bir yavaşlamayı yumuşatmak için daha fazla politika gevşemesi beklemesine neden oldu.

Çin Halk Bankası (PBOC), bazı finans kuruluşlarına verilen 700 milyar yuan (110,2 milyar $) değerindeki bir yıllık orta vadeli borç verme tesisi (MLF) kredilerinin faiz oranını 10 baz puan indirerek 2,95'ten %2,85'e indirdiğini söyledi.

Bu hafta, Salı günü Japonya Merkez Bankası para politikası kararı, ECB’nin faiz kararı ve tabii ki TCMB’in kararı en önemli veri seti olarak dikkat çekiyor.

Dolarda marj daraldı

 

Altın yatırımcıları hala Fed'i bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)