E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPiyasaların altın çıkmazı---

Piyasaların altın çıkmazı

Piyasaların altın çıkmazı
20 Aralık 2021 - 17:56 borsagundem.com

Enflasyon bir süredir yükselişte, bu durum altında da yükseliş beklentilerini ortaya çıkarsa da, beklentiler gerçekleşmedi. Piyasaların altın çıkmazını uzmanlar nasıl açıklıyor? Altın neden beklentilerin tersine hareket ediyor?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enflasyonda bir süredir gözlemlenen yükseliş, altında yükseliş beklentilerini de beraberinde getirdi. Ancak beklentilerin aksine altında düşüş görüldü. ABD Merkez Bankası’nın (FED) tahvil alımlarının miktarını azaltmaya başlaması (tapering) ise altında düşüş beklentilerini gündeme getirirken, beklentiler bir kez daha gerçekleşmedi ve altında yükseliş görüldü. Tapering ve yükselen faiz oranları geçmişe bakıldığında altın için bir boğa piyasası işareti değil.

Aynı şekilde enflasyon da ayı piyasası sinyallerini getirmiyor. Peki altın neden beklentilerin tersine hareket ediyor? Bunun nedenlerinden bir tanesi piyasaların yaklaşık bir yıl sonrasını fiyatlaması ve bugünün altın fiyatının 12 ay sonra piyasaların içinde bulunacağı durumu yansıtması olabilir. Forbes’un haberine göre altının son dönemdeki hareketleri ise deflasyonel bir resesyon beklentilerini yansıtıyor. Bunun gerçekleşmesi içinse FED’den gelecek şahin hamlelerinin ekonomiyi yükselen enflasyondan, zombi şirketlerden, yükselen emlak fiyatlarından, borsa balonlarından arındırması gerekiyor.

İkinci tez ise fazla miktarda para basmanın ekonomik istikrarı bozması. Az miktarda para basmanın ise sıkılaşmayı beraberinde getirmesi ve yine ekonomik istikrarı bozması. Parasal dengede başa baş bir çözümün bulunması gerekiyor. Yüksek miktarda teşvik ya da agresif bir sıkılaşma ekonomik dengelerin bozulmasına neden olabilir. Bu belirsizlik dahi tek başına tüm varlıkların değerini düşürmeye yetiyor. Piyasalar 15 Aralıkta FED Başkanı Jerome Powell’ın konuşmasının ardından, enflasyonun yükseleceği ancak bu yükselişin aşırı olmayacağı sonucunu çıkardı.

Aynı zamanda Powell’ın konuşması, ard arda gelen korona virüs dalgalarında ekonomiyi ayakta tutan köpüğü ortadan kaldırarak enflasyonla mücadele edileceği yönünde algılandı. Geçmişte merkez bankaları ekonomileri canlandırmak ya da sakinleştirmek için faiz oranlarını kullanırdı. Ancak bu yöntem şimdi kullanılmıyor. Kilit olan paranın maliyeti değil, erişilebilirliği olarak görülüyor. Maliyet daha önce tedariği düzenlemek için kullanılıyordu; paranın arz ve talebi kredilerden elde edilen gelire ve borçlanma maliyeti oranına göre düzenleniyordu.

Birçok gelişen ülke bu rejimi izlese de, bu ülkelerin para birimleri bir noktada değer kaybediyor. Gelişmiş ülkelerse istikrarlı bir ekonomiyi sağlamaya çalışıyor.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre FED enflasyon için şimdilik üst sınırı belirledi ve bu sürdürülebilir görünüyor. Bu nedenle de altın için olumlu bir görünüm sağlanırken, birçok hisse için nötr bir beklenti ortaya çıkıyor. Piyasalar ise bu hedefi önümüzdeki yılın bu dönemleri için fiyatlıyor. Bu nedenle de kısa vadede altının yavaş ancak istikrarlı bir yükseliş göstermesine tanıklık edeceğiz. Hisselerde ise nötr alanına girmeden önce yatay seyir, hatta bir miktar düşüş dahi görülebilir. Altın, gümüş ve platinde yükseliş sınırlı kalırken, paladyumda sert yükselişlerin görülmesi ise ekonominin uzun vadeli görünümüyle ilgili olumlu sinyaller veriyor.

Altın ve gümüş gibi yatırım sınıfı bir emtia değil, kapsamlı sanayi kullanımı bulunan metal özellikle de teknoloji ve yenilenebilir enerji sektörlerinde yükselişin sinyallerini veriyor.

Değerli metal kategorisinde uzun vadede istikrarlı yükseliş, FED’in uzun vadeli politikaları nedeniyle devam edecek. Kontrol altındaki enflasyon ise zaman içinde altın fiyatlarında etkisini gösterecek.

Altının kilogramı 1 milyon 26 bin 700 liraya yükseldi

 

Borsada sert düşüş: Devre kesici uygulandı

 

En hareketli altcoinler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ölüm dolor 20 Aralık 2021 19:46

    ne kadar olacak yapin dolari 50 tl ölüm var unutmayin dolarcilar siz dolar aldikca benim yag zam sut zam seker zam sonu ne olacK satin dolari yeter gayri isadam satin suclu bizde var almayin dolorlar

  • Salı oztan22 Aralık 2021 14:27

    Çok konuşuyorsunuz arabayı sattım bankaya TL ye yatırdım benim zararını kim verecek yandaşların zararını devlet ödedi dolar 6 .77 idi sen versene hanım zararım araç fiyatları uçtu sen siyaset ağzıyla çok bilmişsin