E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasaları tutuklama kararı vurdu---

Piyasaları tutuklama kararı vurdu

Piyasaları tutuklama kararı vurdu
06 Aralık 2018 - 08:27 borsagundem.com

Kanada, Huawei'nin yöneticisini ABD'ye göndermek üzere tutuklamasının ardından piyasalarda sert dalgalanma oldu

Asya borsaları ve ABD endeks vadeli kontratları, Kanada'nın dünyanın başlıca telekom ekipmanı üreticilerinden Çinli Huawei'nin üst düzey bir yöneticisini ABD'ye göndermek üzere tutuklamasının ardından ABD ile Çin arasındaki ticaret geriliminin tekrar alevleneceği kaygısıyla sert geriledi.
ABD ve Çin hafta sonunda yıl boyunca piyasalar üzerinde baskı yaratan ticaret savaşına 90 gün süreyle ara verdi. Ancak iki ülkenin aralarındaki derin sorunları üç ayda çözemeyeceğine yönelik şüpheler piyasalarda tekrar baskı yaratmaya başladı. Ticaret endişelerinin yanı sıra, ABD'de yükselen faizler de küresel piyasalar üzerinde baskı yaratıyor.
S&P 500 endeksinin vadeli kontratları Asya piyasalarında dar hacimli işlemlerde kayıplarını yüzde 2'ye kadar artırdıktan sonra yüzde 1.3 ekside seyrediyor. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi ise dünkü yüzde 1.4 kaybın üzerine bugün de yüzde 1.7 geriledi.
Kanada Adalet Bakanlığı, Huawei'nin mali işlerden sorumlu en üst düzey yetkilisinin ABD'ye gönderilmek üzere Vancouver'da tutuklandığını açıkladı. Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, yetkilinin ABD'nin yaptırımlarını ihlal etmek ile suçlandığını ifade etti, ancak Reuters Huawei yetkilisinin tam olarak neleri ihlal ile suçlandığını belirleyemedi. Reuters'a Nisan ayında bilgi veren kaynaklar, yaptırım ve ihracat yasalarını ihlal ederek ABD menşei ürünleri İran ve diğer ülkelere ihraç ettiği gerekçesiyle ABD'nin Huawei hakkında soruşturma yürüttüğünü ifade etmişlerdi.
Çinli şirket yetkilisinin tutuklanması dünyanın en büyük iki ülkesi arasındaki gerilimin sadece gümrük vergilerinden değil, teknolojik üstünlük yarışından da kaynaklandığını yatırımcılara hatırlatıyor. 

DÖVİZ

Dolar, yatırımcıların risk iştahının azalmasıyla birlikte gerileyen ABD Hazine tahvil getirilerine paralel olarak yen karşısında değer yitirdi. Dolar yen karşısındaki ılımlı kazanımlarını geri vererek yüzde 0.4 kayıpla 112.72 yene geriledi.
ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvilinin getirisi bugün Asya piyasalarında yüzde 2.881 ile üç ayın en düşük seviyesine geriledi. ABD Hazine tahvil getirilerindeki düşüş geçen hafta Fed'in üç yıldır devam eden faiz artırım sürecinin sonuna yaklaşıldığına işaret etmesinin ardından belirgin bir hal aldı. Getirilerdeki düşüşle birlikte ABD Hazine tahvil verim eğrisinin tersine dönme ihtimali yatırımcılarda kaygı yarattı. İki ve üç yıl vadeli tahvilin getirisi beş yıl vadenin üzerine tırmandı. Analistler, kısa süre içinde 10 yıl vadeli tahvilin getirisinin de iki yılın altına ineceğini tahmin ediyorlar. Ters verim eğrisi ekonomide yavaşlamaya işaret eden bir piyasa göstergesi olarak kabul ediliyor.

PETROL

Petrol fiyatları borsalardaki düşüşe paralel olarak gerilerken, işlem hacmi OPEC toplantısı öncesinde azaldı.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) bugünkü toplantıda Ekim'den bu yana ham petrol
fiyatlarını yüzde 30 düşüren arz fazlasını azaltmak için üretim kısıntısı kararı alması bekleniyor.
Brent ham petrolünün varil fiyatı dünkü kapanışa göre yüzde 0.8 düşüşle 61.04 dolara geriledi.
OPEC ülkeleri yarın da örgüte üye olmayan dünyanın başlıca üreticilerinden Rusya toplanarak
petrol arzını ele alacak. Yatırımcılar OPEC ve Rusya'nın üretim kısıntısı üzerinde anlaşma sağlayacağını tahmin ediyorlar.

ALTIN

Altın fiyatları doların riskten kaçış baskısı altında kalarak değer yitirmesinin ardından yukarı yönlü seyir izledi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.2 artışla 1,239.86 dolara yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)