E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalardaki tehdit: Kuzey Kore---

Piyasalardaki tehdit: Kuzey Kore

Piyasalardaki tehdit: Kuzey Kore
09 Ağustos 2017 - 09:33 borsagundem.com

Kuzey Kore'nin ABD'ye ait Guam'a füze saldırısı planlaması piyasalarda sarsıntıya neden oldu

Asya borsaları ve ABD borsası vadeli işlemleri, Pyongang'ın Guam'a füze saldırı planlarını değerlendirdiğini açıklamasının ardından Kore yarımadasındaki gerilimin artmasıyla bugün gerilerken, yatırımcılar ABD hazine tahvilleri, altın ve yen gibi güvenli varlıklara yöneldiler. Kore Halk Ordusu sözcüsü büyük bir ABD askeri üssünün bulunduğu ABD Pasifik bölgesine bir füze saldırısı planlarını "titizlikle incelediklerini" belirtti. Açıklamalar, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kuzey Kore'ye, ABD'ye yönelik herhangi bir tehdidin "ateş ve öfke" ile karşılanacağını açıklaması ardından gelirken, küresel finansal piyasaları endişelendirdi. Borsa ise gün boyunca kayıplarını artırdı. Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.7 gerilerken, Japonya'nın Nikkei endeksi daha güçlü yenin yatırımcıların risk iştahını azaltmasıyla yüzde 1.5 düştü. Bu yıl şimdiye kadar dünyanın en yüksek performans gösteren borsaları arasında yer alan Güney Kore borsası KS11 yüzde 0.9 gerilerken, won dolar karşısında yaklaşık 0.7 düşüşle 1,136.4 dolara geriledi. Finansal piyasalar, geçmişte Kuzey Kore'nin periyodik savaş tehditlerini ciddiye almayarak reddetme eğilimindeydi ancak bu yıl balistik füze programında ilerleme kaydedildiği sinyalleri ve Trump'ın Pyongyang konusunda artan hayal kırıklığı ile gerilim sürdü. Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Ekonomi profesörü Steve Hanke, Reuters Küresel Piyasalar Forumu'nda gerginliklerin artmaya devam edeceğini ve sonunda piyasaların öngörülü davranarak dikkat almadığı bir "siyah kuğu"ya dönüşebileceğini söyledi. Hanke, daha riskli Asya varlıklarında sürekli bir satışın olmasını beklemediğini belirtti. S&P 500 vadeli işlemleri Wall Street'deki zayıf seyre işaret ederek yüzde 0.3 düştü.

DÖVİZ

Yen, Kore yarımadasındaki jeopolitik gerilimin etkisiyle dolar karşısında sekiz haftanın zirvesini gördü ve benzer para birimleri karşısında geniş kazanım elde etti. Jeopolitik gerilim dönemlerinde genelde olduğu gibi dolar yen karşısında yüzde 0.4 düşüşle 109.890'a geriledi. Dolar dün yen karşısında 109.740 ile 15 Haziran'dan bu yana en düşük seviyeyi görmüştü. Euro yen karşısında bir hafta önce 131.00'in üzerine çıkarak bir buçuk yılın zirvesini gördükten sonra bugün yüzde 0.6 düşüşle 128.960 seviyesinde bulunuyor. Doların başlıca altı para biriminden oluşan sepet karşısında seyrini izleyen endeks dün 93.876 ile 11 günün zirvesini gördükten sonra bugün değişim göstermeyerek 93.633'de bulunuyor.

PETROL

Ham petrol vadeli fiyatları, ABD petrol stoklarının beklentilerden daha fazla düşmesine rağmen OPEC'in arzı kontrol altında tutmasının uzun süreceği endişeleriyle ard arda üçüncü günde de geriledi. Brent ham petrol vadeli fiyatı dün yüzde 0.4 geriledikten sonra bugün yüzde 0.4 düşüşle 51.90 dolarda bulunuyor. ABD hafif ham petrol vadeli fiyatı dün yüzde 0.4 geriledikten sonra bugün yüzde 0.3 düşüşle 49.02 dolarda bulunuyor.

ALTIN

Altın fiyatları, ABD ve Kuzey Kore arasındaki artan gerilim ortamında bugün yükseldi. Kuzey Kore Trump'ın uyarısına Guam'a füze saldırısı tehdidiyle karşılık verdikten sonra gerilim arttı. Spot altının ons fiyatı yüzde 0.3 yükselerek 1,264.50 dolarda bulunurken, ABD altının Aralık vadeli fiyatı yüzde 0.6 artışla 1,270.40 dolarda bulunuyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)