E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPara PiyasaPiyasalardaki paniğe Fed müdahalesi---

Piyasalardaki paniğe Fed müdahalesi

Piyasalardaki paniğe Fed müdahalesi
11 Temmuz 2013 - 09:47 borsagundem.com

Ben Bernanke'nin dün akşam saatlerinde gerçekleştirdiği konuşma panik havasını dağıttı

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin dün akşam saatlerinde gerçekleştirdiği konuşmada finansal istikrara yaptığı vurgu ve "öngörülebilir gelecekte parasal genişleme desteklenmeli" açıklamasının ardından analistler, piyasalarda Bernanke'nin 19 Haziran'daki konuşmasından bu yana devam eden panik havasının kısa vadede dağılabileceğini belirtiyor.
Dün akşam saatlerinde açıklanan Fed toplantı tutanaklarında üyelerin neredeyse yarısının parasal genişlemenin bu yıl sonuna kadar sonlandırılmasını istediği, buna karşın üyelerin neredeyse tamamının, makroekonomik göstergelerde daha güçlü iyileşmeler görülene kadar parasal genişlemenin devam etmesi gerektiğini belirtmesi kafaları karıştırırken, Bernanke'nin konuşması "öngörülebilir gelecek" için sis bulutlarını dağıttı.
Bernanke yaptığı konuşmasında, krizin üzerinde 6 yıl geçmesine rağmen olumsuz etkilerinin halen tam olarak ortadan kalkmadığını ve finansal istikrar ile para politikasına eşit şekilde odaklanmak gerektiğini vurgulayarak "öngörülebilir gelecekte parasal genişlemenin desteklenmesi gereklidir" ifadesini kullandı.
Bernanke'nin açıklamalarının ardından uluslararası piyasada dolar diğer para birimleri ve emtialar karşısında hızlı bir şekilde düşüşe geçerken, gelişmekte olan ülke piyasalarında da yükselişler görüldü. Açıklamaların ilk etkileri emtia ve kur piyasasında kendini gösterirken, gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında yüzde 1'i aşan oranda değer kazanması ve altının onsunun 1.250 dolar seviyelerinden 1.300 dolar sınırına yükselmesi dikkati çekiyor.
Asya borsalarında da gelişmekte olan piyasalardan Çin'de Şangay borsası önceki kapanışa göre yüzde 3,40 oranında değer kazanırken, Honkong'da Hang Seng endeksi yüzde 2,70 oranında yükselişte. Yurtiçinde ise bankalararası piyasada da dün Merkez Bankası'nın 1,3 milyar dolarlık satım ihalesine rağmen 1,95'in üzerinde kapanış yapan dolar/TL, Bernanke'nin açıklamaları  sonrasında bugün güne 1,93'ün de altında başladı.
Analistler, Bernanke'nin açıklamalarının ardından piyasaların kısa vadede pozitif bir seyir izlemesinin mümkün olduğunu, ancak Fed'in çıkış stratejisine yönelik haber ve açıklamaların piyasalarda tedirginlik yaratmaya devam edeceğini belirterek, ABD'de açıklanacak makroekonomik verilerin piyasalara olan etkisinin daha da artacağını kaydediyor.
BIST 100 endeksinin 73.000 puan seviyesinin direnç konumunda olduğunu vurgulayan analistler, endeksin bu seviyenin üzerine yükselmesi durumunda pozitif havanın artabileceğini, ancak döviz ve faiz piyasasındaki hareketliliklerin endeksin yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade ediyor.
Analistler bugün yurtdışı veri takviminin zayıf olduğunu, yurtiçinde ise mayıs ayı cari işlemler dengesi verilerinin takip edileceğini belirtiyor. AA Finans Cari İşlemler Açığı Beklenti Anketi'ne göre ekonomistler mayıs ayında cari açığın 6,7 milyar dolar olmasını bekliyor.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
09.45 Fransa haziran ayı TÜFE
10.00 Türkiye, TCMB mayıs ayı cari işlemler dengesi
10.00 Türkiye, TÜİK mayıs ayı sanayi ciro ve sipariş endeksleri
11.00 Avro bölgesi, Merkez Bankası (ECB) aylık raporu
15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları
21.00 ABD haziran ayı bütçe dengesi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)