E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizPiyasalarda veri akışı sakin---

Piyasalarda veri akışı sakin

Piyasalarda veri akışı sakin
21 Kasım 2016 - 09:10 borsagundem.com

Alan Yatırım, Perşembe günü TCMB'nin faiz toplantısının piyasalar için önemli olduğunu belirtti

DÜN NE OLDU? 

BIST 100 ENDEKSİ DOLAR BAZINDA DÜŞÜK SEVİYELERİNDEN DESTEK BULDU…

BIST 100 Endeksi Trump sonrası gördüğü en düşük seviye olan 74,500 seviyelerinden destek bularak günü %0,7 yükselişle 75,639 seviyesinden tamamladı. TL’de zayıflama ve faizlerde yükseliş genel olarak BIST hisse piyasasasını negatif olarak baskılasa da dolar bazında 2,2 US$ ile son 7 yılın en düşük seviyesine gerilemesi tepki alımlarının gelmesine neden olmakta. 

BUGÜN NE BEKLİYORUZ? 

İÇ GÜNDEM PERŞEMBE GÜNÜ TCMB FAİZ TOPLANTISI… 

Global piyasalarda Trump sonrası yeni ekonomi politikaları fiyatlanmaya genel olarak devam etmekte. Mevcut durumda ABD tarafında dolarda güçlenme ve ABD tahvil faizlerinde yükseliş eğiliminde önemli bir değişiklik görünmemekte. Trump sonrası gelişen ülkeler para sepeti ABD Dolarına karşı %6 değer kaybetti. TL ise aynı süreçte %8 ile gelişmekte olan ülke para birimlerinin hafif üzerinde değer kaybetti. Bu süreçte BIST 100 Endeksi gelişen ülkeler hisse piyasaları endeksine karşı benzer şekilde dolar bazında %2 daha düşük performans gösterdi. TL’de değer kaybının enflasyon parametrelerine göre önemli seviyelere ulaşmasının ardından geçen hafta Başbakan Yıldırım önderliğinde Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplandı ve TCMB gerekli tedbirleri alacağı açıkladı. Bu anlamda Perşembe günü TCMB’nin faiz toplantısının ardından alınacak olası kararlar ve açıklamalar bu hafta için belirleyici olacak. Genel beklentimiz faizlerde değişiklik yapılmayacağı yönünde. Bu paralelde TL’de değer kaybının durması durumunda kısa vadeli olarak BIST 100 Endeksinde 76,000-77,000 bandına doğru yükseliş beklenebilir. 

ŞİRKET HABERLERİ 

ISGYO…TSGYO…Sınırlı Pozitif… Şirketler, kira gelirlerinin arttırılması ve portföyün çeşitlendirilmesi amacıyla birleşme görüşmelerine başlanmasına karar verdiler. (KAP) 

GUBRF…Nötr…Şirket, iştiraki Negmar Denizcilik Yatırım A.Ş.’nin 57 milyon TL nominal bedelli payının %40’ına denk gelen payların satışı için Asyagaz Enerji ve Petrokimya Ürünleri Turizm Sanayi Ticaret A.Ş. ile 21 milyon TL bedel ile anlaştı. (KAP) 

ZOREN…Nötr…Şirket, Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş. ve Osmangazi Elektrik Parekende Satış A.Ş.’ye ait hisselerin tamamını satın alacağını açıkladı. Satın alım için gerekli izinler alındıktan sonra, satışın Ocak 2017’de tamamlanacağı bildirildi. (KAP) 

MAKTK…Sınırlı Pozitif…Şirket, Kocaeli’de bulunan taşınmazlarını, 93 milyon TL’den düşük olmamak üzere ihale yoluyla satışına karar verdi. (KAP) 

FROTO…Nötr…Şirket, temettü ödemesini, 22 Kasım tarihinden itibaren yapacak. Şirket, A Grubu payları için pay başına net 0.7565 TL temettü ödeyecek. Temettü Getirisi %2.5 (KAP) 

BIST 30 Kontratı 

Aralık vadeli kontrat, global piyasalarda son dönemdeki düşüşün ardından tepki yükselişlerine bağlı olarak günü %0,7 yükselişle tamamladı.

Bugün Aralık vadeli kontratta genel olarak Cuma günkü tepki yükselişinin devamı olarak hafif yükseliş görülebilirse de yatay ortamı değiştirirebilecek önemli bir gündem bulunmuyor. Aralık vadeli kontrat için bugün 92,5-93,5 bandında hareket beklenebilir. 

USDTRY Kontratı 

Geçtiğimiz hafta boyunca dolar gelişmekte olan ülke para birimlerinin bir çoğu karşısında değer kazandı. Türk Lirası diğer gelişmekte olan ülke para birimleri ile birlikte dolar karşısında değer kaybederken, negatif ayrışma derecesi yüksek olan para birimleri arasında yer aldı. Bu kapsamda USDTRY Aralık kontratı haftanın son işlem gününü %0,81 değer kazancı ile 3,4041 seviyesinde tamamladı.

 

Bugün sabah saatleri itibariyle USDTRY paritesindeki seyir göz önünde bulundurularak kontratın yükseliş ile  başlangıç yapmasını beklemekteyiz. USDTRY Aralık kontratında yükselişlerin devam edebilmesi için 3,35 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup, 3,30-3,25 bandı destek konumunda bulunuyor. 

ALTIN/USD Kontratı 

Geçtiğimiz hafta boyunca küresel piyasalarda gerek risk algısının yatışması, gerek Fed Başkanı Yellen’ın söylemleri ile birlikte doların güçlenmesi altını satış baskısı altında bıraktı . Bunun paralelinde Altın Aralık kontratı haftanın son işlem gününü %1,52 değer kaybı ile  1210 US$ seviyesinde tamamladı. 

Sabah saatleri itibariyle Asya seansında altın fiyatlarındaki seyir göz önünde bulundurarak, Altın kontratının güne tepki alımları ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz. 

EURUSD Kontratı 

Geçtiğimiz hafta boyunca küresel piyasalarda gerek risk algısı yatışması, gerek Fed Başkanı Yellen’ın söylemleri ile birlikte doların güçlenmesi euroyu zayıflattı. Bu kapsamda EURUSD Aralık kontratı günü %0,84 değer kaybı ile  1,0620 seviyesinde tamamladı.

 

Sabah saatleri itibariyle EURUSD paritesinde görülen seyir nedeniyle EURUSD kontratının güne yatay seyir ile başlangıç başlamasını beklemekteyiz.

 

FOREX BÜLTENİ

DÜN NE OLDU? 

Geçtiğimiz hafta boyunca küresel piyasalarda gerek risk algısının yatışması, gerek Fed Başkanı Yellen’ın söylemleri ile birlikte dolar değer kazanma eğilimini sürdürdü. 

Haftanın son işlem gününde Almanya’da Ekim ayına ilişkin  ÜFE verisi aylık bazda beklentilerin üzerinde artış gösterirken, yıllık bazda %0,4 daraldı. Söz konusu veri akışının yanı sıra Avrupa’da Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin konuşması takip edildi. Draghi bölge ekonomisinin parasal genişlemeye ihtiyaç duyduğu söylemlerini yineledi. 

Yurt içinde ise Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlığında yapılan ve yaklaşık 4 saat süren Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında küresel piyasaları ve Türkiye'yi etkileyen ekonomik gelişmeler değerlendirildi. Toplantıda, piyasalardaki hareketliliğin küresel kaynaklı olduğu değerlendirildi ve Türkiye'ye etkilerini sınırlamak amacıyla tüm tedbirlerin gözden geçirildiği belirtildi. 

Bu çerçevede Merkez Bankası'nın ekonomik gelişmeleri yakından takip ettiği ve fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda gereken tedbirleri alacağı bildirildi. 

BUGÜN NE BEKLİYORUZ? 

Bugün dünya genelinde veri akışı nispeten sakin olup, yurt içinde yıl sonuna ilişkin TÜFE  tahmini takip edilecek.

Yurt dışında ise Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin konuşması gündeme konu olacak. 

USDTRY 

Geçtiğimiz hafta boyunca dolar gelişmekte olan ülke para birimlerinin bir çoğu karşısında değer kazandı. Türk Lirası diğer gelişmekte olan ülke para birimleri ile birlikte dolar karşısında değer kaybederken, negatif ayrışma derecesi yüksek olan para birimleri arasında yer aldı. Haftanın son işlem gününde USDTRY paritesi 3,40 seviyesini aşarak zirve seviyelerini yeniledi. 

Teknik olarak bakıldığında, 3,3500 seviyesinin üzerine yerleşen USDTRY paritesinde bugün yukarı yönlü hareketin devam edebilmesi için 3,3500 seviyesi üzerinde kalıcılık önemi korumaya devam etmekte. USDTRY paritesinde yükselişlerin devam etmesi halinde 3,4000 direnç seviyesi hedeflenebilir. Paritede görülebilecek kar realizasyonları için ise 3,3500 ve 3,3300 seviyeleri izlenebilecek destek seviyeleridir. 

EURUSD 

Geçtiğimiz hafta boyunca küresel piyasalarda gerek risk algısının yatışması, gerek Fed Başkanı Yellen’ın söylemleri ile birlikte doların değer kazanma eğilimini sürdürmesi EURUSD paritesini aşağı yönlü baskıladı. 

Teknik olarak bakıldığında, EURUSD paritesinde yükselişlerin görülebilmesi için 1,0600 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup, yükselişlerde 1,0665 ve 1,0720 direnç seviyeleri hedeflenebilir. Paritede zayıf seyrin devam etmesi halinde ise 1,0550 ve 1,0515 seviyeleri izlenebilecek destek seviyeleridir. 

ALTIN 

Geçtiğimiz hafta boyunca küresel piyasalarda gerek risk algısının yatışması, gerek Fed Başkanı Yellen’ın söylemleri ile birlikte doların güçlenmesi altını satış baskısı altında bıraktı. 

Teknik olarak bakıldığında Altında 1208 seviyesi önemli konumdadır.  Altında yükseliş eğiliminin görülebilmesi için, 1208 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup yükselişlerde 1215 ve 1224 seviyeleri hedeflenebilir. Altında satış baskısının devam etmesi halinde ise sırasıyla 1198 ve 1190 destek seviyeleri izlenebilir. 

USDJPY 

Bu sabah Japonya’da dış ticarete ilişkin veri akışı takip edildi. Japonya’da Ekim ayında ticaret dengesi beklentilerin aşağısında 496.2 milyar Yen fazla verirken, aynı dönemde ithalat ihracattan daha fazla gerileme kaydetti. Söz konusu veri akışının ardından Yen Dolar karşısındaki zayıf seyrini sürdürüyor. 

Teknik olarak bakıldığında, paritede bir süredir görülen düşüş trendi sona ermiş görünüyor. USDJPY paritesinde yükselişlerin devam etmesi için 110,00 seviyesinin üzerinde kalıcılık önem arz etmekte olup, paritede toparlanma eğiliminin devam etmesi durumunda 111,40 ve 112,20 direnç seviyeleri hedeflenebilir. Paritede görülebilecek geri çekilmelerde sırasıyla 109,20 ve  108,65 destek seviyeleri izlenebilir. 

GBPUSD 

Geçtiğimiz hafta boyunca küresel piyasalarda gerek risk algısının yatışması, gerek Fed Başkanı Yellen’ın söylemleri ile birlikte  doların gelişmiş ülke para birimleri karşısındaki güçlü duruşu devam etmekte. Bu kapsamda Sterlin’in dolar karşısındaki zayıf seyri sürüyor. 

Teknik olarak bakıldığında bir süredir zayıf seyir izleyen GBPUSD paritesi geçtiğimiz hafta 1,2400 seviyesinin üzerindeki hareketi ile teknik görünümü olumlu bir hal almıştır. Piyasalarda doların güçlü duruşu nedeniyle paritede görülebilecek değer kayıplarında 1,2240 ve 1,2150 izlenebilecek destek seviyeleri olup, yükselişlerin görülmesi halinde ise 1,2620 ve 1,2840 direnç seviyeleri hedeflenebilir. 

BRENT 

Geçtiğimiz hafta Doha’da toplanan üretici ülkeler ve Rusya’ya ilişkin haber akışı petrol fiyatlarının yükselişinde etkili oldu. Söz konusu toplantı sonrası özellikle Rusya’nın üretimini sınırlamaya hazır olduğuna dair gelen açıklamalar Brent petrolu 47$ seviyesinin üzerine taşıdı. 

Teknik olarak bakıldığında, net bir trendin görülemediği petrolde toparlanma  eğiliminin devam edebilmesi için 47,40 seviyesi üzerinde hareketler görmemiz gerekmekte olup, yükselişlerde 47,80 ve 48,50 seviyeleri hedeflenebilir. Petrolde kar satışlarının görülmesi halinde ise 46,80 ve 45,20 destek seviyeleri takip edilebilir.

Alan Yatırım

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)