E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda satışları tetikleyen maddeler---

Piyasalarda satışları tetikleyen maddeler

Piyasalarda satışları tetikleyen maddeler
23 Şubat 2021 - 09:10 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Haftanın ilk işlem gününü Bist100 endeksi %0.62 geri çekilme ile 1550,61 seviyesinde kapattı. Oluşan satış baskısının küresel hisse senedi endeksleri ile paralel olduğunu takip ettik. Bu noktada piyasalarda satışları tetikleyen en önemli gündem maddesi ABD uzun vadeli tahvil getirilerinde oluşan yükseliş hareketleriydi. Son dönemde ABD’den gelen pozitif veri akışı (perakende satışlar ve ÜFE) ve bölgesel FED başkanlarının enflasyonda artış yaşanacağına yönelik yorumları reflasyon fiyatlamalarını beraberinde getirdi. Bu gelişmelere paralel olarak ABD teşvik paketine yönelik güçlenen pozitif beklentiler, aşılama sürecinin hızlanarak devam ediyor olması ve dünya ölçeğinde gerileyen vaka sayıları da yine enflasyon beklentilerini artırmakta. Bu sayede ABD 10 yıllık tahvil faizi %1.40 seviyesine yaklaşırken 30 yıllıkların getirisinin %2.19 seviyesine kadar yükseliş kaydettiğini gördük. Bu fiyatlamanın etkisi ile gelişmekte olan ülke para birimlerinde de satış baskısı hakimdi. GOÜ para birimlerinin gün içerisinde ortalama %1 oranında satış baskısı altında kaldığını ve buna paralel olarak Dolar/TL paritesinin 7.09 seviyesine yaklaştığını takip ettik.

AB tarafında gündem ; Euro Bölgesi tarafında Ocak ayı TÜFE verilerini takip edeceğiz. Hatırlanacak olursa daha önceki veride manşet TÜFE verisi 0.9 olarak açıklanmış ve enflasyon altı ayın sonunda artı bölgeye yükselmişti. Çekirdek TÜFE verisi ise %1.4 gelerek beş yılın zirvesine ulaştı. Bugün açıklanacak verilerde beklenti, son gelen rakamlarda sapma olmayacağına şeklinde.

ABD tarafında ise Şubat ayı Conference Board (CM) tüketici güveni verisini takip edeceğiz. Beklenti bir önceki aya göre endeksin 89.3 seviyesinden 90.00 seviyesine yükseleceği yönünde.

Akşam ise FED Başkanı Powell’ın merkez bankasının yarı yıllık para politikası raporunu ABD Kongresi’ne sunması olacak. İlk sunum Senato Bankacılık Komitesi’nde gerçekleştirilecek. Powell’ın sunumuna ilişkin yatırımcılar, enflasyon beklentilerini ve bu beklentilerin para politikasının seyrini hangi hızda etkileyeceğine yönelik sinyaller arayacak. Powell’ın enflasyon riskini azaltan bir
konuşma yapması bekleniliyor. Buna paralel olarak pandemi nedeni ile hala işsiz olan milyonlarca Amerikalıyı işaret ederek istihdam piyasasının zayıflığını ve yakın zamanda para politikası desteğini çekmeyeceklerini vurgulaması bekleniyor.

Yurtiçinde ise; Hazine ve Maliye Bakanlığı, Şubat'ın son iki ihalesini düzenleyecek. 14 Ay vadeli kuponsuz tahvil ile 6 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvil yeniden ihraç edilecek. Bu sabah açılış sonrasında 1528 - 1570 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Jantsa ve Arzum sorusu

Yabancılar hangi hisselerde işlem yapıyor

Günün önemli şirket haberleri 23/02/2021

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)