E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda Rus jeti hareketlenmesi---

Piyasalarda Rus jeti hareketlenmesi

Piyasalarda Rus jeti hareketlenmesi
24 Kasım 2015 - 13:27 borsagundem.com

Uluslararası piyasalar, Türkiye'nin sınır ihlali yapan bir Rus jetini düşürmesinin ardından hareketlendi

Avrupa hisse senetleri ve Rusya hisse senetleri, Türkiye'nin Suriye sınırı yakınında bir Rus savaş uçağını düşürdüğünü açıklamasının ardından düşerken, Türk Lirası değer kaybetti. Yen, altın ile birlikte, yatırımcıların güvenli liman aramaları ile birlikte yükselirken, ülke tahvilleri de yukarı yönde hareket etti.

Rusya'da hisse senetleri göstergesi Micex Endeksi tüm dünyada en fazla düşen endeks olurken, seyahat şirketlerinin hisse senetleri, Londra saati ile 10:02'de yüzde 1.1 aşağıda seyreden Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki kayıplara öncülük etti. Türk Lirası yüzde 0.6 değer kazandı ve gösterge BIST 100 Endeksi Eylül ayından bu yana en hızlı kaybına yöneldi. Yen yüzde 0.2 değer kazanırken, altın erken saatlerdeki kazançlarını korudu ve Almanya'nın 2 yıl vadeli tahvillerinin faizi rekor seviyeye indi. 

BİST-100 RUS JETİYLE DÜŞÜŞE GEÇTİ

Dünü yüzde 1'in üstünde kayıpla 80 bin puanın altında tamamlayan Borsa İstanbul güne yüzde 0.16 oranında yükselişle 79 bin 868 puandan başladı. Açılışın ardından Borsa İstanbul hafif primini sildi ve negatif seyre yöneldi. Türk jetlerinin Rus uçağını düşürmesiyle birlikte Borsa İstanbul'da satışlar hızlandı. Yüzde 2'yi aşan düşüşle endekste kayıp sürüyor ve 79 bin puan desteği aşağı yönlü kırıldı. 78 bin puan sınırına gerileyen Borsa İstanbul yüzde 2'nin üzerindeki kayıplarını bir miktar sildi ve yüzde 1.4 kayba düştü. Endeks ilk seansı yüzde 1.37 oranında düşüşle 78 bin 665 puandan kapadı.

DOLAR 2.87 TL'Yİ AŞTI

Suriye sınırında Türk jetleri tarafından bir savaş uçağının düşürülmesi ardından dolar/TL 2.86'yı aştı. Haber öncesinde 2.8460 civarında işlem gören dolar/TL, 2.8720'ye kadar yükseldi. Dolar/TL saat 10.02'de 2.8581/2.8610 seviyesinden işlem gördü. Türkiye'nin Suriye sınırı yakınlarında, Suriye'nin Türkmen Dağı bölgesi civarına bir savaş uçağının düştüğü bildirildi. Bir askeri yetkilinin yaptığı açıklamaya göre, Suriye sınırında sınır ihlali yapan ve uyarılara uymayan bir uçak Türk F16'ları tarafından düşürüldü, uçağın kime ait olduğu şu aşamada bilinmiyor.

ULUSLARARASI PİYASALARA ETKİSİ

Utrecht, Hollanda'da, Rabobank International'ın kıdemli piyasa ekonomisti Elwin de Groot, "Haber geldikten ve düşen uçağın Rus uçağı olduğu açığa çıktıktan sonra satışlar yoğunlaştı," dedi ve "Çekirdek ülkelerde tahvillerin değer kazandığını görüyoruz. Hisse senetlerinde de etkisi oldu. Belireizlik var ve piyasa bu olayın devam edip etmeyeceğini bilmiyor" şeklinde görüş bildirdi. 

Aşağı yönlü beklenti, küresel toparlanmaya ilişkin endişelerina rttığı bir ortamda, Fed'in faiz artırımına gidip gitmemeyi değerlendirmesi ile birlikte derinleşiyor. Traderlar, Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme olasığını yüzde 72 olarak görüyor. ABD'de bugün açıklanacak olan revize üçüncü çeyrek büyüme verisinin yüzde 2.1 ile ilk açıklananın üzerinde çıkması bekleniyor. Öte yandan, S&P/Case-Shiller 20 kentteki konut fiyatlarının Eylül ayında yükselmesi ve tüketici güveninin artması öngörülüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)