E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda Powell’ın etkili sürmeye devam ediyor---

Piyasalarda Powell’ın etkili sürmeye devam ediyor

Piyasalarda Powell’ın etkili sürmeye devam ediyor
09 Mart 2023 - 08:22 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor


Bugün Powell’ın 2 günlük kongre macerasının sonuna geldik. Dün akşam yaptığı açıklamalarda da faiz artış söylemlerini yineleyen Powell, emin olmak için önümüzdeki verilere odaklanacağını belirtti. Powell, "Mart toplantısı hakkında herhangi bir karar vermedik, ek verileri görene kadar bunu yapmayacağız" diye de ekledi. Kesin hükümlü olmak için erken fakat gelecek olan veri seti oldukça önemli. Cuma günü istihdam raporu ve önümüzdeki hafta hem TÜFE hem de ÜFE dahil olmak üzere önemli verilere odaklanıyor olacağız. Dün gelen güncel verilere baktığımızda ise iş ilanları yüksek olmaya devam ediyor, özel maaş bordroları konsensüs tahminlerini aştı ve ipotek oranlarının devam eden yukarı yönlü ivmesine rağmen ev kredilerine olan talep artıyor.

Açıklamalardan sonra dolar endeksindeki yükseliş yerini daha yatay bir seyre bıraktı. ABD borsaları güne kararsız başlarken kapanışa doğru gelen normalleşmeyle birlikte günü sınırlı pozitif kapattı. Tahvil getirileri ise Powell’ın söylemlerini yinelemesinin ardından yükselmeye devam etti. 2 ve 10 yıllık getiri eğrisinin bu dönemler negatife dönmesi de diğer bir önemli nokta. Normal şartlarda uzun vadeli tahvil faizleri kısa vadeli faizlerin üzerinde seyreder. Fakat bu dönemde kısa vadeli faizlerin uzun vadeli olanların üzerine çıktığını ve getiri eğrinin tersine döndüğünü görüyoruz. Bu da ekonomide resesyon beklentilerinin artmasına neden oluyor.

Diğer taraftan Fed, ABD ekonomisindeki mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı "Bej Kitap" raporunun Mart sayısını yayımladı. ABD Merkez Bankası(Fed) Bej Kitap raporunda, ABD'de ekonomik faaliyetin Ocak ayından şubat sonuna kadar hafifçe arttığı, fiyat artışlarının yaygınlığını koruduğu, ancak işletmelerin enflasyonda bu yıl da devam etmesini bekledikleri bir ılımlılık bildirdikleri belirtildi.

Asya tarafında da Powell’ın etkili sürmeye devam ediyor. Daha fazla faiz artışı olacağı endişesi ve gelen ekonomik verilerin ardından riski varlıklarda gerilemeler devam ediyor. Aynı zamanda Aysa tarafında Çin'de açıklanan enflasyon, tüketicilerin geçen yılın sonlarında pandemi kontrollerinin sonlandırılmasına rağmen temkinli olmaya devam etmeleri nedeniyle piyasa beklentilerinden daha hızlı bir şekilde yavaşladı.

MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi bu sabah itibariyle bir önceki seansta yaşadığı %1.4’lük düşüsün ardından %0,2 gevşedi Japonya'nın Nikkei endeksi ise %0,6 arttı.
ABD ham petrol stoklarında beklenenden daha büyük bir düşüş, daha agresif ABD faiz oranı artışlarının ekonomik büyümeyi zorlayacağı ve dolayısıyla petrol tüketimini azaltacağı endişeleriyle bu sabaha yatay bir seyirde başladı.

Brent ham petrol vadeli işlemleri 5 sent artarak varil başına 82,71 dolara yükselirken, ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri varil başına 5 sent kazanarak 76,71 dolara yükseldi.
Öne çıkan bir verinin olmadığı günde yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) haftalık verileri, yurt dışında ABD işsizlik başvuruları izlenecek.

12 göstergesi "al" veren hisseler (09/03/2023)

 

Günün önemli şirket haberleri 09/03/2023

 

Borsa seçimlerden nasıl etkilenecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)