E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda neler bekleniyor ?---

Piyasalarda neler bekleniyor ?

Piyasalarda neler bekleniyor ?
02 Haziran 2021 - 09:28 borsagundem.com

Vakıf Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende faiz söylemlerinin kurdaki oynaklığı artırdığı ve piyasalardaki fiyatlamalara etkisi aktarılıyor.

Güne alımlarla başlayan BIST100 endeksi gün içinde de gücünü korudu ve % 0.81 artışla, 1,432 seviyesinden kapanış yaptı. İşlem hacmi 13.4 milyar TL olarak gerçekleşirken, endekse dahil olan 58 hisse değer kazandı, 38 hisse ise değer kaybetti. Güne başlarken, sabah saatlerinde dolar/TL 8.62 seviyesinden işlem görürken, yurtdışı vadeli piyasalarda da yatay bir seyir izleniyor.

Dün küresel çapta açıklanan PMI verileri beklentilerin üzerinde gerçekleşti ve başta hisse piyasaları pozitif etkilendi. Sektörel bazda kısıtlamaların gevşetilmesiyle ulaştırma, turizm ve enerji sektörleri pozitif fiyatlanıyor. Özellikle Avrupa piyasaları daha güçlü yükseliş kaydederken, ABD’de pozitif ISM verisine rağmen enflasyon endişeleri ağır bastı. Özellikle verinin alt kalemlerinde talebin güçlü, arzın ise zayıf kaldığı görüldü, bu önümüzdeki aylarda da sürecek bir fiyat artışı anlamına gelebilir. Öte yandan, FED’e yönelik beklentilerin arttığı bu ortamda emtia ve bono piyasalarında yatay seyir izleniyor. İçeride ise dün İstanbul perakende fiyat endeksi açıklandı. Veri bir önceki aya göre %1.67 artış kaydetti.

Öte yandan dün akşam saatlerinde bir programa katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları bugün fiyatlamalar üzerinde etkili olabilir. Birçok konuda açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın özellikle Cuma günü Zonguldak’ta yapılacak açılış ve müjde açıklaması bugün demir-çelik ve etrokimya sektörlerini olumlu etkileyebilir. Diğer taraftan, faizlerin indirilmesi konusunda TCMB Başkanı ile görüşüldüğünün belirtilmesi kur üzerinde oynaklığı artırdı. Ancak bizce asıl sebebi Temmuz-Ağustos aylarının işaret edilmesi oldu. Perşembe günkü enflasyon verisi öncesi kurda sert oynaklık izliyoruz ancak enflasyonun seyri sebebiyle erken bir faiz indirimi henüz beklemiyoruz.

Makroekonomi haberleri

*İstanbul’da perakende fiyatlar Mayıs’ta %1,67 arttı

 İstanbul Ticaret Odası tarafından açıklanan verilere göre 2021 yılı Mayıs ayında İstanbul’da perakende fiyatlar aylık bazda %1,67, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %15,78 yükseliş kaydetti. Aynı ayda toptan fiyatlar ise aylık bazda %2,27, yıllık bazda %19,03 yükseldi.

 Alt gruplar incelendiğinde; perakende fiyatlarda aylık bazda en yüksek artış %7,49 ile giyim harcamalarında görülürken, bunu %4,81 yükseliş ile ev eşyaları ve %2,40 ile ulaştırma-haberleşme harcamaları takip etti. Bu dönemde kültür eğitim ve eğlence harcamalarında ise %0,43 gerileme gözlemlendi.

*İmalat PMI endeksi Mayıs’ta 49,3 seviyesine geriledi

 İstanbul Sanayi Odası ve IHS Markit anket verilerine göre, 2021 yılı Nisan ayında 50,4 olan imalat sanayi PMI endeksi 2021 Mayıs’ta 49,3 seviyesine geriledi ve genel faaliyet koşullarında sınırlı bir olumsuzlaşmaya işaret etti. Böylece, imalat PMI geçen yıl Mayıs ayından beri ilk defa 50 baz seviyesinin altında gerçekleşmiş oldu.

 Yapılan açıklamada, Mayıs ayında COVID-19 kısıtlamaları dolayısıyla müşteri talebinin yavaşlamasının üretim ve yeni siparişlerde gerilemelere yol açtığı belirtildi. Açıklamada ayrıca imalatçı firmaların istihdam sayılarını artırmaya devam ettiği, fakat işe alımların hızının da Covid-19 kısıtlamalarından olumsuz etkilendiği vurgulandı.

 Mayıs anketlerinde gözlenen diğer gelişmeler ise yeni ihracat siparişlerinin bu yıl ilk kez daralması ve tedarik zinciri aksaklıklarının artması oldu.

Kurlardaki yükseliş borsanın seyrinde etkili olacak

Küresel piyasalar karışık bir seyir izliyor

Yurt içi piyasalarda yön arayışı

Günün önemli şirket haberleri 02/06/2021

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)