E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda merkez bankalarının etkisi devam ediyor---

Piyasalarda merkez bankalarının etkisi devam ediyor

Piyasalarda merkez bankalarının etkisi devam ediyor
20 Eylül 2022 - 09:13 borsagundem.com

Dinamik Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende piyasalardaki gelişmeler mercek altına alınıyor.


Piyasalarda merkez bankalarının sıkılaşma beklentileri ve resesyon beklentilerinin fiyatlandığını söyleyebiliriz. Bu beklentilerin yanı sıra hisse bazlı haber akışları ve tekniksel seviyelerden tepki alımlarının piyasalarda işlemlere dahil olduğunu görmekteyiz.

ABD endeksleri %1’e yaklaşan kazanımla günü tamamladı. Ford’un tedarik zincirine bağlı olarak artan maliyetler ve gecikmelere yönelik açıklamaları hissede %6 civarında satışa neden oldu. ABD vadeliler ise pozitif işlem görüyor.

İngiltere’de Kraliçe Elizabeth’in ölümü nedeniyle kapalı olduğu günde Avrupa endeksleri güne %0,5 civarında düşüşle başladı. Bölge endeksleri seansın son kısmına doğru 2 ayın dip seviyesinden toparlanma eğilimine girdi. Bölgedeki haber akışında Bundesbank’ın resesyona ilişkin yorumları da yer aldı.

Japonya Nikkei endeksinin resmi tatil nedeniyle kapalı olduğu günde Bölge endeksleri geri çekildi. An itibariyle Asya endeksleri an itibariyle pozitif işlem görüyor. Sabah saatlerinde Japonya’da çekirdek tüfe’nin %2,8 seviyesine yükseldiğini takip ettik. Veri, BOJ’un %2 enflasyon hedefinin üzerinde 5 aydır yükselişini sürdürüyor. Ancak, Japonya Merkez Bankası, ücretlerde iyileşme gerçekleşmediği için genişlemeci para politikasına devam edeceği bekleniyor. Öte yandan Çin de faiz oranlarında değişikliğe gidilmedi.

BİST100 endeksi güne %0,05 yükselişle başladı ancak gelen satış dalgasıyla birlikte devre kesicilerin devreye girdi ve günü %5’in üzerinde kayıpla 3.199,54 puandan tamamladı. Genele yayılmış bir düşüş olması yönüyle endekste bu hareketi olumlu karşılamıyoruz.

Bugün saat 09.00’da Almanya ÜFE enflasyonu verisini takip edeceğiz. Ülkede üretici enflasyonun %37,2’den %37,5’e yükselmesi bekleniyor. Dışarıda diğer takip edeceğimiz gelişme ise AMB Başkanı Lagarde’ın konuşması olacak. İçeride ise merkezi yönetim borç stoku verisi olacak. İlgili veride bir beklenti bulunmuyor ancak Temmuz itibarıyla 3.6 trilyon TL’ye yükselen borç stokunun daha da arttığını görmemiz muhtemel. Hem TL hem de döviz bazlı borç stokunda artış beklerken 2.45 trilyon TL’ye yükselen döviz borç stokunun toplam borç stokuna katkısının daha yüksek olduğunu görmemiz muhtemel. Haftanın özelinde ise Çarşamba günü Fed, Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası ve TCMB faiz kararlarını açıklayacağını hatırlatmakta fayda görüyoruz.

BİST100 endeksinde kısmi pozitif bir açılış beklentisindeyiz. Ancak, seans içerisinde baskının devam edeceğine yönelik görüşümüz hala aktif olduğunu belirtmek isteriz.

Borsada düşüş devam edecek mi?

 

Fed toplantısı öncesi piyasalarda temkinli bekleyiş hakim

 

Petrol fiyatları Fed öncesi temkinli

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)