E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda kısıtlamaları beklerken---

Piyasalarda kısıtlamaları beklerken

Piyasalarda kısıtlamaları beklerken
13 Nisan 2021 - 09:05 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende yurt içi ve yurt dışı gündem inceleniyor

Haftanın ilk işlem günü yurt içerisinde artan korona virüs önlemlerine yönelik beklentiler fiyatlamalar üzerinde etkiliydi.

Akşam saatlerinde Sağlık Bakanının Bilim Kurulu ile gerçekleştirilen toplantı sonrası yaptığı açıklamada, bugün gerçekleştirilecek kabine toplantısında hangi kısıtlamaların uygulanacağının açıklanacağını söyledi.

Ramazan ayı boyunca tam kapanmanın olabileceğine yönelik senaryolar konuşulsa da sağlık bakanının yaptığı “ örneğini daha önce yaşadığımız gibi bir düzenlemeye gitmek zorunda kalabiliriz’ cümlesi tam kapanmanın olmayacağı izlenimini güçlendirdi.

Rusya, Türkiye’de artış kaydeden korona virüs vakalarını gerekçe göstererek 15 Nisan ile 1 Haziran arasında Türkiye'ye yönelik uçuşları sınırlandırma kararı aldı. Charter ve bazı tarifeli uçuşlar askıya alınacağı ve İstanbul ile Moskova arasında haftada iki kere yapılmakta olan uçuşların devam edeceği belirtildi. Bu durum özellikle turizm sektörüne yönelik oldukça negatif bir gelişme. Hatırlatmak gerekirse; Rusya, 2.1 milyon turist ile geçtiğimiz yılın tamamında ülkemize en çok ziyaretçi gönderen ülke konumunda bulunan bir ülke.

Küresel piyasalarda gündem korona virüsü.. Özellikle Avrupa Birliği’nde aşılama kampanyasının yavaş olması korona virüs vaka sayılarında artışı beraberinde getiriyor. Bu durum kapanma önlemlerinin uzamasına neden olmakta. Dün Almanya’da eyaletlerin kapanma tedbirlerinin üç hafta uzatılmasına yönelik anlaşmanın sağlandığı belirtildi. Ayrıca Hollanda da uyguladığı tedbirleri 28 Nisan tarihine kadar devam ettirme kararı aldı.

Yeni günde ABD’de enflasyon verilerini takip edeceğiz. Özellikle çekirdek enflasyonun seyri hayli önemli. Mart ayında enflasyonun Şubat ayına göre daha güçlü gelmesi bekleniyor ki bu durum enflasyon rakamlarının beklentileri aşması durumunda ABD tahvil getirilerinde yükseliş görmemiz olası. Bu durumda hisse senetleri küresel çapta baskı altında kalabilir. Ayrıca Bölgesel FED başkanlarının konuşmaları da takip listesinde olacak.

Asya Pasifik Bölgesi'nde hisse senetleri Salı günkü işlemlerde hafif yükselirken, Hong Kong'da Alibaba hisseleri ikinci gününde de artıştaydı. Şirketin hisselerindeki artış E-ticaret devi Alibaba Group'a, Çinli düzenleyiciler tarafından 2.8 milyar dolarlık rekor ceza sonrası yaşandı.Japonya'da Nikkei 225 ve Topix Endeksleri, Güney Kore'de ise Kospi Endeksi yükseldi.Çin anakarasında ise Shenzen ve Şanghay Bileşik Endeksleri yükseldi.

Çin'in Mart ayında ihracatı beklentilerin altında kalırken, ithalatı güçlü büyüme gösterdi. Mart ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30,6 artarken, ihracatta büyüme ise yüzde 38,1 oldu.

Reuters haber ajansına konuşan bir hükümet yetkilisine göre, Türkiye'de turizm sezonu öncesi vakaların düşürülmesi için bugünkü kabine toplantısında sert korona önlemleri getirilmesi planlanıyor.

Bloomberg News'un konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Hazine Bakanlığı'nın döviz kurlarına ilişkin yarıyıl raporunda Çin'i kur manipülatörü ülkeler arasına dahil etmeyi kabul etmedi.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, ABD'de koronavirüs salgınını henüz sonuna gelinmediğini belirterek, para politikasını destekleyici olmaya devam etmesi gerektiğini söyledi.

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, Fed'in cari destekleyici para politkikasını ne zaman değiştirebileceği konusunda bir öngörüsü bulunmadığını söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, Oval Ofis'te hem Cumhuriyetçi hem Demokrat Kongre üyeleri ile bir araya gelerek, 2,3 trilyon dolarlık altyapı paketini görüştü. Biden'ın görüşmede, 2,3 trilyon dolarlık "Amerikan İstihdam Planı" olarak adlandırılan altyapı paketinin milyonlarca iyi iş alanı açılmasını sağlayacağını, ülkenin altyapısını yeniden yapılandıracağını ve ABD'yi Çin ile rekabet edecek bir konuma getireceğini dile getirdiği aktarıldı.

Halkbank’ın ABD’de yargılanamayacağı iddiasıyla yaptığı başvuru, New York'ta İkinci Bölge İstinaf
Mahkemesi’nde görüşüldü. Mahkeme heyeti duruşma sonunda, Halkbank’ın avukatları ve savcılıktan yeni belge ve bilgi istemeyeceklerini kaydederek, ‘‘Vereceğimiz nihai kararı bekleyin” dedi. –VoA

ABD'de federal bütçe açığı Mart ayında rekor kırdı. Başkan Biden'in 1,9 trilyon dolarlık koronavirüs yardım paketi çerçevesinde Amerikalılara yapılan doğrudan ödemelerinh etkisi ile Mart ayında bütçe 660 milyar dolar açık verdi.

AC Asia ex, Japan % 0,51 alıcılı
S&P 500 % -0,04 satıcılı
Euro Stoxx 50 % 0,13 alıcılı

Kron Telekom ve Ulaşlar Turizm sorusu

 

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler

 

Günün önemli şirket haberleri 13/04/2021

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)