E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda ikinci çeyreğin yol haritası---

Piyasalarda ikinci çeyreğin yol haritası

Piyasalarda ikinci çeyreğin yol haritası
02 Nisan 2021 - 17:54 borsagundem.com

ABD borsalarında ilk çeyrekte teşvik paketi, sosyal medya üzerinden organize olan yatırımcıların yükselttiği hisseler, kaldıraçlı yatırım, SPAC çılgınlığı ve Bitcoin gündemdeydi. İkinci çeyreğin öne çıkan başlıkları ne olacak?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’te ilk çeyrekte ABD Başkanı Joe Biden’ın 1,9 trilyon dolarlık dev teşvik paketi, sosyal medya üzerinden organize olan bireysel yatırımcıların yükselttiği hisseler, kaldıraçlı yatırımların kötü sonuçları, özel amaçlı satın alım şirketleri (SPAC) aracılığıyla halka arz patlaması ve Bitcoin öne çıktı. Yatırımcılar ikinci çeyrekte hangi gündemlere hazırlanıyor?

1. Sosyal medya kullanıcılarının yükselttiği hisseler

Sosyal medya üzerinden organize olan bireysel yatırımcıların yükselmesine neden olduğu GameStop gibi hisseler, geçtiğimiz çeyrekte devasa bir volatilite sergiledi. 

Bireysel yatırımcılar, GameStop’ta açığa satış pozisyonu olan hedge fonlara oldukça zorlu bir süreç yaşattı. Bu olayın ardından fon yöneticileri ve yatırım uzmanları, bireysel yatırımcılara daha fazla dikkat yöneltmeye başladı. AMC ve American Airlines gibi şirketlerin hisseleri önemli oranda yükselişler gösterdi ancak bazılarının yükselişi güç kaybetti. Bu isimlerin birçoğu kurumsal yatırımcıların radarında olmasa da, bireysel yatırımcıların desteğiyle yükseldi.

2. Bitcoin

İlk çeyrekte öne çıkan bir başka önemli trend de Tesla’nın Bitcoin yatırımı oldu. Tesla CEO’su Elon Musk’ın hamlesi, Forbes’un haberine göre, diğer S&P 500 şirketlerinin de bilançolarını çeşitlendirebileceği ve sermayelerinin bir kısmını Bitcoin yatırımına ayırabileceği yönünde tartışmalara neden oldu.

3. SPAC

Özel amaçlı satın alım şirketleri (SPAC) ya da açık çek şirketleri, 2021’in ilk çeyreğinde oldukça popülerlik kazandı. Yıl başından bu yana 250’nin üzerinde SPAC şirketi kuruldu. Ünlü isimler de bu şirketlere sponsor olarak destek verdi. ARK Investment Management’tan Cathie Wood gibi yatırımcılar da yönetim kurulunda tenis yıldızı Serena Williams’ın yer aldığı bir SPAC şirketi satın aldı.

4. Sektör rotasyonu

Yükselen ABD Hazine tahvili getirileri ve enflasyona yönelik endişeler yatırımcıları ilk çeyrekte teknoloji hisselerini satmaya yöneltti. Teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq endeksi ise S&P 500 ve Dow Jones endekslerinin gerisinde kaldı. Yatırımcıların parası ilk çeyrekte değer hisselerine ve döngüsel hisselere aktı.

5. Archegos Capital Management

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) yalnızca bireysel yatırımcılar konusunda kaldıraçlı işlemlerden endişe duymuyor. Archegos Capital Management, Credit Suisse ve Deutsche Bank gibi dev bankalardan yüksek miktarda kaldıraç sağladı. Aile şirketi Tencent Music, Viacom, Discovery ve Baidu gibi teknoloji ve medya şirketlerindeki pozisyonlarını satmak zorunda kaldı. Bu şirketlerin hisseleri düşüşe geçerken, borsagundem.com'un derlemesine göre, Credit Suisse devasa kayıplar yaşadı.

Savaş devam edecek

ABD Başkanı Joe Biden’ın 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketi, yatırımcılara nakit sağladı. Henüz bu paranın piyasalara yöneldiğine dair bir işaret görünmese de, bazı bankalar teşvik paralarının ne kadarının borsa yatırımlarına yöneleceğine yönelik tahminler yapıyor. Tahminlere göre ise teşvik parasının yaklaşık 190 milyar doları borsaları yükseltecek. Bu beklenti ise ABD hisse endekslerinin ilk çeyreği ve mart ayını rekor bir yükselişle kapatmasıyla birlikte destek buldu. Piyasalar bundan sonra bireysel yatırımcıları görmezden gelemeyecek.

Düzenlemeler

Archegos skandalının ardından SEC’in aile ofislerine karşı daha sert bir tutum izlemesi bekleniyor. Zira skandal bu şirketlerdeki denetim eksikliğinin finansal sistem için sistematik bir risk oluşturduğunu gösterdi. Kaldıraçlı işlemler konusundaki düzenlemeler de odak noktasında kalmaya devam edecek.

Yeni teşvik paketi

Biden geçtiğimiz günlerde 2 trilyon dolarlık yeni altyapı teşvik planını açıkladı. Demokratlar kongrede çoğunlukta olsa da, bu çoğunluk oldukça küçük bir farkla sağlandı. Bu nedenle demokratlar yeni teşvik paketine destek verse de, cumhuriyetçiler vergi artışını kabul etmeyecek. Ekonomide yeni altyapı çalışmalarına ihtiyaç olduğu için, sisteme yeni para girişi olma ihtimali çok yüksek. Teşvik haberleri ise piyasaları yükseltecek.

Haftaya enflasyonla başlayacağız

 

ABD’li küçük yatırımcı parayı seyahate harcıyor

 

Archegos skandalının kaynağı geride kalma korkusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)